Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. április 25. 15:22 Élet

Komoly tudományos vita szól arról, hogy mivel kell szárítanod a kezed a vécében

Van két olyan iparág, amelyek helyzetét nagyban meghatározza az a sokakban felmerülő aggodalom, hogy könnyű elkapni mindenféle betegséget a nyilvános WC-kben. A papírkéztörlők és az elektromos kézszárítók gyártói éppen ezért nem győzik megrendelni és idézni azokat a tanulmányokat, amelyekkel bizonygathatják, hogy márpedig az ő termékük használata a leghigiénikusabb (vagy a leginkább környezetbarát) megoldás. A kétezres évek második felében különösen felélénkült az erről szóló, félig-meddig tudományos vita, ami azóta se tud megállapodásra jutni.

Ekkoriban jelent meg ugyanis a Dyson az új kézszárítójával, ami akkora légáramot kelt, hogy másodpercek alatt szárazzá teszi az ember kezét. A Guardian cikke szerint a több százezer forintos, a maguk területén felső kategóriás készülékek potenciális piacát leginkább a papírtörlőkkel felszerelt közvécék jelentették, mivel egy korábban megvásárolt kézszárító lecserélése nagyobb anyagi áldozatot követel az üzemeltetőktől.

Becslések szerint 2020-ra a nagyjából évi négy milliárd dolláros papírtörlő-piacot 873 millió dollárral rövidíti meg a kézszárítók terjedése.

A legnagyobb papíripari cégek és az őket tömörítő szövetségek persze nem maradtak tétlenek. Egyre több olyan, viszonylag nagy népszerűséget elérő tanulmányt jelentettek meg, amelyek szerint az elektromos szárítók szertefújják a környezetükben a kórokozókat, növelve a fertőzésveszélyt. A készülékek gyártói és forgalmazói pedig hiába hozták fel sorra a módszertani és logikai ellenérveket (például azt, hogy egy alapos kézmosás után alig marad annyi baktérium a kezeken), ezek már jóval kevésbé jutottak el a nyilvánossághoz.

Mindeközben egyre nagyobb igény mutatkozik az “érintésmentes” vécék iránt, ahova gombok, csapok és kilincsek helyett szenzorokat telepítenek azzal a céllal, hogy a felhasználóknak semmit se kelljen megfogniuk. Bár az automatikus kézszárítók remekül passzolnak az ilyen mosdókba, a papírgyártók nem győzik bizonygatni, hogy az egyetlen dolog, amit mindenki biztonsággal megérinthet, az a papírtörlőkendő. Ami ráadásul nem romlik el, nem csak kéztörlésre használható, és párhuzamosan többen is kezet tudnak törölni, míg egy szárító egyszerre csak egy embert tud kiszolgálni.

Triviális érv lehet a másik oldalról, hogy a papírkendők gyártása fakivágással jár, azonban döntően újrahasznosított anyagokból készülnek a kéztörlők. Igaz, ezeket még egyszer aligha lehet már felhasználni, ráadásul jóval nagyobb szállítási és takarítási költségekkel jár, ha ezek mellett dönt egy üzemeltető. A Tennessee-i Egyetem például százezer dollárt takarított meg egy év alatt, miután kézszárítókra cserélte a papírtörlő-adagolókat. És persze a Dyson, illetve a hozzá hasonló cégek sem restek tudósokat felkérni, hogy jegyzett szakmai folyóiratokban bizonyítsák be, hogy az általuk nyújtott megoldás is legalább annyira higiénikus, mint az egyszer használatos kéztörlő.

A New York Times összeállítása szerint pedig alig van rá esély, hogy bármit elkapjunk egy nyilvános mosdóban, ha néhány szabályt betartunk. A legfontosabb, hogy az alapos kézmosás és -szárítás előtt ne érjünk az arcunkhoz, utána pedig már semmi máshoz sem a mellékhelyiségben. Ez utóbbiban előnyös lehet, ha van papírtörlő, mert ha muszáj megfogni a csapot vagy a kilincset, akkor ezt megtehetjük vele.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet higiénia kézszárító papírtörlő vécé Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.