Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. november 24. 14:23 Élet

Sok férfi idegeire megy, ha felesége hozzá hasonlóan vagy jobban keres

A nemek közötti keresetkülönbségek, vagyis a női bérdiszkrimináció lefaragása a fejlett társadalmak egyik aktuális problémája, számtalan politikai és civil törekvés irányul a férfiak és a nők fizetéseinek és munkaerőpiaci esélyeinek egyenlősítésére. A Bath-i Egyetem friss kutatása szerint azonban a különbségek felszámolása gyakran egy kellemetlen következménnyel jár a házaspárok esetében:

ha a feleség fizetése eléri vagy meg is haladja házastársa keresetének 40 százalékát, akkor oda a férj nyugalma.

Hatezer heteroszexuális amerikai házaspár tizenöt évnyi vizsgálata után a kutatók arra jutottak, hogy a hagyományos, ámde máig meghatározó kenyérkereső férfiszerep fennállása a stresszen keresztül káros hatással lehet az egészségre. A férfiak számára a fentebb idézett eredmény alapján többnyire belső feszültséget okoz, ha a hozzájuk képest túlságosan jól kereső feleségük mellett kizökkennek ebből a klasszikus szerepkörből. Igaz, az adatok szerint még több feszültséget szül, ha rájuk nehezedik a családfenntartás teljes súlya, vagyis kénytelenek olyannyira megfelelni a tradícióknak, hogy egyedül kell biztosítaniuk a családjuk megélhetését.

Érdekesség, hogy azon férfiak esetében nem okozott többletstresszt a feleségük fizetésemelkedése, akik már a házasság előtt rosszabbul kerestek a jövendőbeli hitvesüknél. A hasonló kivételek miatt a kutatók szerint az eredmények nem is általánosíthatók a teljes férfi populációra, azonban arra mindenképpen figyelmeztetnek, hogy sokaknál komoly mentális problémákkal járhat a nemek közötti keresetkülönbségek megszűnése vagy átrendeződése. Márpedig a Pew Research Centre amerikai adatai legalábbis komoly változásokra utalnak: 1980-ban még csak a házaspárok 13 százalékát jellemezte a nők bérelőnye, azonban ez az arány 2017-ben már egyharmad körüli volt.

Nem csak a hagyományos szerepekhez való ragaszkodás miatt okozhat feszültséget a férfiak számára, ha a hitveseik egyre gyakrabban visznek haza ugyanannyi vagy náluk több pénzt a hónap elején. A házastársak közötti hagyományos alkupozíciók átalakulását is magával vonja a bérkülönbségek kiegyenlítődése vagy átfordulása, ami a hétköznapi pénzügyi döntésektől kezdve egy esetleges válás lebonyolításáig egész más helyzetbe hozza a férjeket és feleségeket a korábban megszokotthoz képest. A férfiak sérthetetlen mivolta pedig szintén igencsak erősen beágyazódott sztereotípia, aminek sok férj igyekszik megfelelni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTovábbtanulással védhetők ki a női-férfi bérkülönbségekMég egy indok, ami miatt érdemes minél továbbtanulni.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet bérkülönbség jövedelemkülönbségek jövedelmi feszültség munkaerőpiac Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.