Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. július 13. 14:59 Élet

Üzletileg nagyon messze van a versenyképességtől a zöld hidrogén

Messze nem versenyképes a megújuló energiaforrással előállított hidrogén a földgázból előállított verziójához képest. A német Agora Energiewende agytröszt szerint ahhoz, hogy a fosszilis és a megújuló gyártási módok versenyben legyenek egymással, a karbonkvóta egységárának legalább a triplájára kellene emelkednie – írja a Bloomberg. Ezért nem meglepő, hogy a hidrogéngáz jelentős többségét, 95 százalékát fosszilis energiaforrásokból állítják elő, és csak az összes megtermelt hidrogén 5 százaléka származik megújuló energiaforrásokból.

Ahhoz, hogy ez az arány megforduljon, és a hidrogén előállítása környezetbarát legyen, az kellene, hogy a zöld (azaz megújuló forrásból származó) hidrogén előállítása olcsóbb legyen. Azonban ha a karbonkvóta egységára nem nő a háromszorosára, vagy a környezetbarát előállítás nem válik rövid távon szuperolcsóvá, a német agytröszt szerint egy átlagos megújuló hidrogénprojektnek egy évtized alatt 24 milliárd euró támogatást kellene nyújtani.

A tanulmány jól illusztrálja, hogy milyen nehézségekkel néz szembe az EU, amikor a vezető politikusai karbonsemleges Európát ígérnek 2050-re. A karbonsemlegesség eléréséhez kiemelten fontos lenne, hogy a földgáz helyett megújuló energiaforrásokból állítsák elő a hidrogént, ami lehetséges ma már, csak nem elég gazdaságos, és ezt nem minden vállalat engedheti meg magának.

A környezetbarát hidrogénre való áttérés legnagyobb mértékben az acélgyártásban, a légi közlekedésben, a szállítmányozásban és vegyipari anyagok előállításában lenne nagy előrelépés környezeti szempontból. A hidrogén környezetbarát előállítása azért is fontos, mert az említett ágazatok számítások szerint világszerte a szén-dioxid-kibocsátás közel negyedéért felelnek.

Az viszont bizonyos, hogy a megújuló hidrogén iránti igény idővel növekedni fog. Az Egyesült Államok energiaügyi kormányhivatalának egyik fontos célja, hogy a megújuló forrásokból létrehozott hidrogén költségeit nagymértékben csökkentsék. A mai árakhoz képest 80 százalékos árcsökkenést szeretnének elérni 2030-ig. Ez várhatóan növeli a megújuló hidrogén felhasználásának arányát, viszont kérdés, hogy ez az arány mikorra közelítheti meg a fosszilis forrásokat.

Persze mindig lesznek optimistább elképzelések: a Carbon Brief brit szakportál szerint például a német szélenergia segítségével létrehozott hidrogén – bár még nem teljesen méretgazdaságos – kisebb mértékű felhasználásra már versenyképes lehet a fosszilissal, mert utóbbi kis mennyiségben fajlagosan drágább. A dán Haldor Topose AS és a norvég Nel ASA vállalat már arra számít, hogy 2025-re a szél- vagy a napenergia segítségével előállított hidrogén már versenyképes lesz a fosszilis alternatívával szemben.

Bár Matthias Deutsch, az Agora Energiewende egyik főmunkatársa nem ennyire optimista, azzal egyetért, hogy a környezetbarát hidrogén állami támogatásai apadni fognak 2030-ra. Az agytröszt tanulmánya szerint az igazi kérdés az, hogy most a kormányzatok hogyan fogják a fosszilistól a megújuló energiaforrások felé allokálni a forrásaikat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet földgáz hidrogén karbonsemlegesség üvegház Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2024. február 22. 12:15 Élet

A gáz után a víz drágulása fenyegeti a panelek árát felsrófoló távhős rezsicsökkentést

Bajba sodorta a távhőszolgáltatókat a vízdíjak megemelése, a problémára vagy a szabályok módosítása, vagy további állami támogatás lehet megoldás.

Hajdu Miklós
2024. február 18. 18:03 Élet, Vállalat

Az egykor legnépszerűbb autómárka lassan háttérbe szorul a magyar piacon

Elvesztette az Opel a kivételes népszerűségét a magyarországi újautó-piacon.

Debreczeni Anna
2024. február 18. 13:13 Adat, Élet

Tarolnak a társkereső alkalmazások, egyre többen hajlandóak fizetni is értük

Csaknem 5 milliárd dollárosra (1800 milliárd forint) nőtt az online társkereső alkalmazások piaca 2022-ben, amit toronymagasan vezet a Tinder.

Fontos

Váczi István
2024. február 26. 14:31 Világ

Minden eddiginél többet tudunk az orosz és az ukrán hadsereg veszteségeiről

Új veszteségadatok jelentek meg az Ukrajnában szemben álló hadseregekről az utóbbi napokban.

Váczi István
2024. február 26. 09:34 Adat

Váratlanul sokkal rosszabbul érzik magukat a magyar vásárlók, hogy lesz ebből növekedés?

Jelentősen romlottak a lakossági fogyasztói kilátások, pedig a kormány a fogyasztás felpörgésétől reméli a gazdasági növekedés újraindulását.

Mészáros R. Tamás
2024. február 26. 04:32 Világ

Amerika egyre kevésbé képes úrrá lenni a világ válságain

Joe Biden elnök számára egyre nehezebb az ukrajnai, izraeli és közel-keleti helyzet kézben tartása.