Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2021. október 19. 12:59 Élet

Az önfenntartó katamaránon tényleg semmi sem megy kárba

Corentine de Chatelperron és Caroline Pultz évek óta vitorláznak a világ tengerein egy katamaránon, amely egyszerre egy különleges laboratórium is, ahol egy hozzáférhető, egyszerű technológián alapuló önfenntartó ökoszisztéma működtetésével kísérleteznek. 

Chatelperron, a low-tech lab névre keresztelt projekt ötletgazdája minél több olyan egyszerű megoldást akar összegyűjteni és elérhetővé tenni egy nyílt adatbázisban, amelyek a hatékony energiafelhasználás és a hulladék nélküli, zero waste élet irányába mutatnak. Önfenntartó low-tech ökoszisztémákkal és Chatelperron olcsó, gyakorlatilag bármiféle előképzettség vagy jártasság nélkül bárki számára hozzáférhető megoldásaival világszerte számos országban kísérleteznek.

Ezeknek a kísérleti terepe a vitorlás, amelyen kerámiatálakban agyag és fűrészpor segítségével tisztítják az esővizet, egy tartályban fehérjében gazdag, szuperélelmiszerként és talajminőség-javításra is használható – egyébként a tiszaszigeti farmon zárt rendszerben és nagy mennyiségben előállított – spirulina algát tenyésztenek.

A hajón minél közelebb akarnak jutni a zero waste, az úgynevezett zárt rendszerű, körforgásos gazdálkodáshoz. Ennek érdekében a vizeletük ad tápanyagot a spirulina algának, a konyhai és a szárazvécéből származó szerves anyagból pedig légylárvák készítenek komposztot, amit aztán a fedélzeten termesztett ehető növények földjéhez adnak.

Egyéb érdekes megoldásokkal is kísérleteznek: például kávézaccon termesztenek gombákat, az ételt pedig a napfényt összegyűjtő és koncentráló főzőeszközzel melegítik fel. Oldalukon pontosan leírják, hogyan kell egyszerűen ehető tücsköket tenyészteni, vagy éppen használt akkumulátor lítiumcellájából USB-töltős napelemet készíteni. 

A páros célja az, hogy átalakítsák a  modern ember környezethez való viszonyát, és lerombolják a hagyományos, környezetkárosító életvezetés koncepcióját: mindent meg lehet javítani, és minden felesleget át lehet alakítani nyersanyagforrássá – állítják. Szerintük megoldásaik nem újak, és megvannak a történelmi előzményei, csak mostanában hajlamosak vagyunk ezeket elfelejteni.

Mindenesetre tevékenységükkel elsősorban kis csoportoknak, egyéneknek, mikrogazdaságoknak akarnak alternatívát felmutatni, nem gondolják, hogy a kezükben lenne bármiféle általános érvényű megoldás, és hogy módszereikkel ipari mértékben lehetne csökkenteni a károsanyag-kibocsátást vagy feleslegtermelést. 

A Vice friss cikke azt sem hallgatja el Chatelperronról, hogy amikor 2013-ban krumplit termesztve és csirkéket tartva önfenntartással próbálkozott a hajóján, csúnyán elbukott: a krumplik tönkrementek, a csirkék állapota leromlott. Ezután alakította át az alapkoncepcióját.

Most a páros egy szárazföldi mobilotthonban akarja folytatni a kísérletezést. Ha sikerrel járnak, szeretnének majd 20 fő aktív részvételével egy nagyobb zero waste ökoszisztémát is kialakítani.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet fenntarthatóság hajó körforgásos gazdaság üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.