Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. szeptember 26. 13:08 Élet

Erős a házasságkötési szezon, de nem ez fogja megóvni Magyarországot a demográfiai katasztrófától

Magyarországon évente 35-40 ezer emberrel csökken a népesség, és ez nagyjából 1993 óta így van (csak 1998-ban és 1999-ben volt néhány ezerrel nagyobb a lakosság természetes fogyása).

Idén sem lesz másként, az év elejétől júliusig már 25 ezer fővel kevesebben lettünk. A nyári hónapokban általában több a születés és kevesebb a halálozás, de most sem történt meg a csoda, hogy legalább egy hónapig beérje a születések száma a halálozásokét, júliusban 1800 volt a különbség a halál javára.

 

A kormány gyakran szóba hozza a népesedési problémát, és több családpolitikai intézkedést is hozott azzal a céllal, hogy ösztönözze a gyermekvállalást. Ilyen például az otthonteremtési vagy a folyamatosan bővített családi adókedvezmény. Érdekes módon ezek a gyermekvállalási kedvet látszólag nem javították, idén például eddig ezerrel kevesebb gyerek született, mint ugyanebben az időszakban egy évvel korábban (51,3 vs 52,3 ezer). A házasodási kedvet viszont annál inkább:

 

Ha a korábbi trenddel számolunk, akkor 2015 óta átlagosan 30 százalékkal, évente 15 ezerrel több házasságkötés van (igaz, ezeket nem lehet mind a kormány családpolitikájának tulajdonítani, a gazdaság élénkülése is szerepet játszhat benne). A KSH friss adatai szerint az idei nyári házasságkötési szezon is erős lesz, május és július között 18,8 ezer volt (pont ugyanannyi, mint ebben a három hónapban tavaly), és várhatóan az augusztus és a szeptember is jelentősen növelni fogja a számokat.

Egyelőre azonban a házasodás nem járt együtt a gyerekszám növekedésével.

Ehhez érdemes azonban számításba venni, hogy egyre több gyerek születik házasságon kívül. A kilencvenes évek elején még 80 százalékban házas anyák szülték a gyereket, ez mára 50 százalékra esett.

 

Érdekes módon nem a kozmopolita Budapesten nyert teret a házasságon kívüli gyerekvállalás (itt még kétharmados arányban családban születnek a gyerekek), hanem az 1000-5000 lelkes falvakban, ahol viszont a gyerekek többségét hajadon anyák szülik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet családpolitika gyerekvállalás házasság lakodalom Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Váczi István
2024. április 3. 15:52 Élet

Új korszak előtt a G7

Ahogy múlt héten beszámoltunk róla, új tulajdonoshoz kerül portálunk, ez a folyamat ma lezárult, így új kiadó működteti tovább a G7-et.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.