Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2018. január 13. 07:23 Élet

Ha van napi két kiló szemeted, megpróbálhatsz leválni a gázhálózatról

Néhány hónappal ezelőtt Samuel Alexander, a Melbourne-i Egyetem Fenntartható Társadalom Intézetének kutatója vett egy házi biogáztermelő berendezést, és elkezdte élesben tesztelni, hogyan tudja helyettesíteni a szerkezet a vezetékes gázszolgáltatást. Az eszköz 1000 ausztrál dollárba, azaz durván 200 ezer forintba került, de a cég, amelytől vette, már dolgozik a majdnem fele ennyibe kerülő következő modellen.

A mini biogáz üzem nem foglal sok helyet, pár óra alatt összeállítható, de a kutató szerint lakásokba egyértelműen nem való, vagyis családi ház kell az elhelyezéséhez. A szerkezet központi eleme egy 650 literes rohasztózsák, amit vízzel kell megtölteni, efölött helyezkedik el az a zsák, amelyben a gáz keletkezik, efölött pedig 80 kilogramm homok van, hogy állandó nyomás alatt tartsa a gázzsákot.

Az összeszerelés után 100 kg állati trágyával kell feltölteni a rendszert, és egy ideig állandóan legalább 35 fokos melegben kell tartani. Ez most Ausztráliában nem gond, de ha jön az ottani hidegebb idő, akkor fűteni kell majd. Ehhez napelemből származó elektromos áramot használ majd a kutató. Az aktiválási idő után a szerkezet már 20 fokon is működik.

Három hét aktiválási időszak alatt a gáztartály megtelik, és el lehet kezdeni adagolni a kommunális szerves hulladékot, ekkortól lehet a rendszerből a keletkező biogázt folyamatosan kinyerni. Alexanderék két külön kis gázfőzőt vettek a mindennapi használatra, mert az eredeti tűzhelyük elektromos volt. A kutató mindennap összesen 2 kilogramm hulladékot tesz be a készülékbe, és azt mondja, hogy ebből annyi biogáz keletkezik, amennyi nekik bőven elég a főzéshez. (Arról nem esik szó, hogy a ház fűtéséhez mennyi gázt kellene termelni.)

Mivel nem mindennap keletkezik két kg élelmiszerhulladék a családban, Alexander a szomszédok szemetét is gázosítja, ha pedig náluk sincs alapanyag, akkor elbiciklizik a közeli zöldségeshez, amely mindig el tudja látni elég hulladékkal.

A házi biogáz használata közben semmilyen különbséget nem tudtak felfedezni a vezetékes földgázhoz képest.

Alexander azt mondja, hogy a szerkezet nem bűzlik, egyedül a szemét behelyezésekor jön ki belőle némi rothadt szag, de ez szerinte nem vészes. A berendezés feltöltése napi 5 percébe kerül, és hetente egyszer szokott elkerekezni a zöldségeshez, ez további 20 percébe telik.

A berendezésnek egyébként van európai forgalmazási engedélye is, de a gyártó honlapjáról nem derül ki, hogy uniós országba is szállítanak-e belőle. Mindenesetre a hidegebb éghajlaton lakóknak azt javasolják, hogy ha tehetik, akkor helyezzék üvegházba az eszközt, és gondoljanak a fűtési lehetőségre, mert 20 fokon kell tartani a berendezést.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet biogáz gáz megújuló energia Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Debreczeni Anna
2024. március 27. 10:15 Élet

Szomszédunk jobban aggódik a bolygóért, mint gondolnánk

Minden országban alulbecsülik az emberek a klímaváltozás miatt aggódók arányát a népességen belül, ami nehezebbé teszi a harcot ellene.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. március 23. 04:34 Élet

Lecseng a rekordmelegben szerepet játszó El Niño, a hűvös vízfelszínt hozó La Niña lép majd a helyébe

A Csendes-óceánt illető éghajlati jelenségek következményeit áttételesen világszerte lehet érzékelni, igaz, egyre inkább az üvegházhatású gázok kibocsátása a döntő tényező az időjárás alakulásában.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.