Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2020. július 8. 12:58 Élet

Olyan rosszul étkeztetik dolgozóikat a multik a fejlődő országokban, hogy még a termelékenységük is romlik

Évi 130 és 850 milliárd dollár közötti kárt okoz a fejlődő országokban működő vállalatoknak, hogy a dolgozóik a megfelelő élelmezés hiányában nem tudnak elég jól teljesíteni munkájuk során. Az alultápláltság és az elhízás egyaránt rossz hatással vannak a munkavállalók termelékenységére, akadályozva őket a koncentrált munkavégzésben, ráadásul az érintett dolgozók jellemzően több időt töltenek betegszabadságon.

A Chatham House és a Vivid Economics friss elemzését a Bloomberg ismertette röviden, aminek egyik legfontosabb következtetése, hogy

a multinacionális cégeknek is tenniük kell az egészségesebb táplálkozásért ezekben a térségekben.

Ezek a nagyvállalatok ugyanis nem csak az elméletileg lehetségestől elmaradó munkatermelékenység miatt szenvednek veszteségeket, hanem a hírnevükön is jókora csorba eshet, ha nagyobb figyelem irányul a náluk dolgozó éhező vagy túlsúlyos emberek problémáira. Márpedig erre egyre nagyobb esély van, a koronavírus ugyanis különösen nagy veszélyt jelent az egészségtelenül táplálkozó társadalmi csoportokra, miközben a gazdasági válság tovább rontja az élelmezési lehetőségeiket.

Egy rosszul táplált munkaközösségben kialakuló járványgóc meglehetősen rossz fényt vethet bármelyik nagyvállalat üzletére.

 

A jelenlegi gazdasági károk és fenyegetések mellett hosszú távon is gondot fog okozni, ha nem javul az élelmiszer-ellátás alacsony és a közepes jövedelmű országokban: a rosszul táplált gyerekek testi és szellemi fejlődése elmarad az egészségesen étkező társaikétól, így ők a későbbiekben a munkaerőpiacon is sikertelenebbek lesznek.

A kutatók szerint a szoptató anyák támogatásától kezdve a szűrővizsgálatokon keresztül az egészséges munkahelyi étkezés biztosításáig számos módja van annak, hogy a vállalatok kivegyék a részüket a probléma visszaszorításában. A leginkább érintett ágazatok között a bányászat, az építőipar, a mezőgazdaság, illetve az egészségügy és az oktatás is megtalálható, várhatóan ezekben a szektorokban lesznek a leginkább érdekeltek a cégek abban, hogy a közeljövőben kivegyék a részüket az élelmezés javításából.

Élet alultápláltság élelmezés multik táplálkozás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Katona Hajnalka
2021. november 28. 16:18 Élet

Miért járnak szakadt ruhában a leggazdagabbak?

Kísérleti közgazdaságtani módszerekkel jártak utána, hogy miért hajlamosak a legtehetősebbek olcsónak látszó ruhadarabokat hordani.

Hobot Péter
2021. november 27. 16:07 Adat, Élet

Néhány ábra arról, hogy oltások nélkül sokkal nagyobb bajban lennénk

Sokan nem tartják elég hatékonynak a vakcinákat, pedig a járványadatokból kiderül, hogy az oltásoknak köszönhetően sokkal jobb helyzetben van a társadalom, mint a harmadik hullám idején.

Váczi István
2021. november 26. 16:11 Élet

Minőségi Újságírásért Díjat nyert a G7 újságírója

Megosztva Torontáli Zoltán kollégánknak ítélte az októberi Minőségi Újságírás Díjat a Főszerkesztők Fóruma. Ahogy a zsűri írta, rendszeresen készített fogyasztóikosár-elemzéseire alapozva őt érte a legfelkészültebben az infláció felpörgése, és így a legértőbb cikkek a témában neki köszönhetőek.

Fontos

Torontáli Zoltán
2021. november 29. 11:59 Támogatói tartalom, Vállalat

Előre a múltba, Magyarországon betiltják az online gyógyszer-kereskedelmet

Nem feltétlenül indokoltak azok a félelmek, amelyek miatt a törvénymódosítást megalkották.

Torontáli Zoltán
2021. november 28. 07:33 Világ

Hogyan lehet elérni, hogy a házakat bontás után máshol újra összerakják?

Technikailag és üzletileg is nagyon nehéz ezt megoldani, de bemutatunk egy valós, működő példát. Ez a körforgásos építészet kezdete.

Stubnya Bence
2021. november 27. 07:21 Podcast

„Volt olyan ügyfelem, aki inkább veszni hagyta a pénzét” – már több mint egy éve tart a globális konténerkáosz

G7 Podcast! A boltok polcain azért is drágábbak egyes termékek, mert a konténerek a világban még mindig nem ott vannak, ahol lenniük kéne. Mihály Attila logisztikai szakértő magyarázta el, hogy miért.