Hírlevél feliratkozás
Kégl Virág
2022. február 2. 12:18 Élet

Ha ez a fejlesztés beválik, szinte bárhol lehet majd MRI-vizsgálatot végezni

A Hongkongi Egyetemen új, úgynevezett ULF (ultralow-field) technológiát használó MRI-készüléket fejlesztettek ki, amely nem igényel mágneses- vagy rádiófrekvencia sugárzás elleni burkolatot és lényegesen halkabb is a hagyományos MRI-nél.

A készülék alacsony működtetési és előállítási költsége miatt az alacsony és közepes jövedelmű országok kórházaiban lehet kifejezetten hasznos, olyan kórházi egységekben, ahol a diagnosztika és az ellátás egy helyen van, mint például a műtőkben vagy a sürgősségi osztályokon.

Az MRI a jelenleg létező legjobb eszköz a fejsérülések és agyi rendellenességek vizsgálatára, de az OECD adatai szerint nagyjából a világ népességének 70 százaléka nem fér hozzá, vagy csak elhanyagolható mértékben. A hagyományos MRI készülékek ugyanis rendkívül drágák, a beszerzési áruk 1 – 3 millió dollár (300-900 millió forint) között van. Emellett a beszerelési és a működési költségei is magasak.

A Hongkongi kutatók által fejlesztett ULF technológián alapuló MRI készülék azonban lényeges olcsóbb, kisebb a fenntartási költsége, és a hagyományos MRI készülékekhez képest kevésbé zajos, illetve nem igényel speciális burkolatot sem. A készülék prototípusa hagyományos konnektorhoz csatlakoztatva is működött, és az előzetes becslések szerint sorozatgyártásban nagyjából 6 millió forint lehet majd az előállítási költsége.

A zavaró elektromágneses jelek kiszűrésére a gépi tanulás egy fajtáját alkalmazták, ennek köszönhető, hogy nincsen szükség az MRI gépeknél használt speciális burkolatra.

A tesztelés korai fázisa után a gépet már alkalmazták 25 olyan betegnél, akinek neurológiai panasza volt (például agydaganat vagy súlyos agyvérzés). Ezután hagyományos MRI készülékkel is vizsgálták őket, majd a leleteket összehasonlították, és a prototípus megfelelően detektálta a sérülések jelentős részét.

Az ULF technológián alapuló MRI-nek további előnye, hogy a hagyományos MRI-vel ellentétben nem zavarják meg a fémtárgyak, így a protézissel vagy szívritmus szabályozóval élő páciensek is igénybe vehetik bármilyen óvintézkedés nélkül. Ezen kívül kevésbé is melegszik fel.

Mivel az újfajta készülék kevésbé pontos az MRI-nél, a készüléket kifejlesztő kutatók szerint nem annak helyettesítője, inkább a kiegészítője lehet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet gyógyászat Hongkong képalkotás MRI Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Dr. Rékassy Balázs
2023. szeptember 30. 17:08 Élet, Közélet

Vadkapitalista és kommunista egészségügy együttélése mindenki számára vesztes helyzetet teremt

Az elmúlt pár év egészségpolitikai intézkedései nyomán a magasabb fizetések mellett a szolgáltatások színvonala nem lett jobb, a közhangulat javulása se érződik, és az ellátottak száma sem nőtt.

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 27. 13:00 Adat, Élet

Duplázódott a kínaiak száma Magyarországon, az indiaiak száma ennél is nagyobb arányban nőtt

Az ukrán polgárok száma a friss adatok alapján nem a háború miatt ugrott meg.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 25. 17:55 Élet

A halálozási adatokon is jól látszanak tikkasztó nyár következményei

Dél-Európa bizonyos részein 20-60 százalékos többlethalálozás adódott a kivételesen meleg idei július során.

Fontos

Kolozsi Ádám
2023. október 2. 09:03 Világ

A magyar kormánymédia alapján nehéz lenne megérteni, mi történik éppen Svédországban

Bevándorlógettók, vérbosszú és gengszterrap: a svéd hadsereget is bevetnék az elszabadult bandaháborúk megállítására.

Kolozsi Ádám
2023. október 1. 12:20 Világ

Minden Ficónak kedvez a szlovák választások után, de az ország sorsa a harmadik számú párton múlik

Hét pártcsoport jut be a pozsonyi parlamentbe, a legnagyobb meglepetés a szélsőjobbos Republika kiesése.

Pálos Máté
2023. október 1. 04:34 Közélet

Így leszünk sportoló nemzet: 9 év alatt több mint 40 iskolai tornaterem épült 21 milliárdból, a legszegényebbek pont kimaradtak

Miközben pörögnek a sportra az állami százmilliárdok, végül csak felépült több tucat tornaterem is, és ugyan az arlói iskolások mégsem kapják meg a megígért tornatermet, így már "csak" mintegy 200 tornaterem nélküli iskola lehet az országban.