Hírlevél feliratkozás
Kégl Virág
2022. február 2. 12:18 Élet

Ha ez a fejlesztés beválik, szinte bárhol lehet majd MRI-vizsgálatot végezni

A Hongkongi Egyetemen új, úgynevezett ULF (ultralow-field) technológiát használó MRI-készüléket fejlesztettek ki, amely nem igényel mágneses- vagy rádiófrekvencia sugárzás elleni burkolatot és lényegesen halkabb is a hagyományos MRI-nél.

A készülék alacsony működtetési és előállítási költsége miatt az alacsony és közepes jövedelmű országok kórházaiban lehet kifejezetten hasznos, olyan kórházi egységekben, ahol a diagnosztika és az ellátás egy helyen van, mint például a műtőkben vagy a sürgősségi osztályokon.

Az MRI a jelenleg létező legjobb eszköz a fejsérülések és agyi rendellenességek vizsgálatára, de az OECD adatai szerint nagyjából a világ népességének 70 százaléka nem fér hozzá, vagy csak elhanyagolható mértékben. A hagyományos MRI készülékek ugyanis rendkívül drágák, a beszerzési áruk 1 – 3 millió dollár (300-900 millió forint) között van. Emellett a beszerelési és a működési költségei is magasak.

A Hongkongi kutatók által fejlesztett ULF technológián alapuló MRI készülék azonban lényeges olcsóbb, kisebb a fenntartási költsége, és a hagyományos MRI készülékekhez képest kevésbé zajos, illetve nem igényel speciális burkolatot sem. A készülék prototípusa hagyományos konnektorhoz csatlakoztatva is működött, és az előzetes becslések szerint sorozatgyártásban nagyjából 6 millió forint lehet majd az előállítási költsége.

A zavaró elektromágneses jelek kiszűrésére a gépi tanulás egy fajtáját alkalmazták, ennek köszönhető, hogy nincsen szükség az MRI gépeknél használt speciális burkolatra.

A tesztelés korai fázisa után a gépet már alkalmazták 25 olyan betegnél, akinek neurológiai panasza volt (például agydaganat vagy súlyos agyvérzés). Ezután hagyományos MRI készülékkel is vizsgálták őket, majd a leleteket összehasonlították, és a prototípus megfelelően detektálta a sérülések jelentős részét.

Az ULF technológián alapuló MRI-nek további előnye, hogy a hagyományos MRI-vel ellentétben nem zavarják meg a fémtárgyak, így a protézissel vagy szívritmus szabályozóval élő páciensek is igénybe vehetik bármilyen óvintézkedés nélkül. Ezen kívül kevésbé is melegszik fel.

Mivel az újfajta készülék kevésbé pontos az MRI-nél, a készüléket kifejlesztő kutatók szerint nem annak helyettesítője, inkább a kiegészítője lehet.

Élet gyógyászat Hongkong képalkotás MRI Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Katona Hajnalka
2022. november 27. 14:51 Élet

Férfiakat hoz hátrányba, ha átgondolatlanul lépnek fel az esélyegyenlőtlenség ellen

Ha csak egy szempont mentén határozzák meg, hogy kiknek segítenek, az könnyen visszafelé is elsülhet.

Halácsy Péter
2022. november 25. 16:37 Élet, Közélet

Miért nem tudja az iskola a vállalkozói gondolkodásmódot fejleszteni?

A gyerekeknek olyan szemléletet érdemes átadni, hogy merjenek hibázni, és a sikertelenségre ne végérvényes kudarcként, hanem kihívásként tekintsenek - írja a Prezi társalapítója.

Katona Hajnalka
2022. november 24. 10:24 Élet, Világ

Nem reménytelen a születések számának növelése, ha javul a dolgozó nők helyzete

A szülési turizmus megszűnt, de a biztonság és rugalmasság jót tett a gyermekvállalási kedvnek az Egyesült Államokban a járvány alatt.

Fontos

Hajdu Miklós
2022. december 2. 12:11 Világ

Fagyhalálra ítélné Putyin az ukrán városlakókat, folyamatos tűz alatt tartják az oroszok a civilek energiaellátását

Fél évbe is beletelhet, mire sikerül helyreállítani az ukrán energetikai infrastruktúrát, ami folyamatos orosz támadás alatt áll.

Bucsky Péter Buzder Gábor
2022. december 2. 09:57 Pénz, Támogatói tartalom

Felével csökkenhet a ház vagy lakás rezsije energetikai felújítással

Kevesen döntenek az energetikai korszerűsítés mellett, pedig akár 60-80 százalékos energiamegtakarítást is el lehet érni vele.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 09:04 Világ

Németország sokkal több unión kívülről érkező bevándorlót szeretne

A munkaerőhiány egyre jobban visszaveti a gazdaságot, és az unión belüli bevándorlók-átköltözők nincsenek elegen a probléma enyhítésére.