Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2020. november 1. 18:19 Élet

Mindenki nyer azzal, ha a nők dönthetnek arról, hogy mikor akarnak gyereket

A nők gazdasági helyzete mindig is nagyban függött attól, hogy mennyire urai a családi állapotuknak. Ha csak korlátozottan rendelkezhetnek arról, hogy mikor akarnak férjhez menni vagy gyermeket szülni, akkor egyértelműen csorbulnak a lehetőségeik a munka területén, de egy amerikai tanulmány szerint az egész családjuk rosszul jár.

Claudia Goldin és Lawrence F. Katz azt vizsgálták tanulmányukban, hogy hogyan hatott a nők gazdasági helyzetére a fogamzásgátló tabletta széleskörű elérhetősége az Egyesült Államokban. Bár maga a pirula már 1960-ban forgalomban volt, csak a 70-es években értek el oda, hogy nem házasságban élő, fiatal nők is használhatták.

Ráadásul a kérdés tagállami szinten volt szabályozva, legalábbis a szövetségi törvények interpretálása nagyban függött az államok törvényhozásától. Sok államban akkoriban még nők esetében nem a 18. életév jelentette a cselekvőképes nagykorúságot, hanem a 21. Az ennél fiatalabb nők pedig nem vehettek igénybe családtervezési szolgáltatásokat, és nem kaphattak fogamzásgátló szert sem.

Néhány államban kivételt képeztek a cselekvőképes kiskorúak, akik ezekben az államokban igénybe vehették ezeket a szolgáltatásokat a szüleik beleegyezése nélkül is. Mindkét szabályozás fokozatosan enyhült a 60-as években, így sok államban csökkentették a felnőttkor határát 18 évre nők esetében is, és sok helyen alkalmazták a cselekvőképes kiskorú kategóriáját.

Ez a különbség és fokozatosság adott lehetőséget a szerzőknek arra, hogy megvizsgálják, hogyan hatott a fogamzásgátló tabletta elérhetősége a nők karrierlehetőségeire. Nem meglepő módon az látszik, hogy amint ez elérhetővé vált a nők számára, jóval később vállalták az első gyermeküket, később is mentek férjhez, és megjelentek a nők olyan korábban férfiak által dominált területeken, mint az orvosi vagy jogi szakma.

Mivel korábban a nők nagyobb eséllyel lettek terhesek fiatal felnőttként, ezért kockázatos volt olyan egyetemre beiratkozniuk, amely hosszú képzési időt jelentett számukra. Minél tovább jártak egyetemre, annál valószínűbb volt, hogy közben férjhez mennek és gyermeket szülnek, mivel nem volt módjuk úgy párkapcsolatban élni, hogy biztosan kizárják az ezzel járó esetleges váratlan gyermekáldást. Így a diploma nem jelentett sok hasznot számukra, hiszen nem volt idejük kamatoztatni a tudásukat.

Mivel a fogamzásgátló tabletta megbízhatósága nagyon magas, ráadásul teljesen a nők kezébe helyezi a védekezés döntését, ezért ennek elérhetőségével a nők minimálisra tudták csökkenteni a kockázatát, hogy azelőtt kelljen befejezni a karrierjüket, hogy elkezdenék. De nem csak ez áll a jelenség hátterében.

A szerzők eredményei szerint a fogamzásgátló tabletta megjelenése előtt jóval korábban mentek átlagosan férjhez a nők. Ennek egyik oka, hogy nem akarták, hogy házasság előtt érkezzen a gyerek. De a másik oka az, hogy mivel mindenki más korán házasodott, ezért az is rá volt kényszerülve, aki amúgy még a fogamzásgátló előtt is inkább továbbtanult vagy karriert épített volna. Ha nem tette, akkor mire ő oda jutott, hogy megállapodjon, addigra nagyon lecsökkentek a lehetőségei, hiszen a legtöbb férfi már elkelt.

Ha minden nő, aki számára nem nagyobb a karrier haszna, mint amekkora a költsége az önmegtartóztatásnak (ami az egyetlen módja a terhesség biztos elkerülésének), igyekszik korán férjhez menni, akkor muszáj ezt tennie annak is, aki amúgy nem tenné. A fogamzásgátló lecsökkentette a későbbi gyerekvállalás költségét, mivel nem kellett teljesen feladni hozzá a párkapcsolatokat. Így kevesebb nő siette el a házasságot és a többiek sem kényszerültek erre rá.

A szerzők modellje szerint így mindenki jobban jár. A nők olyan (emberi vagy pénzbeli) tőkét halmoznak fel, amiből az egész későbbi családjuk profitál. Ráadásul azzal, hogy érettebb korban és hosszabb randizási időszak után találnak egymásra az emberek, tökéletesebb párok alakulnak ki, így boldogabbak is lesznek az emberek az életre szóló kapcsolatukkal.

Tehát Goldinék tanulmánya is megmutatta, hogy az egész társadalom csak nyerhet azzal, ha a nők nagyobb irányítást kapnak a gyermekvállalási döntésük felett. Sajnos sokaknak még ma is megterhelő anyagilag, hogy megfelelő fogamzásgátló módszert használjanak, ezért fontos lenne ezeket államilag támogatni, hogy minél több nő dönthessen a jövőjéről.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz általánost végzettek és a tizenévesek körében beindult a baby-boom MagyarországonHarminc fölött és húsz alatt vállalnak több gyermeket a magyar nők. Több a gyereknélküli vagy a sokgyerekes család, kevesebb a kétgyerekes család.

Élet fogamzásgátlás gyermekvállalás női fizetések nők nők foglalkoztatottsága Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Katona Hajnalka
2021. december 5. 13:04 Élet

Néha még a harag is lehet jó tanácsadó

Persze csak akkor, ha az ember azért haragszik, mert igazságtalanságot lát, mert ilyenkor hajlamosabb jobban segíteni az érintettnek.

Pálos Máté
2021. december 4. 15:35 Adat, Élet

A térségben csak Magyarországon nőtt a legfontosabb termékenységi mutató

Tavaly sem csökkent, és feltehetően még idén is nő a magyar termékenységi ráta. Ez azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy jóval több gyerek születne.

Pálos Máté
2021. november 30. 14:12 Élet

Karikó Katalin a Szegedi Egyetem professzora lett, és induló kutatására fordítja az egyik legrangosabb díja után járó 53 millió forintot

A 2022-es Jeantet-Collen-díjat a transzlációs orvostudományért Karikó Katalin magyar, valamint Uğur Şahin és Özlem Türeci német kutatók megosztva kapjták.

Fontos

Török Zoltán
2021. december 7. 17:46 Pénz

Mit tanulhatunk Harry Pottertől az inflációról?

A sorozat első kötetében elpusztították a bölcsek kövét, így a későbbiekben nem fenyegette infláció a szereplőket. A mi világunkban ez kicsit bonyolultabb.

Jandó Zoltán
2021. december 7. 16:37 Pénz, Vállalat

Kiderült, kinek adta el az állam a volt Malév-székházat 3,8 milliárdért

Az a vállalkozó szerezte meg az államtól a Malév-székházat, aki a budapesti repülőteret épp az állammal közösen vásárolná meg. Nem ez volt az első hatalmas ügylet a felek között.

Mészáros R. Tamás
2021. december 7. 06:51 Adat, Világ

Zakatol, de nem jut előre a Magyarország nevű összeszerelő üzem

A magyar gazdaságban megtermelt érték egyre nagyobb részét exportáljuk, de nem lépünk feljebb a nemzetközi termelési láncokban az OECD friss adatai szerint.