Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. november 19. 12:10 Adat, Élet

Magyarországon 330 ezren élnek WC nélkül, Romániában ötmillióan

Ha valaki nem értesült volna róla, ma van a WC világnapja, ami elsőre talán megmosolyogtató lehet egy számítógép mögül a nyugati világból. Az esemény azonban egy kifejezetten súlyos problémára igyekszik felhívni a világ figyelmét. Az öblítővizes (vagy angol) WC hiánya ugyanis rendkívüli egészségügyi kockázat, az ENSZ becslése szerint sok százezren halnak meg évente a higiénikus WC-k hiánya miatt.

A világ lakosságának több mint fele, mintegy 4,2 milliárd ember él megfelelő szennyvízelvezetés nélkül. Ezen belül közel 700 millió ember pedig még latrinát sem használ, hanem többnyire a szabadban székel. A tisztálkodási lehetőségek miatt jellemzően víz közelében, folyóparton, ami jelentősen megnöveli a fertőzésveszélyt.

Emiatt az ENSZ szerint mintegy kétmilliárd ember használ olyan vizet, amely emberi ürülékkel szennyezett.

A szennyezett víz által okozott hasmenéses fertőzésekben évente mintegy félmillió ember veszti életét, és a nem megfelelő higiénia az elsődleges terjesztője a bélférgeknek és a szemcsés kötőhártya-gyulladásnak. A higiénia ilyen szintű hiánya leginkább Indiára és afrikai országokra jellemző.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKína nagy ugrásra készül a nyilvános WC-k területénKözel 800 milliárd forintból fejlesztik a nyilvános WC-ket, a cél az, hogy vonzóbbá tegyék a turizmust.

A probléma jelentőségét jelzi, hogy az még a világ egyik leggazdagabb térségében, az Európai Unióban is érzékelhető. A világnap alkalmából megjelent Eurostat-adatsor szerint az EU-ban a lakosság közel két százaléka, nagyjából 10 millió ember otthonában nincs öblíthető WC.

Az ilyen háztartások döntő többsége Kelet-Európára korlátozódik. A húszmilliós Romániában a lakosság negyede él fürdőkád, zuhanyzó és fedett angol WC nélkül. Románia és Bulgária mellett a Baltikum a legkevésbé fejlett régió ebből a szempontból. Lettországban és Litvániában a lakosság mintegy kilenc százaléka él öblítővizes WC nélkül, Észtországban pedig a négy százaléka.

 

Őket követi Magyarország, ahol mintegy 330 ezer ember él fürdőszoba nélkül. A környező országok közül Szerbia, Horvátország, Lengyelország vagy Csehország is számottevően előrébb jár nálunk. Nyugat-Európában a lakosság kevesebb mint 0,4 százaléka nem fér hozzá angol WC-hez.

Az elmúlt tíz évben mindenesetre jelentősen csökkent a fürdőszobával nem rendelkezők aránya. Romániában 2009-ben még a lakosság több mint negyven százaléka volt ilyen. Észtországban és Lengyelországban több mint felével esett vissza az angol WC nélkül élők száma, Magyarországon viszont mindössze 0,5 százalékponttal csökkent ez a mutató.

 

A KSH adatai alapján Magyarországokban a megyei jogú városokban a lakosság 98,5 százaléka rendelkezik WC-vel, a községekben ez a mutató 91,9 százalék.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem csak azért hosszabb a sor a női WC-nél, mint amire először gondolszA biológiai okok mellett az öltözködés, a mosdók kialakítása és a gyakoribb kézmosás is hozzájárul ahhoz, hogy a nőknek többet kell várniuk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet higiénia WC Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.