Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. július 13. 14:59 Élet

Üzletileg nagyon messze van a versenyképességtől a zöld hidrogén

Messze nem versenyképes a megújuló energiaforrással előállított hidrogén a földgázból előállított verziójához képest. A német Agora Energiewende agytröszt szerint ahhoz, hogy a fosszilis és a megújuló gyártási módok versenyben legyenek egymással, a karbonkvóta egységárának legalább a triplájára kellene emelkednie – írja a Bloomberg. Ezért nem meglepő, hogy a hidrogéngáz jelentős többségét, 95 százalékát fosszilis energiaforrásokból állítják elő, és csak az összes megtermelt hidrogén 5 százaléka származik megújuló energiaforrásokból.

Ahhoz, hogy ez az arány megforduljon, és a hidrogén előállítása környezetbarát legyen, az kellene, hogy a zöld (azaz megújuló forrásból származó) hidrogén előállítása olcsóbb legyen. Azonban ha a karbonkvóta egységára nem nő a háromszorosára, vagy a környezetbarát előállítás nem válik rövid távon szuperolcsóvá, a német agytröszt szerint egy átlagos megújuló hidrogénprojektnek egy évtized alatt 24 milliárd euró támogatást kellene nyújtani.

A tanulmány jól illusztrálja, hogy milyen nehézségekkel néz szembe az EU, amikor a vezető politikusai karbonsemleges Európát ígérnek 2050-re. A karbonsemlegesség eléréséhez kiemelten fontos lenne, hogy a földgáz helyett megújuló energiaforrásokból állítsák elő a hidrogént, ami lehetséges ma már, csak nem elég gazdaságos, és ezt nem minden vállalat engedheti meg magának.

A környezetbarát hidrogénre való áttérés legnagyobb mértékben az acélgyártásban, a légi közlekedésben, a szállítmányozásban és vegyipari anyagok előállításában lenne nagy előrelépés környezeti szempontból. A hidrogén környezetbarát előállítása azért is fontos, mert az említett ágazatok számítások szerint világszerte a szén-dioxid-kibocsátás közel negyedéért felelnek.

Az viszont bizonyos, hogy a megújuló hidrogén iránti igény idővel növekedni fog. Az Egyesült Államok energiaügyi kormányhivatalának egyik fontos célja, hogy a megújuló forrásokból létrehozott hidrogén költségeit nagymértékben csökkentsék. A mai árakhoz képest 80 százalékos árcsökkenést szeretnének elérni 2030-ig. Ez várhatóan növeli a megújuló hidrogén felhasználásának arányát, viszont kérdés, hogy ez az arány mikorra közelítheti meg a fosszilis forrásokat.

Persze mindig lesznek optimistább elképzelések: a Carbon Brief brit szakportál szerint például a német szélenergia segítségével létrehozott hidrogén – bár még nem teljesen méretgazdaságos – kisebb mértékű felhasználásra már versenyképes lehet a fosszilissal, mert utóbbi kis mennyiségben fajlagosan drágább. A dán Haldor Topose AS és a norvég Nel ASA vállalat már arra számít, hogy 2025-re a szél- vagy a napenergia segítségével előállított hidrogén már versenyképes lesz a fosszilis alternatívával szemben.

Bár Matthias Deutsch, az Agora Energiewende egyik főmunkatársa nem ennyire optimista, azzal egyetért, hogy a környezetbarát hidrogén állami támogatásai apadni fognak 2030-ra. Az agytröszt tanulmánya szerint az igazi kérdés az, hogy most a kormányzatok hogyan fogják a fosszilistól a megújuló energiaforrások felé allokálni a forrásaikat.

Élet földgáz hidrogén karbonsemlegesség üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Katona Hajnalka
2022. szeptember 26. 17:33 Élet, Világ

Meg kell ijeszteni az embereket, hogy ne vásároljanak orvvadászoktól

Az állatok veszélyeztetettsége vagy a termékek káros hatása nem érdekli az embereket, így nem érdemes ezekre hivatkozni.

Fenyő D. György
2022. szeptember 26. 14:27 Élet, Közélet

Nagyságrendekkel kevesebb tananyagot kellene megtanítani az iskolában

Sok idő szabadulhat így fel, amit képességfejlesztésre lehet fordítani. Ha valaki nem képes szöveget értelmezni, akkor nemcsak egy új tudományt, hanem szakmát sem tud elsajátítani.

Fabók Bálint
2022. szeptember 23. 15:28 Élet

Az eredeti jegyár tízszeresébe kerül egy belépő az olaszok elleni meccsre a másodlagos piacon

A stadion befogadóképességének a többszörösét is megtölthették volna, így beindult a másodlagos piac. Eddig 1700 jegynél volt névátírás.

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. szeptember 27. 04:34 Adat, Vállalat

Mennyivel olcsóbbak az árstopos magyar termékek, mint a szabadpiaci szlovák áruk?

Megnéztünk a szlovák és a magyar Lidl árait, látszik-e rajtuk, hogy az árstop miatti veszteséget hogyan kompenzálják.

Avatar
2022. szeptember 26. 16:23 Világ

Nem a jobboldal nyert nagyot, a baloldal bukott hatalmasat Olaszországban

A három jobboldali párt stabil parlamenti többsége a néhány százalékos javításuk mellett elsősorban a baloldal megosztottságának köszönhető.

Pálos Máté Hajdu Miklós
2022. szeptember 26. 04:24 Adat

Az abortusz egyre inkább a 24 év alattiak tapasztalata Magyarországon

Bár a sajtóban csak szívhangtörvény néven elhíresült rendelet több mint egy hete hatályos, mégsem egyértelmű, pontosan mi lenne az orvosok jogszabályi kötelessége, ahogy az sem, mire számíthatnak a várandós nők.

Ne hagyd ki