Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. július 13. 14:59 Élet

Üzletileg nagyon messze van a versenyképességtől a zöld hidrogén

Messze nem versenyképes a megújuló energiaforrással előállított hidrogén a földgázból előállított verziójához képest. A német Agora Energiewende agytröszt szerint ahhoz, hogy a fosszilis és a megújuló gyártási módok versenyben legyenek egymással, a karbonkvóta egységárának legalább a triplájára kellene emelkednie – írja a Bloomberg. Ezért nem meglepő, hogy a hidrogéngáz jelentős többségét, 95 százalékát fosszilis energiaforrásokból állítják elő, és csak az összes megtermelt hidrogén 5 százaléka származik megújuló energiaforrásokból.

Ahhoz, hogy ez az arány megforduljon, és a hidrogén előállítása környezetbarát legyen, az kellene, hogy a zöld (azaz megújuló forrásból származó) hidrogén előállítása olcsóbb legyen. Azonban ha a karbonkvóta egységára nem nő a háromszorosára, vagy a környezetbarát előállítás nem válik rövid távon szuperolcsóvá, a német agytröszt szerint egy átlagos megújuló hidrogénprojektnek egy évtized alatt 24 milliárd euró támogatást kellene nyújtani.

A tanulmány jól illusztrálja, hogy milyen nehézségekkel néz szembe az EU, amikor a vezető politikusai karbonsemleges Európát ígérnek 2050-re. A karbonsemlegesség eléréséhez kiemelten fontos lenne, hogy a földgáz helyett megújuló energiaforrásokból állítsák elő a hidrogént, ami lehetséges ma már, csak nem elég gazdaságos, és ezt nem minden vállalat engedheti meg magának.

A környezetbarát hidrogénre való áttérés legnagyobb mértékben az acélgyártásban, a légi közlekedésben, a szállítmányozásban és vegyipari anyagok előállításában lenne nagy előrelépés környezeti szempontból. A hidrogén környezetbarát előállítása azért is fontos, mert az említett ágazatok számítások szerint világszerte a szén-dioxid-kibocsátás közel negyedéért felelnek.

Az viszont bizonyos, hogy a megújuló hidrogén iránti igény idővel növekedni fog. Az Egyesült Államok energiaügyi kormányhivatalának egyik fontos célja, hogy a megújuló forrásokból létrehozott hidrogén költségeit nagymértékben csökkentsék. A mai árakhoz képest 80 százalékos árcsökkenést szeretnének elérni 2030-ig. Ez várhatóan növeli a megújuló hidrogén felhasználásának arányát, viszont kérdés, hogy ez az arány mikorra közelítheti meg a fosszilis forrásokat.

Persze mindig lesznek optimistább elképzelések: a Carbon Brief brit szakportál szerint például a német szélenergia segítségével létrehozott hidrogén – bár még nem teljesen méretgazdaságos – kisebb mértékű felhasználásra már versenyképes lehet a fosszilissal, mert utóbbi kis mennyiségben fajlagosan drágább. A dán Haldor Topose AS és a norvég Nel ASA vállalat már arra számít, hogy 2025-re a szél- vagy a napenergia segítségével előállított hidrogén már versenyképes lesz a fosszilis alternatívával szemben.

Bár Matthias Deutsch, az Agora Energiewende egyik főmunkatársa nem ennyire optimista, azzal egyetért, hogy a környezetbarát hidrogén állami támogatásai apadni fognak 2030-ra. Az agytröszt tanulmánya szerint az igazi kérdés az, hogy most a kormányzatok hogyan fogják a fosszilistól a megújuló energiaforrások felé allokálni a forrásaikat.

Élet földgáz hidrogén karbonsemlegesség üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Katona Hajnalka
2023. március 19. 14:13 Élet

A rasszizmus is oka lehet annak, hogy alacsonyak a jóléti kiadások Amerikában

Minél magasabbnak hiszik a feketék arányát a támogatott állampolgárok között, annál inkább ellenzik a jóléti kiadásokat.

Pálos Máté
2023. március 18. 17:05 Élet

Ahhoz képest, hogy milyen sokba került, kevesen nézték eddig a Hadikot

Megnéztük a kultúrpolitikai presztízsberuházás, a Hadik első heti számait, az extrém magas állami gyártási támogatás fényében is.

Torontáli Zoltán
2023. március 17. 04:34 Élet, Világ

Miért nem érződik annyira az infláció Ausztriában?

A rendkívül erős szakszervezetek és a munkaadók sorra olyan béremelésekben állapodnak meg, amelyek kompenzálják a drágulást.

Fontos

Váczi István
2023. március 20. 16:40 Világ

Mindenki a lőszerhiánytól fél, pedig van még szabad gyártókapacitás Európában

Sokan keresik az új beszerzési forrásokat az ukrán hadsereg segítése érdekében, miközben az EU legnagyobb lőszergyártója csak a megrendelésekre vár.

Stubnya Bence
2023. március 20. 15:10 Világ

Moszkvába utazik és nem Kijevbe, mégis békítőként pozicionálná magát a kínai elnök

A háború kitörése óta először utazott hétfőn Moszkvába Hszi Csin-ping, ahol úgy kell barátkoznia Putyinnal, hogy közben a nemzetközi színtéren békecsinálóként szeretne fellépni.

Jandó Zoltán
2023. március 20. 10:06 Vállalat

Megindult a licit a bukott magyar ásványvízkirály egymilliárdos jachtjáért

Két jelentkező biztos van a 34 méteres luxushajóra, ennyi licit ugyanis már érkezett. A vevőjelölteknek 30 milliós előleget kellett letennie.