Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2021. május 16. 18:28 Élet

Pár SMS-sel is jelentősen növelhető az egyetemisták jólléte

Egyetemistának lenni máskor sem mindig egyszerű, de tavaly egyértelműen megviselték a diákokat a járványhullámok és a megváltozott egyetemi körülmények. Ausztráliában egy egyszerű módszert teszteltek, amivel növelni lehet a diákok jóllétét.

Az egyetem sokaknak stresszes időszak a vizsgák miatt, ezen kívül anyagi nehézségeket is jelenthet, illetve sokaknak el kell költöznie otthonról, és elkezdeni az önálló életet. Ezekre jöttek rá a tavalyi korlátozások, ami minimálisra csökkentette a személyes érintkezést az egyetemisták között.

Nem csoda, hogy egy ausztrál kérdőíves kutatás szerint

a diákok 65 százaléka alacsony jóllétről számolt be 2020-ban.

Ez magában foglalja, hogy milyen az érzelmi helyzetük, mennyire érzik, hogy a környezetük támogatja őket, és hogy mennyire vannak megelégedve az életükkel.

Sok mindent befolyásol, hogy mennyire érzik jól magukat a diákok, például összefüggésben van a tanulmányi eredményükkel. Nőknél ilyen szempontból főleg a mentális egészség és a jó tapasztalatok a fontosak, míg férfiaknál a társas kapcsolatok. Ezen kívül

az egyetemet is kisebb eséllyel hagyják el a diákok, ha megfelelő a jóllétük,

és kapnak támogatást másoktól.

A kísérletben tehát arra keresték a válasz, hogy mivel lehetne növelni hatékonyan a diákok jóllétét. A Behavioural Insight Team által már sokszor kipróbált SMS-es módszerre esett a választásuk, ami egy olcsó, de hatásos módszernek bizonyult.

A kísérletben több mint ezer diák vett részt, ők két csoportra voltak osztva: azokra, akik megkapták az SMS-eket és azokra, akik nem, de ugyanúgy monitorozták mindkét csoport jóllétét kérdőívekkel. Az SMS-ek három téma köré épültek, amik kapcsolatban vannak a jólléttel: hála, jó cselekedetek és mindfulness (tudatos jelenlét).

A kísérlet öt hétig tartott, amíg a diákok olyan SMS-eket kaptak, hogy álljanak meg egy pillanatra és gondolják át, hogy kinek és miért hálásak, tegyenek valami apró kedvességet másnak, vagy egyszerűen csak élvezzék az ég szépségét. Ezek a cselekedetek mind pozitív irányba mozdíthatják el a jóllétet.

Ezt a kutatás eredménye is alátámasztja,

az SMS-t kapó csoport jólléte jóval magasabb volt, mint a kontrollcsoporté.

Nagyjából annyival voltak elégedettebbek az életükkel, mintha éves szinten 9000 dollárral többet keresnének. Ráadásul a diákoknak tetszett is a program, pozitív visszajelzéseket küldtek a kutatóknak, és úgy érezték, hogy segítette őket a 2020-as nehéz évben.

Így a támogató SMS-ek valóban egy egyszerű, de nagyszerű módszernek bizonyultak a diákok jóllétének növelésére és ezen keresztül valószínűleg a teljesítményükre is. A BIT csapata pedig szívesen kipróbálná más országokban is ezt a megoldást, amivel kapcsolatban meg is lehet őket keresni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMi kellene ahhoz, hogy a magyarok kétszer boldogabbak legyenek?Matolcsy György kétszeresére emelné a boldogság indexünket, ami jól hangzik, de ha komolyan vesszük, akkor a lehetetlent súrolja. Kisebb korrupcióval mindenesetre boldogabbak lennénk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet 2020 Ausztrália egyetemisták jóllét nudge viselkedési közgazdaságtan Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.