Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2017. november 28. 10:04 Világ

Kína nagy ugrásra készül a nyilvános WC-k területén

Öt Puskás-stadionnyi összeget költ három év alatt nyilvános WC-k fejlesztésére Kína. Az őrült nagy pénzből 68 ezer „háromcsillagos minősítésű” mellékhelyiséget újítanak fel, vagy építenek, elsősorban a turisztikai látványosságok környékén. A hatóságok állítólag 58 különböző tényezőt vizsgálnak, amikor megállapítják a WC-k besorolását (mások mellett a szellőzést, a háttérzenét, és azt, hogy van-e WC-papír).

Bár a 20 milliárd jüanos (jelenlegi árfolyamon 791 milliárd forintos) programot elvileg már 2015-ben megálmodták, igazán csak az elmúlt napokban került a figyelem középpontjába, miután a hatalmát épp az elmúlt hónapokban tovább erősítő kínai elnök hosszasan értekezett róla. Hszi Csin-ping a helyi hírügynökség beszámolója szerint vidéki képviselők előtt beszélt arról, hogy a higiénikus nyilvános WC-k elengedhetetlenek a városokon kívüli térségek fejlesztéséhez.

A programmal az elsődleges cél az lenne, hogy újabb lökést adjanak a belföldi turizmusnak. Az idegenforgalom mostanra az ország egyik legfontosabb iparágává vált, tavaly például már közel 4000 milliárd jüanos (600 milliárd dolláros) forgalmat generált. Ez a magyar GDP közel ötszöröse.

 

A jövedelmi helyzet folyamatos javulásának köszönhetően pedig a bevétel nagy része a helyi, ezen belül is elsősorban a vidéki turistáktól érkezik. Tavaly például az ágazat teljes forgalmának 84 százalékát adta a belföldi turizmus, és ezen a költésen belül a városi lakosság aránya csak 28 százalék volt.

Kérdés persze, hogy a fejlesztés mennyire csak kommunikációban szól a belföldi turistáknak, Kína vidéki részén (annak ellenére, hogy az elmúlt években-évtizedekben sokat javult a helyzet) ugyanis nem csak a nyilvános WC-knél vannak higiéniai hiányosságok. Ezért elképzelhető, hogy a program inkább a külföldről érkezőket célozza. Tavaly már 138 millió beutazást regisztráltak, igaz, ez alapján nem érdemes túl nagy következtetéseket levonni: a többségük, közel 110 millióan még mindig Hongkongból, Makaóból, vagy Tajvanról érkezett. Ezen belül 81 millióan a 7 milliós Hongkongból, ami arra utal, hogy nagyrészt ingázó kínaiakról van szó, akiknek minden határátlépését új beutazásként regisztrálják.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Kína nyilvános WC turizmus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Schaffhauser Tibor
2024. április 1. 04:36 Világ

Villantania kell valamit az EU-nak, mielőtt más országokat is rávenne az erősebb klímavédelemre

Egyre fontosabb a zöld diplomácia szerepe, de elegendők lesznek-e az EU által tervezett intézkedések a globális klímavédelmi törekvések felfuttatására?

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.