Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. február 9. 16:49 Élet

Ha sokallod itthon a traffipaxokat, ne indulj el nyugat felé

Bár az elmúlt időszakban többször is téma volt a magyar médiában a hazai traffipax-helyzet, sőt komoly vitákat is kavart a téma, nemzetközi összevetésben nem számít különösen aktívnak ebből a szempontból a magyar rendőrség. Az uniós országok többségében sokkal intenzívebben és gyakran hatékonyabb eszközökkel mérik az autósok sebességét a hatóságok, mint itthon.

Az SCDB közel 80 államról – köztük az összes uniósról – vezet traffipax-statisztikákat, és ezekből az látszik, hogy sem az ország területéhez, sem az úthálózat hosszához viszonyítva nincs sok sebességmérő készülék Magyarországon. Előbbi szempontból az EU-ban a belgák vezetnek, náluk ezer négyzetkilométerenként közel 70 trafi van, miközben nálunk ugyanez kevesebb, mint három.

Persze régiós összevetésben még ez sem számít olyan rossznak, hiszen csak Csehországban és Szlovéniában mérnek több készülékkel. A szlovákoknál például az SCDB szerint szinte egyáltalán nincsenek traffipaxok (az egész országban összesen egy tucatnyi), és Romániában is csak ezer négyzetkilométerenként egyet helyeztek ki.

 

Az egyes országok között nemcsak a traffipaxok számában, de azok típusában is elég komoly eltérések vannak. Itthon például szinte kizárólag olyan készülékeket használnak, amelyek csak a sebességet mérik, és az ilyen berendezések dominálnak a németeknél, a franciáknál és Ausztriában is.

Több helyen azonban egyre elterjedtebbek a közlekedési lámpákhoz kapcsolt mérőeszközök. Ezek egy része csak azt figyeli, hogy az autós zöld jelzésen hajt-e át, sok esetben azonban már sebességet is mérnek. Belgiumban és Hollandiában például az összes traffipax fele már ilyen kombinált készülék. Csak a közlekedési lámpa figyelembe vételét főleg az Egyesült Államokban és Kanadában ellenőrzik gépekkel, de Olaszországban is érdemesebb sárga jelzésnél inkább a lassítást, mint a gyorsítást választani.

A sok szakértő által a gyorshajtás elleni leghatékonyabb fellépésnek tartott átlagsebesség-mérés egyelőre nem különösebben elterjedt, de érdekes módon épp egy közép-európai ország jár élen ezen a területen. A SCDB adatai szerint a világszerte kihelyezett több mint 75 ezer mérőeszköz mindössze 5 százaléka ilyen, a bő 3800 berendezésből viszont 478 Csehországban van.

A cseheknél az összes trafi kétharmada átlagsebességet mér,

vagyis azt figyeli, hogy egy adott, jellemzően több kilométeres útszakaszt mennyi idő alatt teszi meg az autó, és ebből kalkulálja ki a sebességet.

A módszert azért tartják hatékonynak, mert nemcsak egy adott ponton – amit ráadásul sok esetben ismer az autós – mér, hanem egy teljes útszakaszon készteti lassításra a sofőröket. Az átlagsebesség-mérés bevezetésére egyébként itthon is van esély, legalábbis Halmosi Zsolt országos rendőrfőkapitány-helyettes tavaly ősszel arról beszélt, hogy ha adottak lesznek a jogszabályi feltételek, akkor bevezethetik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet gyorshajtás sebességmérés traffipax Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.