Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2021. október 19. 12:59 Élet

Az önfenntartó katamaránon tényleg semmi sem megy kárba

Corentine de Chatelperron és Caroline Pultz évek óta vitorláznak a világ tengerein egy katamaránon, amely egyszerre egy különleges laboratórium is, ahol egy hozzáférhető, egyszerű technológián alapuló önfenntartó ökoszisztéma működtetésével kísérleteznek. 

Chatelperron, a low-tech lab névre keresztelt projekt ötletgazdája minél több olyan egyszerű megoldást akar összegyűjteni és elérhetővé tenni egy nyílt adatbázisban, amelyek a hatékony energiafelhasználás és a hulladék nélküli, zero waste élet irányába mutatnak. Önfenntartó low-tech ökoszisztémákkal és Chatelperron olcsó, gyakorlatilag bármiféle előképzettség vagy jártasság nélkül bárki számára hozzáférhető megoldásaival világszerte számos országban kísérleteznek.

Ezeknek a kísérleti terepe a vitorlás, amelyen kerámiatálakban agyag és fűrészpor segítségével tisztítják az esővizet, egy tartályban fehérjében gazdag, szuperélelmiszerként és talajminőség-javításra is használható – egyébként a tiszaszigeti farmon zárt rendszerben és nagy mennyiségben előállított – spirulina algát tenyésztenek.

A hajón minél közelebb akarnak jutni a zero waste, az úgynevezett zárt rendszerű, körforgásos gazdálkodáshoz. Ennek érdekében a vizeletük ad tápanyagot a spirulina algának, a konyhai és a szárazvécéből származó szerves anyagból pedig légylárvák készítenek komposztot, amit aztán a fedélzeten termesztett ehető növények földjéhez adnak.

Egyéb érdekes megoldásokkal is kísérleteznek: például kávézaccon termesztenek gombákat, az ételt pedig a napfényt összegyűjtő és koncentráló főzőeszközzel melegítik fel. Oldalukon pontosan leírják, hogyan kell egyszerűen ehető tücsköket tenyészteni, vagy éppen használt akkumulátor lítiumcellájából USB-töltős napelemet készíteni. 

A páros célja az, hogy átalakítsák a  modern ember környezethez való viszonyát, és lerombolják a hagyományos, környezetkárosító életvezetés koncepcióját: mindent meg lehet javítani, és minden felesleget át lehet alakítani nyersanyagforrássá – állítják. Szerintük megoldásaik nem újak, és megvannak a történelmi előzményei, csak mostanában hajlamosak vagyunk ezeket elfelejteni.

Mindenesetre tevékenységükkel elsősorban kis csoportoknak, egyéneknek, mikrogazdaságoknak akarnak alternatívát felmutatni, nem gondolják, hogy a kezükben lenne bármiféle általános érvényű megoldás, és hogy módszereikkel ipari mértékben lehetne csökkenteni a károsanyag-kibocsátást vagy feleslegtermelést. 

A Vice friss cikke azt sem hallgatja el Chatelperronról, hogy amikor 2013-ban krumplit termesztve és csirkéket tartva önfenntartással próbálkozott a hajóján, csúnyán elbukott: a krumplik tönkrementek, a csirkék állapota leromlott. Ezután alakította át az alapkoncepcióját.

Most a páros egy szárazföldi mobilotthonban akarja folytatni a kísérletezést. Ha sikerrel járnak, szeretnének majd 20 fő aktív részvételével egy nagyobb zero waste ökoszisztémát is kialakítani.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet fenntarthatóság hajó körforgásos gazdaság üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. március 1. 12:38 Élet

Érdemi áremelkedés nem várható az ingatlanpiacon, mégsem érdemes halogatni a lakásvásárlást

Reálértéken nem, de nominálisan drágulni fognak az ingatlanok idén és az elkövetkező években.

Fabók Bálint
2024. február 27. 04:34 Élet

“Sok kutató próbálja ezt elmondani, de nem igazán jut el az emberekhez” – hogyan formálja át az Alföldet a klímaváltozás?

Az elmúlt években látványosan alakul át a Dél-Alföld: egyre nagyobb a vízhiány, pusztul a madárvilág, egyre több az invazív faj. Állami segítség viszont nem látszódik.

Váczi István
2024. február 22. 12:15 Élet

A gáz után a víz drágulása fenyegeti a panelek árát felsrófoló távhős rezsicsökkentést

Bajba sodorta a távhőszolgáltatókat a vízdíjak megemelése, a problémára vagy a szabályok módosítása, vagy további állami támogatás lehet megoldás.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 3. 04:34 Tech, Vállalat

Nem szennyeznék, hanem tiszítanák a levegőt az autók, ezzel kísérletezik a Toyota

Miért ne lehetne arra használni az utakon rohangáló rengeteg autót, hogy menet közben kivonják a levegőből a szén-dioxidot? És mihez kellene kezdeni ezze a szén-dioxiddal?

Hajdu Miklós
2024. március 2. 09:30 Tech

Az Apple elfordult attól az ágazattól, amivel egyre inkább összefonódik Magyarország

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések fontosabbnak tűnnek a járműiparnál.

Váczi István
2024. március 1. 04:34 Világ

Csak egyféleképpen tud győzni az orosz hadsereg Ukrajnában

Három súlyos hiányossággal is küzdenek most az ukránok, és ha nem tudják megoldani őket, célt érhet az orosz felmorzsolás.