Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. július 15. 15:12 Adat

Másfél éve nem láttunk ilyet az építőiparban

Szép lassan kezd kikászálódni a gödörből a hazai építőipar. A termelés az idei első öt hónapból négyben emelkedett éves összevetésben, májusban pedig másfél év után először a szektor rendelésállománya is nőtt.

  • Hajszál híján 3100 milliárd forint volt a hazai építőipar szerződésállománya május végén. Ez nagyjából megegyezik a 2024 korábbi hónapjaiban mérttel, fontos változás azonban, hogy ezúttal éves összevetésben mennyiségben is növekedést mutatnak az adatok, azaz 2023 májusánál több megrendelése volt a cégeknek.
  • Ilyenre másfél éve nem volt példa: utoljára 2022 novemberében haladta meg a szerződésállomány volumene az egy évvel korábbi szintet, és akkor is csak egy hajszállal. Most ráadásul úgy nőtt a megrendelések értéke, hogy közben a termelés is látványosan emelkedett.
  • Ez a 3000 milliárd forint körüli szint ugyanakkor kissé még el is marad a 2022. tavaszi értékektől, pedig azóta 25-30 százalékos infláció volt az ágazatban. Ez azt jelenti, hogy volumenben most durván negyedével kevesebb megbízása van a vállalatoknak, mint két éve.
  • A megtorpanó kereslet az árak alakulásán is látszik. Az építőipari infláció, amely 27 százalék közelében tetőzött 2022 őszén, mostanra 6 százalék alá csökkent. Más kérdés, hogy ez azt jelenti, hogy az árak továbbra is emelkednek: jelenleg közel 60 százalékkal drágább építkezni, mint három éve.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMélypontra esett a tenderek értéke, fogyókúra várhat a NER-es építőkreIdén már növekedésnek indult az építőipari közbeszerzések értéke, de a hazai pénzszűke és az uniós források bizonytalansága beárnyékolja az ágazat kilátásait.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHamarosan csorogni kezd az uniós pénz a magyar lakossághozAz otthonfelújítási támogatás keretében érhetnek el a magyar lakossághoz az unió részéről felszabadított források.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEltűnt a NER első igazi szimbóluma, de még így is termeli a milliárdokatMár nem Közgép néven fut Simicska Lajos birodalmának egykori zászlóshajója, de a cég így is nagyobb árbevételt ért el, mint a megelőző hét évben bármikor.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElbontották Hatvanpusztát vagy a paksi erőművet? Hogyan lehet negatív termelés az építőiparban?Nagyon furcsa számok jelentek meg a KSH építőipari adatai között: többször is előfordult, hogy egy-egy megyében negatív termelési értéket mutattak ki.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLázár János arról beszélt, hogy kitömték pénzzel Mészáros Lőrincet, megmutatjuk, hogyanMészáros Lőrinc és Szíjj László két legfontosabb vállalatának saját tőkéje úgy nőtt durván a nyolcvanszorosára 12 év alatt, hogy közben 130 milliárdot kivettek a cégekből.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat építőipar infláció rendelésállomány Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. augusztus 22. 14:26 Adat

Nem Románia lépett el mellőlünk leginkább az utóbbi években

Az aranyévek után valószínűleg a 2020-ban kezdődött lassulásával is hozza a régiós átlagot a magyar gazdaság. A vezető helyért Románia és Lengyelország verseng.

Váczi István
2024. augusztus 22. 11:28 Adat

Nem segítenek az óriásberuházások a magyar gazdaságon

Nagyobb mértékben estek vissza a beruházások, mint a járvány miatti lezárások idején, nem látszik nyoma az épülő autó- és akkugyáraknak sem.

Jandó Zoltán
2024. augusztus 22. 05:20 Adat, Vállalat

Évszázadok alatt sem jönnek vissza a magyar stadionokra költött százmilliárdok

Az elmúlt tíz évben épített tucatnyi klubstadion többsége kong az ürességtől, így megtérülésről sincs értelme beszélni az esetükben. Egyetlen kivétel van.

Fontos

Avatar
2024. augusztus 25. 05:13 Közélet

Kevesebb lesz a jogellenesen tartott tanóra, de milyen áron?

Ha csak az óraadási követelmények lazításával biztosítható az oktatás, nem etikus azt kommunikálni, hogy nincs is pedagógushiány.

Hajdu Miklós
2024. augusztus 23. 16:51 Közélet

A tanárok egy része egyszer már elérte azt a bérszintet, amit a kormány jövőre vállal

Az idei emelés előtt utoljára az előző évtized közepén volt érdemi bérfelzárkóztatás, de a bűvös 80 százalékot sokan még akkor sem érték el.

Hajdu Miklós
2024. augusztus 23. 13:08 Közélet

Fényesebb lenne a magyar környezetvédelmi siker, ha nem kellene hozzá az ipar vergődése

A naperőművek mellett a lakosság spórolása és nagy ipari üzemek leállása, visszafogása is hozzájárult az üvegházhatású gázkibocsátás jelentős csökkenéséhez.