Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. április 25. 15:22 Élet

Komoly tudományos vita szól arról, hogy mivel kell szárítanod a kezed a vécében

Van két olyan iparág, amelyek helyzetét nagyban meghatározza az a sokakban felmerülő aggodalom, hogy könnyű elkapni mindenféle betegséget a nyilvános WC-kben. A papírkéztörlők és az elektromos kézszárítók gyártói éppen ezért nem győzik megrendelni és idézni azokat a tanulmányokat, amelyekkel bizonygathatják, hogy márpedig az ő termékük használata a leghigiénikusabb (vagy a leginkább környezetbarát) megoldás. A kétezres évek második felében különösen felélénkült az erről szóló, félig-meddig tudományos vita, ami azóta se tud megállapodásra jutni.

Ekkoriban jelent meg ugyanis a Dyson az új kézszárítójával, ami akkora légáramot kelt, hogy másodpercek alatt szárazzá teszi az ember kezét. A Guardian cikke szerint a több százezer forintos, a maguk területén felső kategóriás készülékek potenciális piacát leginkább a papírtörlőkkel felszerelt közvécék jelentették, mivel egy korábban megvásárolt kézszárító lecserélése nagyobb anyagi áldozatot követel az üzemeltetőktől.

Becslések szerint 2020-ra a nagyjából évi négy milliárd dolláros papírtörlő-piacot 873 millió dollárral rövidíti meg a kézszárítók terjedése.

A legnagyobb papíripari cégek és az őket tömörítő szövetségek persze nem maradtak tétlenek. Egyre több olyan, viszonylag nagy népszerűséget elérő tanulmányt jelentettek meg, amelyek szerint az elektromos szárítók szertefújják a környezetükben a kórokozókat, növelve a fertőzésveszélyt. A készülékek gyártói és forgalmazói pedig hiába hozták fel sorra a módszertani és logikai ellenérveket (például azt, hogy egy alapos kézmosás után alig marad annyi baktérium a kezeken), ezek már jóval kevésbé jutottak el a nyilvánossághoz.

Mindeközben egyre nagyobb igény mutatkozik az “érintésmentes” vécék iránt, ahova gombok, csapok és kilincsek helyett szenzorokat telepítenek azzal a céllal, hogy a felhasználóknak semmit se kelljen megfogniuk. Bár az automatikus kézszárítók remekül passzolnak az ilyen mosdókba, a papírgyártók nem győzik bizonygatni, hogy az egyetlen dolog, amit mindenki biztonsággal megérinthet, az a papírtörlőkendő. Ami ráadásul nem romlik el, nem csak kéztörlésre használható, és párhuzamosan többen is kezet tudnak törölni, míg egy szárító egyszerre csak egy embert tud kiszolgálni.

Triviális érv lehet a másik oldalról, hogy a papírkendők gyártása fakivágással jár, azonban döntően újrahasznosított anyagokból készülnek a kéztörlők. Igaz, ezeket még egyszer aligha lehet már felhasználni, ráadásul jóval nagyobb szállítási és takarítási költségekkel jár, ha ezek mellett dönt egy üzemeltető. A Tennessee-i Egyetem például százezer dollárt takarított meg egy év alatt, miután kézszárítókra cserélte a papírtörlő-adagolókat. És persze a Dyson, illetve a hozzá hasonló cégek sem restek tudósokat felkérni, hogy jegyzett szakmai folyóiratokban bizonyítsák be, hogy az általuk nyújtott megoldás is legalább annyira higiénikus, mint az egyszer használatos kéztörlő.

A New York Times összeállítása szerint pedig alig van rá esély, hogy bármit elkapjunk egy nyilvános mosdóban, ha néhány szabályt betartunk. A legfontosabb, hogy az alapos kézmosás és -szárítás előtt ne érjünk az arcunkhoz, utána pedig már semmi máshoz sem a mellékhelyiségben. Ez utóbbiban előnyös lehet, ha van papírtörlő, mert ha muszáj megfogni a csapot vagy a kilincset, akkor ezt megtehetjük vele.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet higiénia kézszárító papírtörlő vécé Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.