Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. május 23. 12:14 Élet

A Reebok elég ijesztő jövőt lát, ha ilyen vírusszűrő maszkokat fejleszt

Várható volt, hogy a világjárványhoz a sportszer- és sportruha-gyártók is alkalmazkodni fognak. A Reebok elkezdett dolgozni annak az új problémának a megoldásán, amellyel azok szembesülnek, akik maszkban szeretnének például futni vagy biciklizni az egészségük védelmében.

Bár sportolók (elsősorban futók) számára a koronavírus-járványtól függetlenül is régóta léteznek maszkok, ezek kimondottan azt a célt szolgálják, hogy csökkentsék a belélegzett oxigén mennyiségét, és ezzel a magaslati edzés körülményeit imitálják. Ezek a maszkok nem biztosítanak teljes védelmet egy vírusfertőzéssel szemben.

A nem versenyszerűen futók tömegei azonban most pont egy ellenkező tulajdonságokkal rendelkező maszkot szeretnének használni, olyat, amely megvéd a vírusoktól, de rendesen lehet benne lélegezni.

A Fast Company most három olyan koncepciót mutatott be, amelyet a Reebok készített (a képeket a Reebok csak az újságnak adta ki, a szerzői jogok miatt cikkünk írásakor csak ott nézhetők meg).

A gyártó arra számít, hogy a jövőben a világ számos városában a levegő szennyezettsége, illetve a mostanihoz hasonló,

gyakoribbá váló járványhelyzetek miatt nőni fog a kereslet a biztonságot nyújtó sportmaszkok iránt.

„Sajnos ez az új normalitás” – mondta a lapnak Don Albert, a cég európai fejlesztési központjának vezetője.

Az első koncepció a Sensorial nevet viseli, és nagyon hasonlít egy hétköznapi maszkhoz. Lényeges különbség, hogy a száj környéke átlátszó anyagból készül. A Reebok szerint az amatőr sportolók számára fontos, hogy a mozgás közösségi tevékenység is egyben, de a sima maszkokban nem látszik a száj mozgása és az arc mimikájának jelentős része. Albert azt mondja, hogy a maszkot fel lehet szerelni pulzus- és légzésmérővel, az adatokat pedig a maszk el tudja küldeni egy telefonos applikációnak.

A második koncepció neve Immersion. Ez a teljes arcot egy átlátszó pajzs mögé rejti, sőt még kapucni is tartozik hozzá, a levegőszűrő pedig be van építve a száj és az orr magasságában. Ez a maszk már olyan védelmet nyújt, hogy egy felrobbant vegyi üzem mellett is lehet benne kocogni – emiatt nem is teljesen világos, hogy mekkora kereslet lenne rá.

A teljes arctakarás alaposan megizzaszthatja a maszk viselőjét, de megvan az az előnye, hogy sportolás közben sokkal több egészségügyi adatot tud kinyerni az applikáció.

A harmadik koncepció a Symbiosis, amelynek érdekessége, hogy algát vagy mohát használ levegőszűrésre. Ez is véd a vírusok ellen, ráadásul úgy ad oxigént a viselőjének, hogy az a környezetéből kiszűrt szén-dioxid lebontásából származik.

A három koncepció egyike sem konkrét termék, csak a fejlesztési irányokat mutatja. Albert szerint azonban egyértelmű, hogy a sportruházati cégeknek maszkokat kell fejleszteniük, mert azok a hétköznapi sportolás elengedhetetlen kellékei lesznek a jövőben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Már nincsenek szabályok, 2020 a túlélésről szól” - magyarok százezrei várhatnak a versenyükreÁprilis végéig közel száz magyarországi futóverseny marad el, és több mint százezer nevezés törlődik. Ez megroppanthatja a kisebb események szervezőit.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet fejlesztés futás járvány maszk Reebok sport Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.