Hírlevél feliratkozás
Katona Hajnalka
2020. szeptember 12. 16:11 Élet

A netes fórumokon az anonimitás a gyűlöletbeszéd melegágya

Az internet lehetővé teszi, hogy egyre több ember véleménye jusson el szélesebb közönséghez. Ennek sajnos az a negatív velejárója, hogy a gyűlöletbeszéd is gyakran felüti a fejét az internetes fórumokon. Általános vélekedés, hogy az anonimitás kedvez ennek a jelenségnek, Emma von Essen és Joakim Jansson, azt kutatta, hogy ez valóban így van-e.

Egy Reddithez hasonló svéd fórum bejegyzéseit vizsgálták abból a szempontból, hogy mennyivel csökken az idegengyűlölet, a nőgyűlölet vagy az általános gyűlöletbeszéd, ha veszélybe kerül a felhasználók anonimitása. A fórum mottója, hogy mindenről szabad írni, mert ők úgy gondolják, hogy a szólásszabadságot támogatják. Ráadásul büszkék arra, hogy náluk anonim módon lehet kommentelni, a regisztrációhoz csak e-mail címre van szükség.

Három alfórum bejegyzéseit vizsgálták: a hazai politika, a bevándorlás és a feminizmus témáit összesítő felületeket. Ezek adnak otthont leggyakrabban a gyűlölködő bejegyzéseknek. Ezután egy kutatói asszisztens átnézte a bejegyzések egy részét, és kategorizálta, hogy gyűlöletbeszédnek minősülnek-e vagy sem. Ezt szövegelemző mesterséges intelligencia módszerekkel is vizsgálták, így el lehetett dönteni, hogy egy-egy bejegyzés gyűlölködés-e és azt is, hogy ki ellen irányul a gyűlölet.

Ahhoz, hogy meg tudják nézni, hogy az anonimitás sérülése változtat-e a fórumozók viselkedésén, egy 2014-es szivárogtatást használtak. Akkor néhány újságírónak sikerült hozzáférni a 2007 előtt regisztrált felhasználók e-mail címéhez, és ezek alapján be tudtak azonosítani újságírókat, politikusokat, akik a felületen regisztráltak és gyűlölködő bejegyzéseket tettek közzé. Mivel a gyűlöletbeszédet a törvény bünteti Svédországban, ezért a lelepleződésnek súlyos következményei voltak, néhányan az állásukat is elveszítették.

A tanulmányban 2012 és 2016 közötti bejegyzéseket vizsgáltak, azzal a feltevéssel, hogy akik 2007 előtt regisztráltak, ők a szivárogtatás után már nagyobb veszélyben érzik magukat, mivel nekik potenciálisan megismerhető a valós identitásuk.

Általánosságban a posztok14 százaléka nőgyűlölő, 16 százaléka idegengyűlölő, 8 százaléka pedig csak úgy általában gyűlölködő.

 

Egy átlagos felhasználó nagyjából 84 posztot lát egy nap, így ha a vizsgált alfórumokra téved, akkor szinte biztos, hogy találkozik gyűlölködő bejegyzésekkel.

Természetesen a felhasználók többsége sosem ír gyűlölködő posztot. 5 százalékuk  alkalmanként ír ilyeneket (10 poszt a vizsgált négy év alatt) és

a posztok többségét mindössze 0,1 százalék, tehát nagyjából 400 felhasználó írja

 

(271 poszt a négy év alatt). Az tehát mindenképp jó eredmény, hogy az emberek nagyon kis része használja gyűlölködésre az internetet, de sajnos nekik is sikerült elérni, hogy szinte mindenki találkozik naponta egy-egy posztjukkal.

Meglepő eredmény egyébként, hogy nem ugyanazok írják a nőgyűlölő és az idegengyűlölő posztokat, ráadásul a bejegyzések helyei is elkülönülnek.  A feminista fórumokon nem jelennek meg idegengyűlölők, és az idegengyűlölet sem irányul a nők ellen.

Az elemzésből az látszik, hogy

az általános gyűlölködés és az idegenek ellen irányuló gyűlöletbeszéd is jelentősen csökkent,

 

az után, hogy a felhasználók egy része szembesült a lelepleződés veszélyével. A 2007 előtt regisztrált felhasználók visszafogták a gyűlölködő bejegyzéseiket.

A mélyebb elemzés viszont megmutatta, hogy bár ezek a felhasználók összességében csökkentették az aktivitásukat, arányaiban viszont ugyanannyira gyűlölködők maradtak. Közülük is inkább azok csökkentették az aktivitásukat, akik a szivárogtatás előtt nagy arányban gyűlölködtek, valószínűleg azért, mert ők jobban féltek, hogy a leleplezés célpontjává válnak.

Ami viszont meglepő és elszomorító, hogy

a nők ellen irányuló gyűlölet nem hogy nem csökkent, de nőtt az események után

a 2007 előtt regisztrált felhasználók körében. Ennek több oka is lehet, a szivárogtatást végző újságírók például tipikusan csak azokat vették elő, akik idegenek elleni gyűlöletkeltést posztoltak és a svéd törvények is csak azt kategorizálják büntethető gyűlöletbeszédnek, ami rassz alapján különböztet meg embereket. De az is előfordulhat, hogy egyszerűen csak elfogadottabb társadalmilag a nők ellen irányuló gyűlöletbeszéd, mint ennek más fajtái.

A fentiekből következik, hogy az anonimitás csökkentése fontos a gyűlöletbeszéd visszaszorításában, de ehhez társulnia kell egy társadalmi nyomásnak is, hogy semmilyen gyűlöletkeltést ne legyen elfogadható.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet bevándorlás feminizmus internet nők Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.