Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. július 4. 17:46 Élet

Egyre jobban sejtjük, de még mindig nem tudjuk, hogyan tájékozódnak a vándormadarak

Könyvtárnyi irodalma van már annak, hogy a vándormadarak milyen “iránytűt” használnak a tájékozódáshoz, és jó ideje gyakorlatilag biztosak vagyunk abban, hogy a Föld mágneses mezejének érzékelése a végső megfejtés. Azt azonban a mai napig sem tudjuk bizonyosan, hogy egészen pontosan mi az a biokémiai folyamat, amely lehetővé teszi ezt a fajta érzékelést – legalábbis ez derül ki abból, hogy egy angol-német-kínai kutatócsoport nemrég például egy újabb ötlettel állt elő.

Egy olyan elméletet fejlesztettek tovább, amelyet Klaus Schulten német-amerikai biofizikus még 1978-ban dobott be a tudományos köztudatba: az úgynevezett szabad gyök párok reakcióját. Az elmélet mögött természetesen bonyolult kvantumfizikai elméletek húzódnak meg, de egészen leegyszerűsítve csupán arról van szó, hogy bizonyos molekulák párosítatlan elektronjai, azaz szabad gyökei éppen milyen formációkat vesznek fel (a párosítatlan itt csak annyit jelent, hogy az elektronok egyedül állnak, nem párokat alkotva, ami instabilitást okoz).

Az ötlet onnan ered, hogy a párosítatlan elektronoknak mágneses tulajdonságaik is vannak, ami többek között azt is jelenti, hogy reagálnak, ha mágneses térbe kerülnek. Schulten egykor csak elméleti ötlete már 2000 óta folyamatosan foglalkoztatja a kutatókat, mert az ezredforduló évében kiderült, hogy egyes állatok, köztük a vándormadarak szemében vannak olyan receptormolekulák, amelyek attól függően lépnek reakciókba, hogy a bennük található szabad gyökök milyen állapotban vannak, azaz hogyan rendeződnek mégis párokba bizonyos hatásokra.

A fentieket végiggondolva adja magát az összkép iránti igény, hiszen ha tudjuk, hogy a madarak rendelkeznek egy olyan biokémiai rendszerrel, amelyet biztosan befolyásol a mágneses mező, akkor gyanús lehet, hogy valamilyen módon ezzel érzékelik a körülöttük lévő teret, és ennek az érzékelésnek a finom változásait használhatják tájékozódásra.

A német-angol-kínai kutatók újítása az, hogy először figyelték meg laboratóriumi körülmények között, hogy ez a bizonyos molekulatípus (úgynevezett kriptokróm), amely jó eséllyel a tájékozódást segíti, ténylegesen milyen biokémiai reakciókra képes a szabad gyök párok átrendeződésekor.

A kisérletből pedig kiderült, hogy ezek a biokémiai reakciók létre tudnak hozni olyan hatást, amelyet az idegsejtek az agy felé továbbítanak. Ráadásul arra is rájöttek, hogy ez a bizonyos kriptokróm molekula hiába van meg a nem vándorló madarakban, ott a működését nem befolyásolja a mágneses tér változása (emellett sok más funkciót ellát, de ezt nem).

A Chemistry World szaklap a kísérlettel kapcsolatban megszólaltatott néhány független szakértőt, és ebből rögtön látszik, hogy az eredményeket egyértelműen komolynak tartják, de korántsem lehetünk még biztosak abban, hogy tényleg ezzel a módszerrel boldogulnak a madarak. A svéd Lund egyetemének kutatója, Eric Warrant szerint nagy lépés, hogy a kutatócsoport bebizonyította, hogy a kérdéses molekula képes a mágneses mező változásainak hatására érzékelő anyagot termelni, és ezt megfelelő mennyiségben akár az érzékeléshez szükséges ideig (azaz legalább milliszekundumos nagyságrendig) fenntartani.

A frankfurti Goethe Egyetem etológusa, Roswitha Wiltschko szerint azonban az eredmények akármennyire is korrektek, egyelőre nincsenek összhangban a vándormadarakkal kapcsolatos számos etológiai megfigyeléssel, vagyis lehet, hogy jó úton járnak a kutatók a gondolkodással, de biztosan nem találták még meg a teljes mértékben igazolható választ a kérdésre.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet biokémia madarak szabad gyök tájékozódás vándorlás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 21. 16:34 Élet, Világ

Nem sietik el a boltokban használt vékony műanyag zacskók betiltását

Az Európai Unió tesz egy nagy lépést a műanyag hulladék csökkentése érdekében, de nagyon lassan és sok szempontból kritizált módon.

Torontáli Zoltán
2024. május 18. 05:41 Élet, Vállalat

Jön a szigorítás, hogy ne lehessen bármit kovászos kenyérnek hívni

Az Agrárminisztérium belenyúl a nagy magyar kovászkáoszba, de a jellemzően családi vállalkozásként működő kis kézműves pékségek mégsem lehetnek igazán boldogok.

Hajdu Miklós
2024. május 17. 13:32 Élet

Tisztulni kezd az őskáosz az elektromos rollereknél

Két hónap múlva már csak kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással lehet bizonyos elektromos rollerekkel közlekedni.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 23. 05:07 Tech, Vállalat

Három magyar élelmiszerboltlánc kezd kísérletezni a személyzet nélküli nyitva tartással

Nagy az óvatoskodás a témában, mert az indulás erősen kísérleti jellegű lesz.

Váczi István
2024. május 22. 17:06 Közélet, Pénz

Jó üzlet Magyarországnak a kínai hitel? Nagyot lódított Lázár János

Lehet, hogy az autópályák szépen termelik a bevételeket, de attól még nem lesz jobb üzlet a vasúti fuvarozás - márpedig kínai kölcsönből idehaza vasút épül.

Hajdu Miklós
2024. május 22. 13:14 Világ

Nem biztos, hogy jó ötlet megvámolni a kínai autókat Európában

Kína az európai autógyártók harmadik legfontosabb külpiaca, de veszélybe kerülhet az elérése, ha vámháború bontakozik ki a két térség között.