Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton Szentkirályi Balázs
2017. október 10. 12:09 Élet

Kezdünk

Kedves Olvasó, megnyomtuk az élesítés gombot az oldalon, ezzel elindult a G7.hu. Ez még csak az egynapos főpróba, de holnaptól már rendes online újságként fogunk működni. A szerkesztőség tagjai a fenti képen láthatóak, mi pedig írunk néhány mondatot arról, hogy mi is a célja ennek a kicsi, de annál elszántabb lapnak.

Azt gondoljuk, hogy a világ sokkal érdekesebb annál, hogy csak a szakértők érthessék meg annak különböző apró szeleteit. A gazdaság világát különösen mélyen fertőzi a zsargon, gyakran még gyakorlott szakemberek is csak nagy erőfeszítéssel fogják fel a szakmának szánt szövegeket. A speciális szakterületeken sokszor azért nem erőlködnek, hogy érthetően bemutassák, mivel foglalkoznak, mert úgy látják, úgysem fogja érdekelni az embereket. Pedig a gazdaság is emberek döntéseinek és várakozásainak sorozataiból épül fel, és legfontosabb összefüggések megértéséhez nem kell különösebb szaktudás.

Mi azért vagyunk itt, hogy kövessük, mi történik a gazdaságban és határterületein, és ezt olyan cikkekben mutassuk be, amelyeket bárki el tud olvasni. Vállalatokról, makrogazdaságról, gazdaságpolitikáról és pénzpiacokról lesz szó többek között, és helyt adunk egymással teljesen ellentétes nézőpontoknak is.

Bár az újságírói hivatás alapvetően mindig erről szólt, 2017-ben és Magyarországon néhány súlyos tényező nehezíti a munkát. Ott van az a globális tendencia, ami kihúzta a hirdetési bevételeket az újságok alól, és a figyelemmel kereskedő közösségi médiacégekhez csatornázta be a pénzt. Ez minőségi kompromisszumokra és dömpingszerű hírgyártásra kényszeríti az újságokat. A G7.hu nonprofit cégformában indul, ami nagyobb szabadságot ad a szerkesztőségnek.

Magyarországon ráadásul az utóbbi években páros lábbal ugrott rá a politikai hatalom az újságokra, így egyre kisebb tér jut a média őszinte és független részének. Ezzel párhuzamosan az értelmes vita is megszűnt. Ez különösen veszélyes. Ha az államapparátus nyilvános vitában tesztelt elképzelések nélkül, alulról elszámoltathatatlanul dönt a politikáról, az senkinek nem lesz jó. Ugyanez igaz a vállalatok vagy az egyén szintjén: kevés információból nem születnek jó döntések. Mi szeretnénk vitákat látni, és az egyetlen kritériumunk az, hogy a gondolatmenet racionális érvekből épüljön fel.

Függetlenek vagyunk, de nem értéksemlegesek. Az egyik leginkább meghatározó értéknek az átlátható vitát tartjuk.

Ebből a helyzetből indulunk.

Nem kizárt, hogy nem mindig mi fogjuk a leghamarabb megírni a legújabb híreket, de nem is ez a cél.

Azon leszünk, hogy nálunk értsd meg legkönnyebben az igazán lényeges folyamatokat, nálunk menjenek le a legfontosabb viták, hogy bemutassuk a legfontosabb történeteket, és hogy minden egyes cikkünket érdemes legyen valami miatt végigolvasnod.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet g7.hu Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Fontos

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.