Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. július 13. 14:59 Élet

Üzletileg nagyon messze van a versenyképességtől a zöld hidrogén

Messze nem versenyképes a megújuló energiaforrással előállított hidrogén a földgázból előállított verziójához képest. A német Agora Energiewende agytröszt szerint ahhoz, hogy a fosszilis és a megújuló gyártási módok versenyben legyenek egymással, a karbonkvóta egységárának legalább a triplájára kellene emelkednie – írja a Bloomberg. Ezért nem meglepő, hogy a hidrogéngáz jelentős többségét, 95 százalékát fosszilis energiaforrásokból állítják elő, és csak az összes megtermelt hidrogén 5 százaléka származik megújuló energiaforrásokból.

Ahhoz, hogy ez az arány megforduljon, és a hidrogén előállítása környezetbarát legyen, az kellene, hogy a zöld (azaz megújuló forrásból származó) hidrogén előállítása olcsóbb legyen. Azonban ha a karbonkvóta egységára nem nő a háromszorosára, vagy a környezetbarát előállítás nem válik rövid távon szuperolcsóvá, a német agytröszt szerint egy átlagos megújuló hidrogénprojektnek egy évtized alatt 24 milliárd euró támogatást kellene nyújtani.

A tanulmány jól illusztrálja, hogy milyen nehézségekkel néz szembe az EU, amikor a vezető politikusai karbonsemleges Európát ígérnek 2050-re. A karbonsemlegesség eléréséhez kiemelten fontos lenne, hogy a földgáz helyett megújuló energiaforrásokból állítsák elő a hidrogént, ami lehetséges ma már, csak nem elég gazdaságos, és ezt nem minden vállalat engedheti meg magának.

A környezetbarát hidrogénre való áttérés legnagyobb mértékben az acélgyártásban, a légi közlekedésben, a szállítmányozásban és vegyipari anyagok előállításában lenne nagy előrelépés környezeti szempontból. A hidrogén környezetbarát előállítása azért is fontos, mert az említett ágazatok számítások szerint világszerte a szén-dioxid-kibocsátás közel negyedéért felelnek.

Az viszont bizonyos, hogy a megújuló hidrogén iránti igény idővel növekedni fog. Az Egyesült Államok energiaügyi kormányhivatalának egyik fontos célja, hogy a megújuló forrásokból létrehozott hidrogén költségeit nagymértékben csökkentsék. A mai árakhoz képest 80 százalékos árcsökkenést szeretnének elérni 2030-ig. Ez várhatóan növeli a megújuló hidrogén felhasználásának arányát, viszont kérdés, hogy ez az arány mikorra közelítheti meg a fosszilis forrásokat.

Persze mindig lesznek optimistább elképzelések: a Carbon Brief brit szakportál szerint például a német szélenergia segítségével létrehozott hidrogén – bár még nem teljesen méretgazdaságos – kisebb mértékű felhasználásra már versenyképes lehet a fosszilissal, mert utóbbi kis mennyiségben fajlagosan drágább. A dán Haldor Topose AS és a norvég Nel ASA vállalat már arra számít, hogy 2025-re a szél- vagy a napenergia segítségével előállított hidrogén már versenyképes lesz a fosszilis alternatívával szemben.

Bár Matthias Deutsch, az Agora Energiewende egyik főmunkatársa nem ennyire optimista, azzal egyetért, hogy a környezetbarát hidrogén állami támogatásai apadni fognak 2030-ra. Az agytröszt tanulmánya szerint az igazi kérdés az, hogy most a kormányzatok hogyan fogják a fosszilistól a megújuló energiaforrások felé allokálni a forrásaikat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet földgáz hidrogén karbonsemlegesség üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.