Hírlevél feliratkozás
Kégl Virág
2022. február 2. 12:18 Élet

Ha ez a fejlesztés beválik, szinte bárhol lehet majd MRI-vizsgálatot végezni

A Hongkongi Egyetemen új, úgynevezett ULF (ultralow-field) technológiát használó MRI-készüléket fejlesztettek ki, amely nem igényel mágneses- vagy rádiófrekvencia sugárzás elleni burkolatot és lényegesen halkabb is a hagyományos MRI-nél.

A készülék alacsony működtetési és előállítási költsége miatt az alacsony és közepes jövedelmű országok kórházaiban lehet kifejezetten hasznos, olyan kórházi egységekben, ahol a diagnosztika és az ellátás egy helyen van, mint például a műtőkben vagy a sürgősségi osztályokon.

Az MRI a jelenleg létező legjobb eszköz a fejsérülések és agyi rendellenességek vizsgálatára, de az OECD adatai szerint nagyjából a világ népességének 70 százaléka nem fér hozzá, vagy csak elhanyagolható mértékben. A hagyományos MRI készülékek ugyanis rendkívül drágák, a beszerzési áruk 1 – 3 millió dollár (300-900 millió forint) között van. Emellett a beszerelési és a működési költségei is magasak.

A Hongkongi kutatók által fejlesztett ULF technológián alapuló MRI készülék azonban lényeges olcsóbb, kisebb a fenntartási költsége, és a hagyományos MRI készülékekhez képest kevésbé zajos, illetve nem igényel speciális burkolatot sem. A készülék prototípusa hagyományos konnektorhoz csatlakoztatva is működött, és az előzetes becslések szerint sorozatgyártásban nagyjából 6 millió forint lehet majd az előállítási költsége.

A zavaró elektromágneses jelek kiszűrésére a gépi tanulás egy fajtáját alkalmazták, ennek köszönhető, hogy nincsen szükség az MRI gépeknél használt speciális burkolatra.

A tesztelés korai fázisa után a gépet már alkalmazták 25 olyan betegnél, akinek neurológiai panasza volt (például agydaganat vagy súlyos agyvérzés). Ezután hagyományos MRI készülékkel is vizsgálták őket, majd a leleteket összehasonlították, és a prototípus megfelelően detektálta a sérülések jelentős részét.

Az ULF technológián alapuló MRI-nek további előnye, hogy a hagyományos MRI-vel ellentétben nem zavarják meg a fémtárgyak, így a protézissel vagy szívritmus szabályozóval élő páciensek is igénybe vehetik bármilyen óvintézkedés nélkül. Ezen kívül kevésbé is melegszik fel.

Mivel az újfajta készülék kevésbé pontos az MRI-nél, a készüléket kifejlesztő kutatók szerint nem annak helyettesítője, inkább a kiegészítője lehet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet gyógyászat Hongkong képalkotás MRI Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2023. június 7. 17:48 Adat, Élet

6 amerikai annyit szennyez, amennyi 5 indiait tesz menekültté

Morális kötelesség a szennyezés csökkentése annak, aki megtheti.

Fabók Bálint
2023. június 7. 15:40 Élet

Tömegesen pusztul a magyarországi madárvilág, és a budapesti varjútámadások mögött is ez áll

Az életterük zsugorodása miatt pedig több madárfaj költözik a városba.

Torontáli Zoltán
2023. június 7. 04:34 Adat, Élet

Ha úgy vásárolsz, mint mi, akkor február óta 1800 forintot foghattál egy nagy bevásárláson

Nem tudjuk, meddig megy ez, de megint jóval olcsóbb lett a kosarunk értéke, az inflációt most már csak 27,4 százalékosnak mértük.

Fontos

Stubnya Bence
2023. június 8. 11:53 Adat

Májusban újra lassult az infláció, reális az év végi egyszámjegyű adat

2020 novemberében volt utoljára olyan, mint idén májusban: az előző hónaphoz képest csökkentek az árak.

Mészáros R. Tamás
2023. június 8. 04:34 Világ

Kína még nem, Tajvan és Dél-Korea már megszenvedte a csipháborút

A folyamatok megmutatják az amerika-kína csipháború korlátjait is.

Pálos Máté
2023. június 6. 18:29 Élet, Közélet

A kormány tényleg levette a kezét a független társulatokról

6 milliárd forintot osztott szét a kormány, de sem a Budapesti Fesztiválzenekarnak, sem a Pintér Béla Társulatnak nem jutott.