Hírlevél feliratkozás
Kégl Virág
2022. február 2. 12:18 Élet

Ha ez a fejlesztés beválik, szinte bárhol lehet majd MRI-vizsgálatot végezni

A Hongkongi Egyetemen új, úgynevezett ULF (ultralow-field) technológiát használó MRI-készüléket fejlesztettek ki, amely nem igényel mágneses- vagy rádiófrekvencia sugárzás elleni burkolatot és lényegesen halkabb is a hagyományos MRI-nél.

A készülék alacsony működtetési és előállítási költsége miatt az alacsony és közepes jövedelmű országok kórházaiban lehet kifejezetten hasznos, olyan kórházi egységekben, ahol a diagnosztika és az ellátás egy helyen van, mint például a műtőkben vagy a sürgősségi osztályokon.

Az MRI a jelenleg létező legjobb eszköz a fejsérülések és agyi rendellenességek vizsgálatára, de az OECD adatai szerint nagyjából a világ népességének 70 százaléka nem fér hozzá, vagy csak elhanyagolható mértékben. A hagyományos MRI készülékek ugyanis rendkívül drágák, a beszerzési áruk 1 – 3 millió dollár (300-900 millió forint) között van. Emellett a beszerelési és a működési költségei is magasak.

A Hongkongi kutatók által fejlesztett ULF technológián alapuló MRI készülék azonban lényeges olcsóbb, kisebb a fenntartási költsége, és a hagyományos MRI készülékekhez képest kevésbé zajos, illetve nem igényel speciális burkolatot sem. A készülék prototípusa hagyományos konnektorhoz csatlakoztatva is működött, és az előzetes becslések szerint sorozatgyártásban nagyjából 6 millió forint lehet majd az előállítási költsége.

A zavaró elektromágneses jelek kiszűrésére a gépi tanulás egy fajtáját alkalmazták, ennek köszönhető, hogy nincsen szükség az MRI gépeknél használt speciális burkolatra.

A tesztelés korai fázisa után a gépet már alkalmazták 25 olyan betegnél, akinek neurológiai panasza volt (például agydaganat vagy súlyos agyvérzés). Ezután hagyományos MRI készülékkel is vizsgálták őket, majd a leleteket összehasonlították, és a prototípus megfelelően detektálta a sérülések jelentős részét.

Az ULF technológián alapuló MRI-nek további előnye, hogy a hagyományos MRI-vel ellentétben nem zavarják meg a fémtárgyak, így a protézissel vagy szívritmus szabályozóval élő páciensek is igénybe vehetik bármilyen óvintézkedés nélkül. Ezen kívül kevésbé is melegszik fel.

Mivel az újfajta készülék kevésbé pontos az MRI-nél, a készüléket kifejlesztő kutatók szerint nem annak helyettesítője, inkább a kiegészítője lehet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet gyógyászat Hongkong képalkotás MRI Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.