Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. december 28. 15:26 Élet

Az ember annyira leuralta az emlősöket, hogy a biomasszájuk 96 százaléka tőlünk függ

Az év egyik legérdekesebb tanulmánya az amerikai tudományos akadémia folyóiratában jelent meg (PNAS), és azt próbálta felmérni, hogy a Föld élővilágának különböző osztályai biomasszában kifejezve hogyan arányulnak egymáshoz.

A tanulmány talán legérdekesebb megállapítása, hogy az emberiség milyen mértékben dominálja az állatvilág emlős osztályát. Az emlősök 36 százalékban emberekből, és 60 százalékban az emberek fogságában élő állatokból állnak, mindössze 4 százalékuk maradt vadon élő állat.

Az emberiségnek tehát alig százezer év alatt sikerült szinte totális dominanciára szert tennie, és a vadállatokat a létezés perifériájára szorítania. Százezer éve ugyanis a kutatók becslése szerint az volt a felállás, hogy 4 egységnyi emlős vadállat élt (ennek a fele a tengerben, a fele a szárazföldön). Mára az emlősök biomasszája 16,7 egységre nőtt, de ezen belül a vadállatok már csak 0,7 egységet képviselnek, miközben az emberek 6, a haszonállatok pedig 10 egységet. Az emberi biomassza ráadásul valójában csak az ipari forradalom óta, az utóbbi két-háromszáz évben lőtt ki igazán. Az ember szolgálatában álló haszonállatok biomasszája pedig most már nagyobb, mint a legutóbbi, pleisztocén végi kihalási esemény előtti időkben élő óriásemlősök (mamutok, bölények, óriáslajhárok stb.) becsült biomasszája.

A mostani állapot szerint így néz ki bioszféra súlybeli eloszlása:

De azért fontos látni a méreteket: gigatonna szénben kifejezve a teljes földi bioszféra 550 egység, amiből mindössze 0,06 gigatonna szén alkotja az embereket. Ez eltörpül az állatvilágon belül

  • az ízeltlábúak 1 gigatonnájához,
  • a halak 0,7 gigatonnájához,
  • vagy a puhatestűek, illetve a gyűrűsférgek 0,2 gigatonna szénjéhez képest is. (Érdekes módon a nem az állatvilágba tartozó vírusok is éppen ennyit nyomnak.)

Viszont a csalánozók 0,1 gigatonna szént kitevő biomasszája elérhető távolságban van, a fonalférgeket (0,02 gigatonna szén) és a vadon élő madarakat (0,002 gigatonna szén) pedig már magabiztosan előzzük. És ami különösen meglepő: hüllőből és kétéltűből annyira kevés van, hogy a tanulmány szerzői szerint elhanyagolható a súlyuk.

De persze a növények (450 gigatonna szén), a gombák (12 gigatonna szén), a baktériumok és ősbaktériumok (70, illetve 7 gigantona szén), valamint az egyszerű eukarióták (4 gigatonna szén) mind sokszorosan meghaladják az egész állatvilág tömegét.

Igaz, az emberi civilizáció a bioszféra egészében is nagy változásokat okozott. Százezer évvel ezelőtt kétszer annyi hal és kétszer annyi növény élt a kutatók szerint, mint most. Ez a növények aránya miatt azt jelenti, hogy a bioszféra jelentősen zsugorodott az ember felemelkedésével párhuzamosan.

A kutatók egyébként részletesen bemutatják a számításuk megalapozottságát (pdf) és magukat a számításokat is közzétették.

Az összesítés szerint ma a tengerekben csak 6 gigatonna szént tesz ki az élővilág súlya, de az algák révén az egyszerű eukarióták és a halak miatt az állatok súlyának többsége is itt él.

A felszíni élővilág azért fontos különösen, mert a termelők (tehát a szerves és szervetlen anyagokból illetve energiaforrásokból táplálékot létrehozó növények) itt élnek. A tengerekben a fogyasztók vannak óriási többségben, tehát gyakorlatilag fordított a táplálékpiramis. Ennek köze lehet ahhoz is, hogy a tengeri termelők életciklusa jóval rövidebb (akár csak néhány napos), mint például az évekig is elélő fogyasztó halaké.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet biomassza bioszféra élővilág emberiség Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.