Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. augusztus 17. 11:48 Élet

Jól is járhat a munkaadó, ha az alkalmazott csak a minimumot hajlandó teljesíteni

Az elmúlt években a fejlett világban nagyon megnőtt azoknak a munkavállalóknak az aránya, akik boldogtalannak érzik magukat az állásukban, és új munkahelyet keresnek, több-kevesebb sikerrel. Újabban ennek a trendnek egyik fontos mellékszála, hogy azok, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak munkahelyet váltani, úgy enyhítenek a problémájukon, hogy a jelenlegi állásukban maradva „csendben visszavonulnak”. Angolul a quiet quitting kifejezést használják a jelenségre.

A quiet quitting nagyon megosztja a munkaerőpiaccal foglalkozó szakembereket, a munkaadók természetesen aggódnak, hogy a foglalkoztatottak elkötelezettsége és lelkesedése hanyatlik, a legtöbb szakember azonban az általános problémákra (értelmetlennek tartott feladatok, kevés szabadidő, kiégés előtti állapot) adott válasznak tekinti. Egy angol kutató most a The Conversationben megjelent cikkében tudományos eredményekre hivatkozva azt vezeti le, hogy még a munkaadók is jól járhatnak, ha az alkalmazottaik a minimális elvárásoknál egy fikarcnyival sem teljesítenek többet.

Nilufar Ahmed a Bristoli Egyetem munkatársa szerint az elmúlt 20 évben gyakorlatilag a túlórázás munkakultúrája hódította meg a világot, az állásoknak szerves része lett az a munka, amelyet a munkaadók a valóságban nem fizetnek ki. Különösen a pályájuk elején járó fiatalok látják úgy, hogy az életüket csak akkor tudják jól sínre tenni, ha a munkahelyi előremenetelhez elvárt plusz munkákat is elvégzik.

Ez a várakozás azonban sok esetben nem teljesül, és a csalódás átbillenti a mérleg nyelvét: a munkavállalók már menekülnének vissza a magánélet és a munka helyes egyensúlyába.

Ezért keresnek egyre többen rugalmas foglalkoztatási formákat, de ha erre nincs lehetőség, akkor a célt el lehet érni a csendes visszavonulással is.

Ahmed azt emeli ki, hogy a kiégés borzasztó károkat okozhat a munkaadóknak, így még nekik is jó lehet minden olyan megoldás, amellyel ez elkerülhető. Márpedig a quiet quitting erre alkalmas lehet. Kissé talán idealisztikus módon összeállított érvelésében Ahmed azt vezeti le, hogy a boldogabb munkavállaló termelékenysége és elkötelezettsége rengeteg kutatás bizonyítása szerint javul. A kiegyensúlyozott alkalmazott nagyobb valószínűséggel viselkedik barátságosan és nyíltan a munkahelyén, márpedig jelentős részben ez teremti meg azt a környezetet, amely mindenki számára élvezhetőbbé teszi a munkavégzést.

A csendes visszavonulók csak annyi munkát végeznek el, amennyi minimálisan szükséges, és ennek megvan az az előnye is, hogy megszűnik a hasonló szinten lévő kollégákkal folytatott állandó versengésük - amely tanulmányok szerint egyébként káros hatással van a munkamoráljukra.

A csendes visszavonulás így – az ilyen logika szerint – végső soron növeli a termelékenységet, és így a cég profitját is. A munkaadóknak pedig nem a termelékenység csökkenésétől kellene tartaniuk, pont hogy segíthetik annak növekedését, ha támogatják a csendes visszavonulást.

Élet munka munkaadó munkavállaló quiet quitting termelékenység Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Katona Hajnalka
2022. szeptember 26. 17:33 Élet, Világ

Meg kell ijeszteni az embereket, hogy ne vásároljanak orvvadászoktól

Az állatok veszélyeztetettsége vagy a termékek káros hatása nem érdekli az embereket, így nem érdemes ezekre hivatkozni.

Fenyő D. György
2022. szeptember 26. 14:27 Élet, Közélet

Nagyságrendekkel kevesebb tananyagot kellene megtanítani az iskolában

Sok idő szabadulhat így fel, amit képességfejlesztésre lehet fordítani. Ha valaki nem képes szöveget értelmezni, akkor nemcsak egy új tudományt, hanem szakmát sem tud elsajátítani.

Fabók Bálint
2022. szeptember 23. 15:28 Élet

Az eredeti jegyár tízszeresébe kerül egy belépő az olaszok elleni meccsre a másodlagos piacon

A stadion befogadóképességének a többszörösét is megtölthették volna, így beindult a másodlagos piac. Eddig 1700 jegynél volt névátírás.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. szeptember 27. 04:34 Adat, Vállalat

Mennyivel olcsóbbak az árstopos magyar termékek, mint a szabadpiaci szlovák áruk?

Megnéztünk a szlovák és a magyar Lidl árait, látszik-e rajtuk, hogy az árstop miatti veszteséget hogyan kompenzálják.

Avatar
2022. szeptember 26. 16:23 Világ

Nem a jobboldal nyert nagyot, a baloldal bukott hatalmasat Olaszországban

A három jobboldali párt stabil parlamenti többsége a néhány százalékos javításuk mellett elsősorban a baloldal megosztottságának köszönhető.

Pálos Máté Hajdu Miklós
2022. szeptember 26. 04:24 Adat

Az abortusz egyre inkább a 24 év alattiak tapasztalata Magyarországon

Bár a sajtóban csak szívhangtörvény néven elhíresült rendelet több mint egy hete hatályos, mégsem egyértelmű, pontosan mi lenne az orvosok jogszabályi kötelessége, ahogy az sem, mire számíthatnak a várandós nők.

Ne hagyd ki