Hírlevél feliratkozás
Kégl Virág
2022. február 1. 10:23 Élet

Direkt olyan téglából építik a házat, hogy a méhek és a madarak beleköltözzenek

Egyes angol önkormányzatok már kötelezővé is tették, hogy az öt méternél magasabb új építésű házakban a méh- és madárbarát téglákat használjanak – írja a The Conversation. Ezek olyan speciális építőanyagok, amelyeket úgy terveznek meg, hogy kínálják magukat méh- vagy madárfészkeknek.

A méh- és madárpopulációk drasztikus csökkenését ezzel a megoldással elsősorban a városokban igyekeznek enyhíteni. A magányos, azaz nem kaptárban élő méhek számára kapható lyukacsos téglákat elegendő napos helyre tenni, az ilyen méhek a természetben is egyedül készítenek fészket. Ugyan mézet nem termelnek, de fontos beporzók – az Európai Uniós adatok szerint a méhek az uniós élelmiszertermelés 76 százalékára vannak hatással.

A méhek (más beporzókkal együtt) közvetett szerepet vállalnak gyógyszerek, bioüzemanyagok és építőanyagok előállításában. Három éve a beporzó rovarok gazdasági hatását az EU 15 millió euróra becsülte az éves mezőgazdasági termeléséből.

A madarak közül a speciális téglákat elsősorban fecskék számára készítik, ezek alig észrevehetőek, nem zavarják a lakókat, de otthont biztosíthatnak a fecskéken kívül számos madárfajnak. Mivel a fecskék ugyanazt a fészkelőhelyet keresik fel minden évben, a téglák mellett előre felvett fecskehangokkal is bátorítják a beköltözésre. Ha végül mégsem költöznek be, a téglák akár seregélyek vagy denevérek számára is megfelelő fészkelőhelyek lehetnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet fecske fészek madarak méhek tégla Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.