Hírlevél feliratkozás
Kégl Virág
2022. február 2. 12:18 Élet

Ha ez a fejlesztés beválik, szinte bárhol lehet majd MRI-vizsgálatot végezni

A Hongkongi Egyetemen új, úgynevezett ULF (ultralow-field) technológiát használó MRI-készüléket fejlesztettek ki, amely nem igényel mágneses- vagy rádiófrekvencia sugárzás elleni burkolatot és lényegesen halkabb is a hagyományos MRI-nél.

A készülék alacsony működtetési és előállítási költsége miatt az alacsony és közepes jövedelmű országok kórházaiban lehet kifejezetten hasznos, olyan kórházi egységekben, ahol a diagnosztika és az ellátás egy helyen van, mint például a műtőkben vagy a sürgősségi osztályokon.

Az MRI a jelenleg létező legjobb eszköz a fejsérülések és agyi rendellenességek vizsgálatára, de az OECD adatai szerint nagyjából a világ népességének 70 százaléka nem fér hozzá, vagy csak elhanyagolható mértékben. A hagyományos MRI készülékek ugyanis rendkívül drágák, a beszerzési áruk 1 – 3 millió dollár (300-900 millió forint) között van. Emellett a beszerelési és a működési költségei is magasak.

A Hongkongi kutatók által fejlesztett ULF technológián alapuló MRI készülék azonban lényeges olcsóbb, kisebb a fenntartási költsége, és a hagyományos MRI készülékekhez képest kevésbé zajos, illetve nem igényel speciális burkolatot sem. A készülék prototípusa hagyományos konnektorhoz csatlakoztatva is működött, és az előzetes becslések szerint sorozatgyártásban nagyjából 6 millió forint lehet majd az előállítási költsége.

A zavaró elektromágneses jelek kiszűrésére a gépi tanulás egy fajtáját alkalmazták, ennek köszönhető, hogy nincsen szükség az MRI gépeknél használt speciális burkolatra.

A tesztelés korai fázisa után a gépet már alkalmazták 25 olyan betegnél, akinek neurológiai panasza volt (például agydaganat vagy súlyos agyvérzés). Ezután hagyományos MRI készülékkel is vizsgálták őket, majd a leleteket összehasonlították, és a prototípus megfelelően detektálta a sérülések jelentős részét.

Az ULF technológián alapuló MRI-nek további előnye, hogy a hagyományos MRI-vel ellentétben nem zavarják meg a fémtárgyak, így a protézissel vagy szívritmus szabályozóval élő páciensek is igénybe vehetik bármilyen óvintézkedés nélkül. Ezen kívül kevésbé is melegszik fel.

Mivel az újfajta készülék kevésbé pontos az MRI-nél, a készüléket kifejlesztő kutatók szerint nem annak helyettesítője, inkább a kiegészítője lehet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet gyógyászat Hongkong képalkotás MRI Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.