Hírlevél feliratkozás
Avatar
2020. november 1. 18:19 Élet

Mindenki nyer azzal, ha a nők dönthetnek arról, hogy mikor akarnak gyereket

A nők gazdasági helyzete mindig is nagyban függött attól, hogy mennyire urai a családi állapotuknak. Ha csak korlátozottan rendelkezhetnek arról, hogy mikor akarnak férjhez menni vagy gyermeket szülni, akkor egyértelműen csorbulnak a lehetőségeik a munka területén, de egy amerikai tanulmány szerint az egész családjuk rosszul jár.

Claudia Goldin és Lawrence F. Katz azt vizsgálták tanulmányukban, hogy hogyan hatott a nők gazdasági helyzetére a fogamzásgátló tabletta széleskörű elérhetősége az Egyesült Államokban. Bár maga a pirula már 1960-ban forgalomban volt, csak a 70-es években értek el oda, hogy nem házasságban élő, fiatal nők is használhatták.

Ráadásul a kérdés tagállami szinten volt szabályozva, legalábbis a szövetségi törvények interpretálása nagyban függött az államok törvényhozásától. Sok államban akkoriban még nők esetében nem a 18. életév jelentette a cselekvőképes nagykorúságot, hanem a 21. Az ennél fiatalabb nők pedig nem vehettek igénybe családtervezési szolgáltatásokat, és nem kaphattak fogamzásgátló szert sem.

Néhány államban kivételt képeztek a cselekvőképes kiskorúak, akik ezekben az államokban igénybe vehették ezeket a szolgáltatásokat a szüleik beleegyezése nélkül is. Mindkét szabályozás fokozatosan enyhült a 60-as években, így sok államban csökkentették a felnőttkor határát 18 évre nők esetében is, és sok helyen alkalmazták a cselekvőképes kiskorú kategóriáját.

Ez a különbség és fokozatosság adott lehetőséget a szerzőknek arra, hogy megvizsgálják, hogyan hatott a fogamzásgátló tabletta elérhetősége a nők karrierlehetőségeire. Nem meglepő módon az látszik, hogy amint ez elérhetővé vált a nők számára, jóval később vállalták az első gyermeküket, később is mentek férjhez, és megjelentek a nők olyan korábban férfiak által dominált területeken, mint az orvosi vagy jogi szakma.

Mivel korábban a nők nagyobb eséllyel lettek terhesek fiatal felnőttként, ezért kockázatos volt olyan egyetemre beiratkozniuk, amely hosszú képzési időt jelentett számukra. Minél tovább jártak egyetemre, annál valószínűbb volt, hogy közben férjhez mennek és gyermeket szülnek, mivel nem volt módjuk úgy párkapcsolatban élni, hogy biztosan kizárják az ezzel járó esetleges váratlan gyermekáldást. Így a diploma nem jelentett sok hasznot számukra, hiszen nem volt idejük kamatoztatni a tudásukat.

Mivel a fogamzásgátló tabletta megbízhatósága nagyon magas, ráadásul teljesen a nők kezébe helyezi a védekezés döntését, ezért ennek elérhetőségével a nők minimálisra tudták csökkenteni a kockázatát, hogy azelőtt kelljen befejezni a karrierjüket, hogy elkezdenék. De nem csak ez áll a jelenség hátterében.

A szerzők eredményei szerint a fogamzásgátló tabletta megjelenése előtt jóval korábban mentek átlagosan férjhez a nők. Ennek egyik oka, hogy nem akarták, hogy házasság előtt érkezzen a gyerek. De a másik oka az, hogy mivel mindenki más korán házasodott, ezért az is rá volt kényszerülve, aki amúgy még a fogamzásgátló előtt is inkább továbbtanult vagy karriert épített volna. Ha nem tette, akkor mire ő oda jutott, hogy megállapodjon, addigra nagyon lecsökkentek a lehetőségei, hiszen a legtöbb férfi már elkelt.

Ha minden nő, aki számára nem nagyobb a karrier haszna, mint amekkora a költsége az önmegtartóztatásnak (ami az egyetlen módja a terhesség biztos elkerülésének), igyekszik korán férjhez menni, akkor muszáj ezt tennie annak is, aki amúgy nem tenné. A fogamzásgátló lecsökkentette a későbbi gyerekvállalás költségét, mivel nem kellett teljesen feladni hozzá a párkapcsolatokat. Így kevesebb nő siette el a házasságot és a többiek sem kényszerültek erre rá.

A szerzők modellje szerint így mindenki jobban jár. A nők olyan (emberi vagy pénzbeli) tőkét halmoznak fel, amiből az egész későbbi családjuk profitál. Ráadásul azzal, hogy érettebb korban és hosszabb randizási időszak után találnak egymásra az emberek, tökéletesebb párok alakulnak ki, így boldogabbak is lesznek az emberek az életre szóló kapcsolatukkal.

Tehát Goldinék tanulmánya is megmutatta, hogy az egész társadalom csak nyerhet azzal, ha a nők nagyobb irányítást kapnak a gyermekvállalási döntésük felett. Sajnos sokaknak még ma is megterhelő anyagilag, hogy megfelelő fogamzásgátló módszert használjanak, ezért fontos lenne ezeket államilag támogatni, hogy minél több nő dönthessen a jövőjéről.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz általánost végzettek és a tizenévesek körében beindult a baby-boom MagyarországonHarminc fölött és húsz alatt vállalnak több gyermeket a magyar nők. Több a gyereknélküli vagy a sokgyerekes család, kevesebb a kétgyerekes család.

Élet fogamzásgátlás gyermekvállalás női fizetések nők nők foglalkoztatottsága Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Fabók Bálint
2021. június 17. 06:23 Élet, Vállalat

Belefáradtak a multis és a gyári munkába, létrehoztak egy példamutató biogazdaságot

Hosszú évek munkájával hozták létre a permakultúrás tanyát a Vértes dombjai között, főleg szörpök készítéséből élnek meg.

Fabók Bálint
2021. június 14. 11:26 Élet

A magyar határnál is felbukkantak a pár forintért árult házak

A magyar határnál fekvő Légrádon egy kunáért kínálnak ingatlanokat, Kolumbiából is volt érdeklődés.

Avatar
2021. június 13. 18:16 Élet

Nem mindegy, mit írunk az önéletrajzunkba pár év kihagyás után

Ha gyereknevelés miatt marad otthon valaki, kisebb eséllyel hívják vissza, mint ha munkanélküliség miatt nem dolgozik egy ideig.

Fontos

Avatar
2021. június 16. 17:05 Világ

Megrengeti a világunkat, ha a koronavírus egy kínai laborból szabadult el?

Szakértő szerzőnk hat pontban foglalja össze, mit várhatunk a laborelmélet beigazolódásának következményeként.

Mészáros R. Tamás
2021. június 16. 05:55 Világ

A világ tart tőle, pedig a közgazdászok szerint a kínai innováció lassú

Bár a Huawei, a kínai űrprogram vagy a digitális jüan világszínvonalú technológiát sejtet, mélyebb elemzések szerint a kínai termelékenységnövekedés megtorpant - pont, amikor a legnagyobb szükség lenne rá.

Hajdu Miklós Jandó Zoltán
2021. június 15. 16:53 Adat

Szikszó, Encs és Devecser környékén tízből egy koronavírus-fertőzött meghalt

Rémisztő adata az egyenlőtlenségnek, hogy az országnak vannak olyan kisebb régiói, ahol több mint 10 százalékon áll a járvány halálozási mutatója, miközben a legjobb járási adatok eddig 3 százalék alatt maradtak.