Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. június 1. 13:26 Élet

Pont olyan láthatatlanul véd a maszkviselés, mint ahogyan a vírus is terjed

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a járvány első fázisa után, a korlátozások enyhítésével is mennyire fontos betartani a szabályokat, többek között a maszkviselést azokon a helyeken, ahol ez ésszerű, és ahol elő van írva. Tajvani és amerikai kutatók a Science magazinban megjelent külön tanulmányban foglalták össze, hogy mi az alapja, és főleg mi a célja az óvintézkedésnek.

Ahogy írják, beszélgetés vagy köhögés közben az ember száját 0,1 és 1000 mikrométer közötti méretű cseppek hagyják el. Alapvetően ezek mérete és párolgási képessége határozza meg, hogy meddig maradnak a levegőben. A nagyobb cseppek viszonylag kis távolságon belül lecsapódnak, és ha vírusrészecskék is vannak bennük, akkor a tárgyak felszínén megtelepedve vihetik tovább a fertőzést. Az 5 mikrométernél kisebb cseppeket viszont könnyen felkapják a légáramlatok, és jóval messzebb repülnek, így jóval nagyobb területet bejárva maradnak fenn a levegőben.

Emiatt a fertőzésnek két fő forrása van: a tárgyak felülete, illetve a belélegzett levegő. A tapasztalatok szerint a cseppek mérete más szempontból is meghatározó lehet, az influenzánál például az 1 mikrométernél kisebb, azaz szubmikron cseppek súlyosabb fertőzést okoznak, mert könnyebben jutnak be a légzőszervekbe és így lehet ez a koronavírus esetében is.

A vizsgálatok szerint a SARS-CoV-2-nél egy perc beszéd alatt több mint 1000 vírusrészecske kerül a levegőbe, a szuperfertőzőknél viszont ennek a százszorosa, azaz 100 ezernél is több.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 6 láb, vagyis 1,8 méter távolságtartást javasol a sűrű kézmosás mellett, de a kutatók szerint egyértelmű, hogy ez az 1930-as évek vizsgálati adatain alapszik. Akkoriban ugyanis még nem tudták jól mérni a kisebb méretű vírushordozó részecskék terjedését.

Ha nincs légmozgás, akkor egy 100 mikrométer átmérőjű részecske 4,6 másodperc alatt, 2,4 méteren belül ér talajt, egy 1 mikrométeres viszont akár 12 órán keresztül is a levegőben maradhat, és bárhova szállhat. A kutatók ezért úgy vélik, hogy olyan zárt térben, ahol az aeroszolok sokáig a levegőben maradhatnak, az 1,8 méteres távolságtartás önmagában nem elegendő.

Kültéren a levegő áramlása és a tér nagysága miatt a vírusos cseppek koncentrációja könnyebben és gyorsabban csökken, ráadásul a koronavírust még az UV sugárzás is jórészt inaktiválja.

A kilélegzett virosus részecskék számát a legegyszerűbb szövetmaszkok is jelentősen csökkentik, így az általános maszkviselés elsődleges célja az, hogy a levegőben jelenlévő vírusrészecskék koncentrációját alacsonyan tartsa. Ezért mondja minden szakértő tanács, hogy az általános maszkviselés közös érdek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet járvány koronavírus maszk maszkviselés vírus Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2023. szeptember 24. 16:03 Adat, Élet

Mire elég, hogy több időt töltünk munkában, mint a nyugat-európaiak?

Hiába dolgoznak egyre többen viszonylag sok időt munkával töltve, ha olyan munkát végeznek, amelynek nem magas a hozzáadott értéke.

Avatar
2023. szeptember 23. 15:43 Élet, Tech

Van megoldás arra, hogy mindenki jól járjon a háztartási napelemekkel

A nyári napenergiás plusztermelés téli eltárolása irreális, ám a hálózatba kötött otthoni akkumulátorok a lakosságnak és az országnak is rengeteg hasznot hozhatnak.

Banyár József
2023. szeptember 20. 16:53 Élet

Egy feljavított német nyugdíjpontrendszerre van szükségünk!

Ettől még nem lenne tökéletes a nyugdíjrendszer, de kiszámíthatóbb biztosan.

Fontos

Holtzer Péter
2023. szeptember 23. 04:23 Podcast

Valamit rosszul csinálunk, ha a gyerekek így megutálják a fizikát nyolcadikra

A Z-szak arra lesz képes, hogy a szaktanároknak nem éppen vonzó általános iskolákban is lesz olyan, aki természettudományt képes majd tanítani.

Hajdu Miklós
2023. szeptember 22. 18:23 Közélet

Akkora az infláció, hogy már az áfabevételek növekedésére sem számíthat a kormány

Már a negyedik hónapban állt elő az a helyzet, hogy az elszálló infláció mellett csökkentek év/év alapon az áfabevételek.

Avatar
2023. szeptember 22. 15:33 Adat, Közélet

Ki mond igazat? Hatalmas a tanárhiány, vagy még javult is a helyzet?

A kormány szerint nincs rendszerszintű tanárhiány, miközben folyamatosan olvashatunk ezzel ellentétes hétköznapi tapasztalatokról. De mit mutatnak az adatok?