Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. május 23. 12:14 Élet

A Reebok elég ijesztő jövőt lát, ha ilyen vírusszűrő maszkokat fejleszt

Várható volt, hogy a világjárványhoz a sportszer- és sportruha-gyártók is alkalmazkodni fognak. A Reebok elkezdett dolgozni annak az új problémának a megoldásán, amellyel azok szembesülnek, akik maszkban szeretnének például futni vagy biciklizni az egészségük védelmében.

Bár sportolók (elsősorban futók) számára a koronavírus-járványtól függetlenül is régóta léteznek maszkok, ezek kimondottan azt a célt szolgálják, hogy csökkentsék a belélegzett oxigén mennyiségét, és ezzel a magaslati edzés körülményeit imitálják. Ezek a maszkok nem biztosítanak teljes védelmet egy vírusfertőzéssel szemben.

A nem versenyszerűen futók tömegei azonban most pont egy ellenkező tulajdonságokkal rendelkező maszkot szeretnének használni, olyat, amely megvéd a vírusoktól, de rendesen lehet benne lélegezni.

A Fast Company most három olyan koncepciót mutatott be, amelyet a Reebok készített (a képeket a Reebok csak az újságnak adta ki, a szerzői jogok miatt cikkünk írásakor csak ott nézhetők meg).

A gyártó arra számít, hogy a jövőben a világ számos városában a levegő szennyezettsége, illetve a mostanihoz hasonló,

gyakoribbá váló járványhelyzetek miatt nőni fog a kereslet a biztonságot nyújtó sportmaszkok iránt.

„Sajnos ez az új normalitás” – mondta a lapnak Don Albert, a cég európai fejlesztési központjának vezetője.

Az első koncepció a Sensorial nevet viseli, és nagyon hasonlít egy hétköznapi maszkhoz. Lényeges különbség, hogy a száj környéke átlátszó anyagból készül. A Reebok szerint az amatőr sportolók számára fontos, hogy a mozgás közösségi tevékenység is egyben, de a sima maszkokban nem látszik a száj mozgása és az arc mimikájának jelentős része. Albert azt mondja, hogy a maszkot fel lehet szerelni pulzus- és légzésmérővel, az adatokat pedig a maszk el tudja küldeni egy telefonos applikációnak.

A második koncepció neve Immersion. Ez a teljes arcot egy átlátszó pajzs mögé rejti, sőt még kapucni is tartozik hozzá, a levegőszűrő pedig be van építve a száj és az orr magasságában. Ez a maszk már olyan védelmet nyújt, hogy egy felrobbant vegyi üzem mellett is lehet benne kocogni – emiatt nem is teljesen világos, hogy mekkora kereslet lenne rá.

A teljes arctakarás alaposan megizzaszthatja a maszk viselőjét, de megvan az az előnye, hogy sportolás közben sokkal több egészségügyi adatot tud kinyerni az applikáció.

A harmadik koncepció a Symbiosis, amelynek érdekessége, hogy algát vagy mohát használ levegőszűrésre. Ez is véd a vírusok ellen, ráadásul úgy ad oxigént a viselőjének, hogy az a környezetéből kiszűrt szén-dioxid lebontásából származik.

A három koncepció egyike sem konkrét termék, csak a fejlesztési irányokat mutatja. Albert szerint azonban egyértelmű, hogy a sportruházati cégeknek maszkokat kell fejleszteniük, mert azok a hétköznapi sportolás elengedhetetlen kellékei lesznek a jövőben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Már nincsenek szabályok, 2020 a túlélésről szól” - magyarok százezrei várhatnak a versenyükreÁprilis végéig közel száz magyarországi futóverseny marad el, és több mint százezer nevezés törlődik. Ez megroppanthatja a kisebb események szervezőit.

Élet fejlesztés futás járvány maszk Reebok sport Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Váczi István
2020. augusztus 14. 10:26 Élet

Átalakulnak a strandok és a szállodák a tömegturizmus szülőhelyén

Spanyol szállodások úgy gondolják, hogy a turisták egy jó ideig nagyobb személyes teret igényelnek maguk körül, mint a járvány előtt.

Váczi István
2020. augusztus 12. 11:28 Élet

Az óceánjárók még elhagyatottan is vonzzák a turistákat

Amikor egy élelmes angol vállalkozó a szinte üres monstrumokhoz hirdetett meg hajókirándulást, két óra alatt elfogytak a jegyek.

Fabók Bálint
2020. augusztus 9. 07:12 Élet

Megszabadulnál a szemeted harmadától ingyen? Segítünk

Minimális ráfordítással sokat tehetünk környezetünkért a komposztálással. Összegyűjtöttük, hogyan támogatják a komposztálást a megyei jogú városok Békéscsabától Zalaegerszegig.

Fontos

Kasnyik Márton
2020. augusztus 14. 12:02 Adat

Történelmi léptékben dobta hanyatt a magyar gazdaságot a covid

Nem kell kétségbeesni a borzasztó szám láttán, de rossz jel, hogy a szegényebb uniós tagországok közül Magyarországon zuhant a legnagyobbat a GDP.

Fabók Bálint
2020. augusztus 13. 17:40 Világ

Egészen felemelő, ahogy a belarusz tüntetők szembenéznek a brutális erőszakkal

Az embereket elrabló vagy nyíltan kínzó karhatalom tehetetlen a tüntetéseket immár domináló, virágokat osztogató fehér ruhás nőkkel szemben, akikhez egyre többen csatlakoznak.

Bucsky Péter
2020. augusztus 13. 06:50 Közélet

Kétmilliárdos profitot pumpálhatott Szlovéniába a magyar lélegeztetőgép-vásárlás

A beszerzés nem volt se gyors, se minőségi, viszont a pénz egy olyan céghez került, amely nagyon kedves a Fidesz szövetségesének.