Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. február 7. 10:45 Élet

Egyszer hívhatod randizni a munkatársadat, a második kísérlet már zaklatás

Az elmúlt tíz évben az amerikai munkahelyeken a felmérések szerint stabilan 40 százalék körül volt azok aránya, akik legalább egyszer randiztak már kollégájukkal. Tavaly év végén azonban már csak 36 százalékot mértek, ami rekord alacsony érték. Az utóbbi időszakban kirobbant zaklatási botrányok valószínűleg óvatosabbá tették a dolgozókat a munkahelyen belüli kapcsolatkeresésben.

Ahogy a Wall Street Journal írja, a munkahelyi viselkedési szabályokat egyre több cégnél nézik át mostanában. Már a definíciókkal is baj szokott lenni, mert egyáltalán nem egyszerű pontosan leírni, mi számít közeledésnek vagy flörtölésnek a kollégák között, és mi az a határ, amit már nem szeretnének engedni a cégek a zaklatási ügyek miatt. Másrészt az sem egyértelmű, hogy mikor kell kötelezni a dolgozókat arra, hogy a viszonyukat jelentsék a humánerőforrás osztálynak vagy a főnökeiknek.

Mi a helyzet például akkor, ha a munkatársak már több randin átestek, de még egyikük sem tartja kapcsolatnak a viszonyt? Arról nem is beszélve, hogy az egy éjszakás kalandok szabályozása is lehetetlennek, és a magánszférába való beavatkozásnak tűnik.

A vezetők és beosztottjaik közötti viszonytól régóta próbálják eltántorítani a cégek a dolgozóikat, a belső vállalati szabályokban általában arra hivatkoznak, hogy ez üzletileg is káros lehet a vállalatnak. Ha mégis előfordul ilyen, azt általában jelenteni kell, az elhallgatás pedig okot adhat a felmondásra is.

A Facebooknál és az Alphabethez tartozó Google-nél fő szabály szerint egyszer lehet “büntetlenül” randira hívni egy munkatársat, és ha a válasz nemleges, akkor második kísérletet nem lehet tenni. Az olyan válaszok, mint a “nem érek rá”, vagy “aznap este éppen nem jó”, egyértelmű nemnek számítanak.

A Facebooknál a vállalati ranglétrán magasabb fokon álló dolgozóval folytatott viszonyt nem kötelező jelenteni, a cég azt mondja, megbízik annyira a munkatársaiban, hogy tudják, mikor válhat a kapcsolat a munkával összeegyeztethetetlenné.

A valóságban azonban sokszor nem ilyen egyértelmű a helyzet. “Sokszor magam sem tudtam, hogy a kollégáim randira hívtak vagy sem” – mondta az újságnak Anna Wood, a feminista Brains Over Blonde szervezetet vezetője, aki korábban négy évig dolgozott a Google-nél. Könnyen lehet, hogy egy munkahelyen kezdeményezett, de munkaidő utáni közös italozásnál csak a helyszínen derül ki, hogy az egyik fél randevúra gondolt, de a másik nem feltétlenül.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet munkahely randevú zaklatás Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.