Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2022. augusztus 17. 11:48 Élet

Jól is járhat a munkaadó, ha az alkalmazott csak a minimumot hajlandó teljesíteni

Az elmúlt években a fejlett világban nagyon megnőtt azoknak a munkavállalóknak az aránya, akik boldogtalannak érzik magukat az állásukban, és új munkahelyet keresnek, több-kevesebb sikerrel. Újabban ennek a trendnek egyik fontos mellékszála, hogy azok, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak munkahelyet váltani, úgy enyhítenek a problémájukon, hogy a jelenlegi állásukban maradva „csendben visszavonulnak”. Angolul a quiet quitting kifejezést használják a jelenségre.

A quiet quitting nagyon megosztja a munkaerőpiaccal foglalkozó szakembereket, a munkaadók természetesen aggódnak, hogy a foglalkoztatottak elkötelezettsége és lelkesedése hanyatlik, a legtöbb szakember azonban az általános problémákra (értelmetlennek tartott feladatok, kevés szabadidő, kiégés előtti állapot) adott válasznak tekinti. Egy angol kutató most a The Conversationben megjelent cikkében tudományos eredményekre hivatkozva azt vezeti le, hogy még a munkaadók is jól járhatnak, ha az alkalmazottaik a minimális elvárásoknál egy fikarcnyival sem teljesítenek többet.

Nilufar Ahmed a Bristoli Egyetem munkatársa szerint az elmúlt 20 évben gyakorlatilag a túlórázás munkakultúrája hódította meg a világot, az állásoknak szerves része lett az a munka, amelyet a munkaadók a valóságban nem fizetnek ki. Különösen a pályájuk elején járó fiatalok látják úgy, hogy az életüket csak akkor tudják jól sínre tenni, ha a munkahelyi előremenetelhez elvárt plusz munkákat is elvégzik.

Ez a várakozás azonban sok esetben nem teljesül, és a csalódás átbillenti a mérleg nyelvét: a munkavállalók már menekülnének vissza a magánélet és a munka helyes egyensúlyába.

Ezért keresnek egyre többen rugalmas foglalkoztatási formákat, de ha erre nincs lehetőség, akkor a célt el lehet érni a csendes visszavonulással is.

Ahmed azt emeli ki, hogy a kiégés borzasztó károkat okozhat a munkaadóknak, így még nekik is jó lehet minden olyan megoldás, amellyel ez elkerülhető. Márpedig a quiet quitting erre alkalmas lehet. Kissé talán idealisztikus módon összeállított érvelésében Ahmed azt vezeti le, hogy a boldogabb munkavállaló termelékenysége és elkötelezettsége rengeteg kutatás bizonyítása szerint javul. A kiegyensúlyozott alkalmazott nagyobb valószínűséggel viselkedik barátságosan és nyíltan a munkahelyén, márpedig jelentős részben ez teremti meg azt a környezetet, amely mindenki számára élvezhetőbbé teszi a munkavégzést.

A csendes visszavonulók csak annyi munkát végeznek el, amennyi minimálisan szükséges, és ennek megvan az az előnye is, hogy megszűnik a hasonló szinten lévő kollégákkal folytatott állandó versengésük - amely tanulmányok szerint egyébként káros hatással van a munkamoráljukra.

A csendes visszavonulás így – az ilyen logika szerint – végső soron növeli a termelékenységet, és így a cég profitját is. A munkaadóknak pedig nem a termelékenység csökkenésétől kellene tartaniuk, pont hogy segíthetik annak növekedését, ha támogatják a csendes visszavonulást.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet munka munkaadó munkavállaló quiet quitting termelékenység Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.