Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. december 2. 11:45 Élet

Származás szerint diszkriminálnak a közösségi gazdaság résztvevői

A gazdaság működésének talán legfontosabb alapja az intézmények iránti bizalom – gondoljunk csak bele, ha nem hinnénk abban, hogy a munkaszerződésünk szerint megkapjuk a fizetésünket, aminek aztán még egy darabig meg is marad az értéke, aligha mennénk el dolgozni. Ez a fajta jóhiszeműség különösen fontos a közösségi gazdaságban (sharing economy), azzal az éles különbséggel, hogy itt nem intézmények, hanem magánszemélyek között kell, hogy kialakuljon. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a felhasználók és a szolgáltatást nyújtó magánszemélyek közötti értékeléseknek és visszajelzéseknek kiemelt jelentősége van a lakás- és autómegosztó vagy éppen fuvarszervezési alkalmazásokban.

A közösségi szolgáltatásokat nyújtók és használók azonban egyáltalán nem csak az értékelések alapján dönthetnek arról, hogy kivel lépnek üzleti kapcsolatba. Az olyan alkalmazások, mint az Airbnb, a Blablacar, a Couchsurfing vagy az Uber személyes profilok létrehozását követelik meg a felhasználóktól, amelyek alapján gyorsan kiderülhet, hogy ki milyen nemű, életkorú és származású. Kérdés, hogy ezek a személyiségjegyek az értékelések mellett mennyiben befolyásolják azt, hogy kit vesz fel egy Uber sofőr vagy kinek a kanapéján alszik egy alkalmi szálláskereső.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost megnézheted, hogy hogyan burjánzott el Budapesten az évi 35 milliárdos Airbnb-bizniszA VI. kerületben minden tizenötödik lakást kiadják Airbnb-n. Az összes budapesti szálláshely 15 százaléka itt van, most térképre vittük az összeset.

A válasz az, hogy nagyon is. Simonovits Bori és szerzőtársai még 2017 nyarán vizsgálták meg, hogy egy Magyarországon is működő, világszerte ismert fuvarmegosztó alkalmazásban*Direkt nem árulták el a szerzők, hogy pontosan melyik appról van szó. regisztrált sofőrök hogyan fogadják a különböző nemű és nemzetiségű utasok jelentkezését. A kísérletük során jól szituált, utazni szerető arab, orosz, kínai, illetve holland huszonéves fiúknak és lányoknak adták ki magukat, amikor Magyarországról induló bel- és külföldi fuvarok után néztek*A kísérletben érintett sofőrök 62 százaléka volt magyar.. Az eredmények szerint a legjobb esélyekkel a holland, míg a legrosszabbakkal az arab profilokról indított jelentkezések indultak a sikeres fuvarért.

Simonovitsék cikkéből azonban az is kiderül, hogy a közösségi gazdaságban tapasztalható diszkrimináció egyáltalán nem magyar sajátosság. Egy általuk idézett tanulmány szerint például New York-ban két ugyanolyan szállást az Airbnb-n a fekete bőrű hirdetők kénytelenek átlagosan 12 százalékkal olcsóbban meghirdetni a fehér bőrűekhez képest. Egy másik kutatás szerint pedig – szintén az Airbnb-n – az afroamerikai profilokról érkező szállásfoglalásokat 19 százalékkal kisebb valószínűséggel fogadják el a fehér jelentkezőkhöz képest. Sőt, az amerikai uberesek körében is kimutatható a faji megkülönböztetés, ugyanis a fekete utasoknak jellemzően tovább kell várakozniuk, mire felveszi őket valaki, ráadásul az ő fuvarjaikat a sofőrök gyakrabban is mondják le, mint a fehérekét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMind Uberkárosultak vagyunkA kormány egyszerre rontotta a felére egy piac hatékonyságát és idézett elő hiánygazdaságot. Újra kellene gondolni, amit az engedélyekről gondolunk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet airbnb bizalom diszkrimináció közösségi gazdaság uber Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Váczi István
2024. július 19. 11:22 Élet

Tavaly a mezőgazdaság mentette meg a magyar gazdaságot, idén viszont lehúzhatja

A forróság és a szárazság egyre inkább veszélyezteti a kukorica és a napraforgó termését, ami negatívan befolyásolhatja az ország gazdasági teljesítményét.

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.