Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. május 23. 12:14 Élet

A Reebok elég ijesztő jövőt lát, ha ilyen vírusszűrő maszkokat fejleszt

Várható volt, hogy a világjárványhoz a sportszer- és sportruha-gyártók is alkalmazkodni fognak. A Reebok elkezdett dolgozni annak az új problémának a megoldásán, amellyel azok szembesülnek, akik maszkban szeretnének például futni vagy biciklizni az egészségük védelmében.

Bár sportolók (elsősorban futók) számára a koronavírus-járványtól függetlenül is régóta léteznek maszkok, ezek kimondottan azt a célt szolgálják, hogy csökkentsék a belélegzett oxigén mennyiségét, és ezzel a magaslati edzés körülményeit imitálják. Ezek a maszkok nem biztosítanak teljes védelmet egy vírusfertőzéssel szemben.

A nem versenyszerűen futók tömegei azonban most pont egy ellenkező tulajdonságokkal rendelkező maszkot szeretnének használni, olyat, amely megvéd a vírusoktól, de rendesen lehet benne lélegezni.

A Fast Company most három olyan koncepciót mutatott be, amelyet a Reebok készített (a képeket a Reebok csak az újságnak adta ki, a szerzői jogok miatt cikkünk írásakor csak ott nézhetők meg).

A gyártó arra számít, hogy a jövőben a világ számos városában a levegő szennyezettsége, illetve a mostanihoz hasonló,

gyakoribbá váló járványhelyzetek miatt nőni fog a kereslet a biztonságot nyújtó sportmaszkok iránt.

„Sajnos ez az új normalitás” – mondta a lapnak Don Albert, a cég európai fejlesztési központjának vezetője.

Az első koncepció a Sensorial nevet viseli, és nagyon hasonlít egy hétköznapi maszkhoz. Lényeges különbség, hogy a száj környéke átlátszó anyagból készül. A Reebok szerint az amatőr sportolók számára fontos, hogy a mozgás közösségi tevékenység is egyben, de a sima maszkokban nem látszik a száj mozgása és az arc mimikájának jelentős része. Albert azt mondja, hogy a maszkot fel lehet szerelni pulzus- és légzésmérővel, az adatokat pedig a maszk el tudja küldeni egy telefonos applikációnak.

A második koncepció neve Immersion. Ez a teljes arcot egy átlátszó pajzs mögé rejti, sőt még kapucni is tartozik hozzá, a levegőszűrő pedig be van építve a száj és az orr magasságában. Ez a maszk már olyan védelmet nyújt, hogy egy felrobbant vegyi üzem mellett is lehet benne kocogni – emiatt nem is teljesen világos, hogy mekkora kereslet lenne rá.

A teljes arctakarás alaposan megizzaszthatja a maszk viselőjét, de megvan az az előnye, hogy sportolás közben sokkal több egészségügyi adatot tud kinyerni az applikáció.

A harmadik koncepció a Symbiosis, amelynek érdekessége, hogy algát vagy mohát használ levegőszűrésre. Ez is véd a vírusok ellen, ráadásul úgy ad oxigént a viselőjének, hogy az a környezetéből kiszűrt szén-dioxid lebontásából származik.

A három koncepció egyike sem konkrét termék, csak a fejlesztési irányokat mutatja. Albert szerint azonban egyértelmű, hogy a sportruházati cégeknek maszkokat kell fejleszteniük, mert azok a hétköznapi sportolás elengedhetetlen kellékei lesznek a jövőben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Már nincsenek szabályok, 2020 a túlélésről szól” - magyarok százezrei várhatnak a versenyükreÁprilis végéig közel száz magyarországi futóverseny marad el, és több mint százezer nevezés törlődik. Ez megroppanthatja a kisebb események szervezőit.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet fejlesztés futás járvány maszk Reebok sport Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.