Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. május 23. 12:14 Élet

A Reebok elég ijesztő jövőt lát, ha ilyen vírusszűrő maszkokat fejleszt

Várható volt, hogy a világjárványhoz a sportszer- és sportruha-gyártók is alkalmazkodni fognak. A Reebok elkezdett dolgozni annak az új problémának a megoldásán, amellyel azok szembesülnek, akik maszkban szeretnének például futni vagy biciklizni az egészségük védelmében.

Bár sportolók (elsősorban futók) számára a koronavírus-járványtól függetlenül is régóta léteznek maszkok, ezek kimondottan azt a célt szolgálják, hogy csökkentsék a belélegzett oxigén mennyiségét, és ezzel a magaslati edzés körülményeit imitálják. Ezek a maszkok nem biztosítanak teljes védelmet egy vírusfertőzéssel szemben.

A nem versenyszerűen futók tömegei azonban most pont egy ellenkező tulajdonságokkal rendelkező maszkot szeretnének használni, olyat, amely megvéd a vírusoktól, de rendesen lehet benne lélegezni.

A Fast Company most három olyan koncepciót mutatott be, amelyet a Reebok készített (a képeket a Reebok csak az újságnak adta ki, a szerzői jogok miatt cikkünk írásakor csak ott nézhetők meg).

A gyártó arra számít, hogy a jövőben a világ számos városában a levegő szennyezettsége, illetve a mostanihoz hasonló,

gyakoribbá váló járványhelyzetek miatt nőni fog a kereslet a biztonságot nyújtó sportmaszkok iránt.

„Sajnos ez az új normalitás” – mondta a lapnak Don Albert, a cég európai fejlesztési központjának vezetője.

Az első koncepció a Sensorial nevet viseli, és nagyon hasonlít egy hétköznapi maszkhoz. Lényeges különbség, hogy a száj környéke átlátszó anyagból készül. A Reebok szerint az amatőr sportolók számára fontos, hogy a mozgás közösségi tevékenység is egyben, de a sima maszkokban nem látszik a száj mozgása és az arc mimikájának jelentős része. Albert azt mondja, hogy a maszkot fel lehet szerelni pulzus- és légzésmérővel, az adatokat pedig a maszk el tudja küldeni egy telefonos applikációnak.

A második koncepció neve Immersion. Ez a teljes arcot egy átlátszó pajzs mögé rejti, sőt még kapucni is tartozik hozzá, a levegőszűrő pedig be van építve a száj és az orr magasságában. Ez a maszk már olyan védelmet nyújt, hogy egy felrobbant vegyi üzem mellett is lehet benne kocogni – emiatt nem is teljesen világos, hogy mekkora kereslet lenne rá.

A teljes arctakarás alaposan megizzaszthatja a maszk viselőjét, de megvan az az előnye, hogy sportolás közben sokkal több egészségügyi adatot tud kinyerni az applikáció.

A harmadik koncepció a Symbiosis, amelynek érdekessége, hogy algát vagy mohát használ levegőszűrésre. Ez is véd a vírusok ellen, ráadásul úgy ad oxigént a viselőjének, hogy az a környezetéből kiszűrt szén-dioxid lebontásából származik.

A három koncepció egyike sem konkrét termék, csak a fejlesztési irányokat mutatja. Albert szerint azonban egyértelmű, hogy a sportruházati cégeknek maszkokat kell fejleszteniük, mert azok a hétköznapi sportolás elengedhetetlen kellékei lesznek a jövőben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk„Már nincsenek szabályok, 2020 a túlélésről szól” - magyarok százezrei várhatnak a versenyükreÁprilis végéig közel száz magyarországi futóverseny marad el, és több mint százezer nevezés törlődik. Ez megroppanthatja a kisebb események szervezőit.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet fejlesztés futás járvány maszk Reebok sport Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.