Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2019. december 24. 17:45 Élet

Úgy tűnik, hogy az ember természetes élettartama 38 év

Egy most közölt tudományos munka szerint az ember természetes átlagos élettartama nem több, mint 38 év. Az eredményt egy brit kutatócsoport jelentette, amely különböző gerinces élőlények élettartamát vizsgálta a DNS-ükben bekövetkező, öregedéssel összefüggésbe hozható változások alapján.

A mikrobiológusok az elmúlt években alaposan feltérképeztek több olyan változást is, amely az élőlények DNS szerkezetében az öregedés kapcsán történik. Ezek olyan időzített kapcsolókként foghatók fel, amelyek nem változtatják meg a szekvenciát (vagyis az egyes alkotóelemek sorrendjét), de egy-egy gén esetében kontrollálni tudják, hogy aktívak maradnak-e.

Ezeknek a változásoknak az öregedéssel való összefüggése ugyan egyértelmű, ám eddig senki sem használta fel őket arra, hogy egy élőlény természetes élettartamát megbecsülje. A kutatók most 252 gerinces élőlény teljes genomját vizsgálták meg, köztük a modern emberét is, és 42 olyan gént azonosítottak, ahol az említett változások összefüggésbe hozhatók az öregedéssel.

A vizsgálatba vont élőlények közül a Grönlandi bálna él természetes körülmények között a legtovább, 268 évig, az őskor óta kihalt gyapjas mamut élettartama 60 év lehetett, a neandervölgyi ember 37,8 évig élt, a csimpánzok 39,7 évig, a modern ember pedig 38 évig él.

Ez az érték egyébként nagyjából egybevág azzal az átlaggal, amit az őskorban élt emberek maradványaival foglalkozó paleontológusok és antropológusok mérni szoktak. A 38 évnél magasabb emberi élettartam a kutatók szerint nyilvánvalóan az életmódbeli változásoknak és az orvostudománynak köszönhető.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet DNS élettartam ember öregedés Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.