Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. június 1. 13:26 Élet

Pont olyan láthatatlanul véd a maszkviselés, mint ahogyan a vírus is terjed

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a járvány első fázisa után, a korlátozások enyhítésével is mennyire fontos betartani a szabályokat, többek között a maszkviselést azokon a helyeken, ahol ez ésszerű, és ahol elő van írva. Tajvani és amerikai kutatók a Science magazinban megjelent külön tanulmányban foglalták össze, hogy mi az alapja, és főleg mi a célja az óvintézkedésnek.

Ahogy írják, beszélgetés vagy köhögés közben az ember száját 0,1 és 1000 mikrométer közötti méretű cseppek hagyják el. Alapvetően ezek mérete és párolgási képessége határozza meg, hogy meddig maradnak a levegőben. A nagyobb cseppek viszonylag kis távolságon belül lecsapódnak, és ha vírusrészecskék is vannak bennük, akkor a tárgyak felszínén megtelepedve vihetik tovább a fertőzést. Az 5 mikrométernél kisebb cseppeket viszont könnyen felkapják a légáramlatok, és jóval messzebb repülnek, így jóval nagyobb területet bejárva maradnak fenn a levegőben.

Emiatt a fertőzésnek két fő forrása van: a tárgyak felülete, illetve a belélegzett levegő. A tapasztalatok szerint a cseppek mérete más szempontból is meghatározó lehet, az influenzánál például az 1 mikrométernél kisebb, azaz szubmikron cseppek súlyosabb fertőzést okoznak, mert könnyebben jutnak be a légzőszervekbe és így lehet ez a koronavírus esetében is.

A vizsgálatok szerint a SARS-CoV-2-nél egy perc beszéd alatt több mint 1000 vírusrészecske kerül a levegőbe, a szuperfertőzőknél viszont ennek a százszorosa, azaz 100 ezernél is több.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 6 láb, vagyis 1,8 méter távolságtartást javasol a sűrű kézmosás mellett, de a kutatók szerint egyértelmű, hogy ez az 1930-as évek vizsgálati adatain alapszik. Akkoriban ugyanis még nem tudták jól mérni a kisebb méretű vírushordozó részecskék terjedését.

Ha nincs légmozgás, akkor egy 100 mikrométer átmérőjű részecske 4,6 másodperc alatt, 2,4 méteren belül ér talajt, egy 1 mikrométeres viszont akár 12 órán keresztül is a levegőben maradhat, és bárhova szállhat. A kutatók ezért úgy vélik, hogy olyan zárt térben, ahol az aeroszolok sokáig a levegőben maradhatnak, az 1,8 méteres távolságtartás önmagában nem elegendő.

Kültéren a levegő áramlása és a tér nagysága miatt a vírusos cseppek koncentrációja könnyebben és gyorsabban csökken, ráadásul a koronavírust még az UV sugárzás is jórészt inaktiválja.

A kilélegzett virosus részecskék számát a legegyszerűbb szövetmaszkok is jelentősen csökkentik, így az általános maszkviselés elsődleges célja az, hogy a levegőben jelenlévő vírusrészecskék koncentrációját alacsonyan tartsa. Ezért mondja minden szakértő tanács, hogy az általános maszkviselés közös érdek.

Élet járvány koronavírus maszk maszkviselés vírus Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2020. október 22. 12:17 Élet, Vállalat

Sokkal könnyebb olyan munkahelyre bejutni, ahol már dolgozik egy évfolyam- vagy szaktárs

Az egyetemisták nagyon jól segítik egymást a pályakezdésnél.

Torontáli Zoltán
2020. október 21. 13:47 Élet

A magyar fiatalok gyors ütemben közelítenek Nyugat-Európához

A magyar fiatalok gondolkodása a tipikus élethelyzetekről már csak körülbelül 12 éves csúszásban van Nyugat-Európához képest.

Stubnya Bence
2020. október 20. 16:43 Adat, Élet

A természeti erőforrások felélése árán nőtt a magyar gazdaság

Európa-bajnokok voltunk az erőforrások felhasználásában, miközben lebetonoztuk az országot a régiós átlagnál alacsonyabb gazdasági növekedésért cserébe.

Fontos

Fabók Bálint
2020. október 24. 17:09 Adat

Aggódunk a környezetért, csak fizetni ne kelljen érte

A klímaváltozás nincs az ország legfontosabb problémái között a magyarok többsége szerint, és kevesebben fizetnék meg a környezetvédelem árát, mint a 90-es években.

Bucsky Péter
2020. október 23. 07:06 Közélet

Kevesebb a hajléktalan, de egyre reménytelenebb a helyzetük

Az utóbbi évek gazdasági fellendülése során viszonylag sokan törtek ki a hajléktalanságból, a hátramaradók viszont egyre idősebbek és rosszabbul képzettek.

Hajdu Miklós
2020. október 22. 06:35 Adat

Hiába jól képzett sok magyar dolgozó, nincs elég színvonalas munkahely

A nagyobb jólléthez nemcsak minőségi oktatás és ellátás kell, hanem a dolgozni tudó és akaró lakosságban rejlő potenciál kiaknázására alkalmas állások is.