Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2018. december 2. 11:45 Élet

Származás szerint diszkriminálnak a közösségi gazdaság résztvevői

A gazdaság működésének talán legfontosabb alapja az intézmények iránti bizalom – gondoljunk csak bele, ha nem hinnénk abban, hogy a munkaszerződésünk szerint megkapjuk a fizetésünket, aminek aztán még egy darabig meg is marad az értéke, aligha mennénk el dolgozni. Ez a fajta jóhiszeműség különösen fontos a közösségi gazdaságban (sharing economy), azzal az éles különbséggel, hogy itt nem intézmények, hanem magánszemélyek között kell, hogy kialakuljon. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a felhasználók és a szolgáltatást nyújtó magánszemélyek közötti értékeléseknek és visszajelzéseknek kiemelt jelentősége van a lakás- és autómegosztó vagy éppen fuvarszervezési alkalmazásokban.

A közösségi szolgáltatásokat nyújtók és használók azonban egyáltalán nem csak az értékelések alapján dönthetnek arról, hogy kivel lépnek üzleti kapcsolatba. Az olyan alkalmazások, mint az Airbnb, a Blablacar, a Couchsurfing vagy az Uber személyes profilok létrehozását követelik meg a felhasználóktól, amelyek alapján gyorsan kiderülhet, hogy ki milyen nemű, életkorú és származású. Kérdés, hogy ezek a személyiségjegyek az értékelések mellett mennyiben befolyásolják azt, hogy kit vesz fel egy Uber sofőr vagy kinek a kanapéján alszik egy alkalmi szálláskereső.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMost megnézheted, hogy hogyan burjánzott el Budapesten az évi 35 milliárdos Airbnb-bizniszA VI. kerületben minden tizenötödik lakást kiadják Airbnb-n. Az összes budapesti szálláshely 15 százaléka itt van, most térképre vittük az összeset.

A válasz az, hogy nagyon is. Simonovits Bori és szerzőtársai még 2017 nyarán vizsgálták meg, hogy egy Magyarországon is működő, világszerte ismert fuvarmegosztó alkalmazásban*Direkt nem árulták el a szerzők, hogy pontosan melyik appról van szó. regisztrált sofőrök hogyan fogadják a különböző nemű és nemzetiségű utasok jelentkezését. A kísérletük során jól szituált, utazni szerető arab, orosz, kínai, illetve holland huszonéves fiúknak és lányoknak adták ki magukat, amikor Magyarországról induló bel- és külföldi fuvarok után néztek*A kísérletben érintett sofőrök 62 százaléka volt magyar.. Az eredmények szerint a legjobb esélyekkel a holland, míg a legrosszabbakkal az arab profilokról indított jelentkezések indultak a sikeres fuvarért.

Simonovitsék cikkéből azonban az is kiderül, hogy a közösségi gazdaságban tapasztalható diszkrimináció egyáltalán nem magyar sajátosság. Egy általuk idézett tanulmány szerint például New York-ban két ugyanolyan szállást az Airbnb-n a fekete bőrű hirdetők kénytelenek átlagosan 12 százalékkal olcsóbban meghirdetni a fehér bőrűekhez képest. Egy másik kutatás szerint pedig – szintén az Airbnb-n – az afroamerikai profilokról érkező szállásfoglalásokat 19 százalékkal kisebb valószínűséggel fogadják el a fehér jelentkezőkhöz képest. Sőt, az amerikai uberesek körében is kimutatható a faji megkülönböztetés, ugyanis a fekete utasoknak jellemzően tovább kell várakozniuk, mire felveszi őket valaki, ráadásul az ő fuvarjaikat a sofőrök gyakrabban is mondják le, mint a fehérekét.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMind Uberkárosultak vagyunkA kormány egyszerre rontotta a felére egy piac hatékonyságát és idézett elő hiánygazdaságot. Újra kellene gondolni, amit az engedélyekről gondolunk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet airbnb bizalom diszkrimináció közösségi gazdaság uber Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.