Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. augusztus 10. 16:43 Élet

Ha nagyon éhes vagy, és választani kell, a finomat vagy a táplálót eszed meg?

Az ecetmuslicák nagyon kényes ízlésűek, ha táplálékról van szó. Persze a kutatók nem elsősorban ezért használják őket széles körben mindenféle kísérletre, hanem azért, mert viszonylag egyszerű a genetikai felépítésük, és gyorsan szaporodnak, de ezúttal a válogatós étrend is jól jött nekik. Azt szerették volna ugyanis megfejteni, hogy a táplálék kiválasztásánál milyen idegrendszeri folyamatok zajlanak le.

Egy kísérletben ezért kemény választás elé állították őket: az éhes egyedeknek egy nagyon tápláló, de keserű anyaggal bevont, illetve egy tápértékben sokkal gyengébb, de édes táplálékot adtak. A keserűt nagyon nem szeretik az ecetmuslicák, az édeset viszont annyira, hogy életük jelentős részét ennek felkutatásával töltik. A kísérlet alatt folyamatosan monitorozták a muslicák agyműködését.

Mi nyert náluk, a kalória vagy az íz? – tette fel a kérdést a Nature egy kiadványában nemrég megjelentett kutatást ismertető ScienceDaily a kutatócsoport egyik vezetőjének. Michael Nitabach válasza pedig ez volt:

az attól függ, hogy mennyire éhesek.

A kísérlet egészen leegyszerűsített eredménye tehát az, hogy az ecetmuslicák annál inkább hajlandóak lenyelni a keserű pirulát, minél éhesebbek. A részletek azonban ennél sokkal bonyolultabbak, és jóval érdekesebbek.

Az agyi idegsejtek vizsgálatával ugyanis beazonosították, hogy a muslicák pontosan az agy melyik részében (a legyező alakú szervben) „döntik el”, hogy mit választanak. Ezek után pedig adta magát a lehetőség, hogy megpróbálják manipulálni a muslicák döntését. Azokat a különböző idegsejteket kezdték blokkolni, amelyek a legyező alakú szervbe szállítják az ingereket, és kiderült, hogy ha az anyagcserével kapcsolatos idegi tevékenységet csökkentik, akkor az agy nem kap elég információt arról, hogy a muslica mennyire éhes. Vagyis bizonyos neuronok aktivitásának csökkentésével

az éhes muslicákat sikerült rávenni arra, hogy ne azt az ételt válasszák, amelyik számukra élettanilag kedvezőbb, hanem azt, amelyik kevéssé tápláló, de finom.

Ez pedig azt jelenti Nitabach szerint, hogy a döntést egy komplex információ-visszacsatolási mechanizmus alapján hozza meg az élőlény. És ezúttal már nemcsak a muslicáról van szó, hanem ez általánosságban is igaz lehet, hiszen még az ember is hasonló rendszerek működése alapján hozza meg az ehhez hasonló döntéseit.

Másképp fogalmazva ez azt is jelentheti, hogy az ilyen étkezési választásokat akár a biokémiai folyamatok is alapvetően befolyásolhatják, miközben azt hisszük, hogy tudatos döntéseket hozunk. Nitabach szerint az ehhez hasonló megfigyelések segíthetnek megérteni, hogy bizonyos érzelmi állapotok vagy például maga az éhségérzet hogyan befolyásolja az ember viselkedését.

A Birminghami Egyetem kutatói egy másik, az előzőtől függetlenül végzett kísérletben más dilemma elé állították az ecetmuslicákat: a kiéheztetett és nőstényektől hosszabb időre elzárt hím egyedeket választásra kényszerítették az étkezés és a párzás lehetősége között. A két kísérlet közös pontja, hogy ezúttal is az agyi idegsejtek aktivitását monitorozták, miközben az állatok meghozták a döntésüket.

Az eredmények szerint a minden értelemben kiéheztetett egyedek az élelmet részesítették előnyben. Azt is sikerült megfigyelni, hogy a fordulópont 15 óra elvonás környékén van, ennél több idő után a muslicák feltétlenül az élelem felé fordultak a nőstények helyett. Ám abban a pillanatban, amikor megkapták az ételt, a párzási ösztön lett az erősebb, gyakran már pár másodperc után is ezt a lehetőséget választották.

Az idegsejtek aktivitását figyelve egyértelműen azonosították, hogy melyik döntéshez milyen agyi tevékenység tartozik. Ezután a kísérletet finomították, és megfigyelték azt is, hogy a felkínált étel minőségének is szerepe van a választásban: az alacsonyabb minőségű élelemmel szemben tovább részesítették előnyben a nőstényeket, vagyis a döntés meghozatala nem egyszerűsíthető le bizonyos tényezőkre, a valóságban összetett idegrendszeri jelrendszer értelmezéséről van szó.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyre több a bizonyíték, hogy az ősember jó sok szénhidrátot evettVad gabonát őröltek, kenyeret sütöttek, gyökereket és hüvelyeseket főztek jóval azelőtt, hogy elindult volna a tudatos mezőgazdaság.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet biokémia éhség muslica Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.

Torontáli Zoltán
2024. május 18. 05:41 Élet, Vállalat

Jön a szigorítás, hogy ne lehessen bármit kovászos kenyérnek hívni

Az Agrárminisztérium belenyúl a nagy magyar kovászkáoszba, de a jellemzően családi vállalkozásként működő kis kézműves pékségek mégsem lehetnek igazán boldogok.

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 23. 13:49 Vállalat

Az egész magyar gazdaság megérzi, ha le kell állnia a gödi akkugyárnak

Komoly gazdasági érdekekkel állnak szemben a civilek jogos környezetvédelmi aggályai, ezért hatalmas tétje van a másodfokú bírósági döntésnek.

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.