Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2021. október 19. 12:59 Élet

Az önfenntartó katamaránon tényleg semmi sem megy kárba

Corentine de Chatelperron és Caroline Pultz évek óta vitorláznak a világ tengerein egy katamaránon, amely egyszerre egy különleges laboratórium is, ahol egy hozzáférhető, egyszerű technológián alapuló önfenntartó ökoszisztéma működtetésével kísérleteznek. 

Chatelperron, a low-tech lab névre keresztelt projekt ötletgazdája minél több olyan egyszerű megoldást akar összegyűjteni és elérhetővé tenni egy nyílt adatbázisban, amelyek a hatékony energiafelhasználás és a hulladék nélküli, zero waste élet irányába mutatnak. Önfenntartó low-tech ökoszisztémákkal és Chatelperron olcsó, gyakorlatilag bármiféle előképzettség vagy jártasság nélkül bárki számára hozzáférhető megoldásaival világszerte számos országban kísérleteznek.

Ezeknek a kísérleti terepe a vitorlás, amelyen kerámiatálakban agyag és fűrészpor segítségével tisztítják az esővizet, egy tartályban fehérjében gazdag, szuperélelmiszerként és talajminőség-javításra is használható – egyébként a tiszaszigeti farmon zárt rendszerben és nagy mennyiségben előállított – spirulina algát tenyésztenek.

A hajón minél közelebb akarnak jutni a zero waste, az úgynevezett zárt rendszerű, körforgásos gazdálkodáshoz. Ennek érdekében a vizeletük ad tápanyagot a spirulina algának, a konyhai és a szárazvécéből származó szerves anyagból pedig légylárvák készítenek komposztot, amit aztán a fedélzeten termesztett ehető növények földjéhez adnak.

Egyéb érdekes megoldásokkal is kísérleteznek: például kávézaccon termesztenek gombákat, az ételt pedig a napfényt összegyűjtő és koncentráló főzőeszközzel melegítik fel. Oldalukon pontosan leírják, hogyan kell egyszerűen ehető tücsköket tenyészteni, vagy éppen használt akkumulátor lítiumcellájából USB-töltős napelemet készíteni. 

A páros célja az, hogy átalakítsák a  modern ember környezethez való viszonyát, és lerombolják a hagyományos, környezetkárosító életvezetés koncepcióját: mindent meg lehet javítani, és minden felesleget át lehet alakítani nyersanyagforrássá – állítják. Szerintük megoldásaik nem újak, és megvannak a történelmi előzményei, csak mostanában hajlamosak vagyunk ezeket elfelejteni.

Mindenesetre tevékenységükkel elsősorban kis csoportoknak, egyéneknek, mikrogazdaságoknak akarnak alternatívát felmutatni, nem gondolják, hogy a kezükben lenne bármiféle általános érvényű megoldás, és hogy módszereikkel ipari mértékben lehetne csökkenteni a károsanyag-kibocsátást vagy feleslegtermelést. 

A Vice friss cikke azt sem hallgatja el Chatelperronról, hogy amikor 2013-ban krumplit termesztve és csirkéket tartva önfenntartással próbálkozott a hajóján, csúnyán elbukott: a krumplik tönkrementek, a csirkék állapota leromlott. Ezután alakította át az alapkoncepcióját.

Most a páros egy szárazföldi mobilotthonban akarja folytatni a kísérletezést. Ha sikerrel járnak, szeretnének majd 20 fő aktív részvételével egy nagyobb zero waste ökoszisztémát is kialakítani.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet fenntarthatóság hajó körforgásos gazdaság üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.