Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2022. február 16. 15:40 Élet

Ötszáz év adatai bizonyítják, hogy a lexikális tudás mellett a kreativitást is jórészt a tanárainktól tanuljuk

Sok kutatás bebizonyította már, hogy a tanároknak milyen nagy hatása van a diákok mérhető teljesítményére, például a kompetencia felméréseken elért pontszámokra. Arról viszont kevesebb kutatás készült, hogy miként hatnak a diákok kreativitására, ami egyre értékesebb készség a munkaerőpiacon.  

Karol Jan Borowiecki a zeneszerzők világához visszanyúlva kereste a választ arra, mennyire fontos, hogy milyen tanárt választanak maguknak a diákok bizonyos kreatív területeken. Összegyűjtötte több száz zeneszerző adatait a 15. századtól kezdve a 20. századig, hogy elemezni tudja a tanár-diák kapcsolatokat és ezek hatását a diákok, majd az ő diákjaik műveire.  

Rengeteg enciklopédiát és digitális anyagot, illetve a zeneszerzők konkrét műveit vizsgálta, és ebből egyrészt meg tudta állapítani pontosan, hogy ki kitől tanult, de azt is, hogy kinek a stílusa melyik másik zeneszerzőhöz állt közel.  

Eredményei azt mutatják, hogy

a zeneszerzők művei mindig inkább a tanáraik stílusához voltak hasonlóak, mint a kortársaikéhoz,

tehát egyértelműen erős hatással volt rájuk a tanáruk, bizonyos szintig őket imitálták. Ez a hatás egy idő után elhalványul, de nem olyan gyorsan, hogy amikor a diákok lépnek tanár szerepbe, akkor már eltűnjön. Így generációkon átívelhet az a stílus, amit egymásnak tanítanak a zeneszerzők.  

Már ez is mutatja, hogy milyen nagy hatással lehet egy tanár a diákjára kreatív területen. Ám ezen kívül azt is megnézte a kutató, hogy a minőséget is ugyanígy meg tudja-e határozni egy zeneszerző mestere. Olyan adatok segítségével elemezte ezt, amelyeket szintén enciklopédiákból, életrajzokból nyert, de emellett a Spotify követési és népszerűségi számait is felhasználta hozzá. 

Először is sikerült az adatok alapján belátni, hogy nem érvényesült jelentősen az a hatás, hogy a jobb tanárok jobb tanítványokat választottak. Így, ha az elismertebb és sikeresebb zeneszerzők tanítványai sikeresebbek, az feltételezései szerint csak a tanár hatását mutatja.  

A lényeg azonban az a megállapítás, hogy

a sikeresebb tanárokat követő tanítványok jóval nagyobb eséllyel lettek maguk is sikeresek,

és a viszony pont fordítva is igaz: a kevésbé jól teljesítő zeneszerzők diákjainak jelentősen csökkent az esélye arra, hogy később nagy sikereket érjenek el.  

Bár a kutató csak a társadalom nagyon szűk rétegét elemezte, véleménye szerint ez a hatás nagy valószínűséggel más olyan szakmákban is jelen lehet, ahol fontos a kreativitás.

Bár ma már általában nem egy mestertől tanulnak az emberek, még mindig vannak meghatározó tanárok egy diák életében, például az egyetemen a témavezetőjük vagy más mentoruk, aki nagy hatással lehet rájuk. Így valószínűsíthető, hogy a tanulmányban leírt hatás ma is erősen jelen van a tudományokban, művészetekben, és igazából bárhol, ahol a kreativitás fontos.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet diák kreativitás művészet tanár tudomány zene zenész Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. március 1. 12:38 Élet

Érdemi áremelkedés nem várható az ingatlanpiacon, mégsem érdemes halogatni a lakásvásárlást

Reálértéken nem, de nominálisan drágulni fognak az ingatlanok idén és az elkövetkező években.

Fabók Bálint
2024. február 27. 04:34 Élet

“Sok kutató próbálja ezt elmondani, de nem igazán jut el az emberekhez” – hogyan formálja át az Alföldet a klímaváltozás?

Az elmúlt években látványosan alakul át a Dél-Alföld: egyre nagyobb a vízhiány, pusztul a madárvilág, egyre több az invazív faj. Állami segítség viszont nem látszódik.

Váczi István
2024. február 22. 12:15 Élet

A gáz után a víz drágulása fenyegeti a panelek árát felsrófoló távhős rezsicsökkentést

Bajba sodorta a távhőszolgáltatókat a vízdíjak megemelése, a problémára vagy a szabályok módosítása, vagy további állami támogatás lehet megoldás.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. március 2. 09:30 Tech

Az Apple elfordult attól az ágazattól, amivel egyre inkább összefonódik Magyarország

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések fontosabbnak tűnnek a járműiparnál.

Váczi István
2024. március 1. 04:34 Világ

Csak egyféleképpen tud győzni az orosz hadsereg Ukrajnában

Három súlyos hiányossággal is küzdenek most az ukránok, és ha nem tudják megoldani őket, célt érhet az orosz felmorzsolás.

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.