Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. november 19. 12:10 Adat, Élet

Magyarországon 330 ezren élnek WC nélkül, Romániában ötmillióan

Ha valaki nem értesült volna róla, ma van a WC világnapja, ami elsőre talán megmosolyogtató lehet egy számítógép mögül a nyugati világból. Az esemény azonban egy kifejezetten súlyos problémára igyekszik felhívni a világ figyelmét. Az öblítővizes (vagy angol) WC hiánya ugyanis rendkívüli egészségügyi kockázat, az ENSZ becslése szerint sok százezren halnak meg évente a higiénikus WC-k hiánya miatt.

A világ lakosságának több mint fele, mintegy 4,2 milliárd ember él megfelelő szennyvízelvezetés nélkül. Ezen belül közel 700 millió ember pedig még latrinát sem használ, hanem többnyire a szabadban székel. A tisztálkodási lehetőségek miatt jellemzően víz közelében, folyóparton, ami jelentősen megnöveli a fertőzésveszélyt.

Emiatt az ENSZ szerint mintegy kétmilliárd ember használ olyan vizet, amely emberi ürülékkel szennyezett.

A szennyezett víz által okozott hasmenéses fertőzésekben évente mintegy félmillió ember veszti életét, és a nem megfelelő higiénia az elsődleges terjesztője a bélférgeknek és a szemcsés kötőhártya-gyulladásnak. A higiénia ilyen szintű hiánya leginkább Indiára és afrikai országokra jellemző.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKína nagy ugrásra készül a nyilvános WC-k területénKözel 800 milliárd forintból fejlesztik a nyilvános WC-ket, a cél az, hogy vonzóbbá tegyék a turizmust.

A probléma jelentőségét jelzi, hogy az még a világ egyik leggazdagabb térségében, az Európai Unióban is érzékelhető. A világnap alkalmából megjelent Eurostat-adatsor szerint az EU-ban a lakosság közel két százaléka, nagyjából 10 millió ember otthonában nincs öblíthető WC.

Az ilyen háztartások döntő többsége Kelet-Európára korlátozódik. A húszmilliós Romániában a lakosság negyede él fürdőkád, zuhanyzó és fedett angol WC nélkül. Románia és Bulgária mellett a Baltikum a legkevésbé fejlett régió ebből a szempontból. Lettországban és Litvániában a lakosság mintegy kilenc százaléka él öblítővizes WC nélkül, Észtországban pedig a négy százaléka.

 

Őket követi Magyarország, ahol mintegy 330 ezer ember él fürdőszoba nélkül. A környező országok közül Szerbia, Horvátország, Lengyelország vagy Csehország is számottevően előrébb jár nálunk. Nyugat-Európában a lakosság kevesebb mint 0,4 százaléka nem fér hozzá angol WC-hez.

Az elmúlt tíz évben mindenesetre jelentősen csökkent a fürdőszobával nem rendelkezők aránya. Romániában 2009-ben még a lakosság több mint negyven százaléka volt ilyen. Észtországban és Lengyelországban több mint felével esett vissza az angol WC nélkül élők száma, Magyarországon viszont mindössze 0,5 százalékponttal csökkent ez a mutató.

 

A KSH adatai alapján Magyarországokban a megyei jogú városokban a lakosság 98,5 százaléka rendelkezik WC-vel, a községekben ez a mutató 91,9 százalék.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem csak azért hosszabb a sor a női WC-nél, mint amire először gondolszA biológiai okok mellett az öltözködés, a mosdók kialakítása és a gyakoribb kézmosás is hozzájárul ahhoz, hogy a nőknek többet kell várniuk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet higiénia WC Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.