Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. július 5. 10:32 Adat

Így tömi ki pénzzel a magyar focit a közmédia

Nagyon látványos, hogy mennyire túlárazottan veszi meg a magyar bajnokságok közvetítési jogait a közmédia, ha más országok élvonalbeli ligáinak hasonló bevételeivel vetjük össze a magyar csapatokhoz így befolyó összeget.

  • A hazai labdarúgás közvetítési jogait 2012 óta vásárolja meg a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA). Ezt megelőzően a piacon egy idényre egymilliárd forint körüli összeget fizettek a jogokért, az MTVA azonban már az első szerződésben is 2,5 milliárdot vállalt.
  • Azóta a jogdíjakra szánt összeg tovább emelkedett. Az első megállapodás kifutása után évi 3,8 milliárdot fizettek, a legutóbbi, 2021-es szerződésben azonban már szezononként 9,8 milliárd forintos összeget rögzítettek.
  • Ez nemzetközi összevetésben is sok. Az Eb-re kijutott országok közül az öt nagy liga kivételével csak további öt bajnokság előzi ebből a szempontból az NB I-et. Ezek közül négy gazdaságilag és labdarúgásban is jóval előttünk jár, az ötödik pedig Törökország, amelynek népessége kilencszerese a magyarnak.
  • A magyar csapatok több pénzhez jutnak a közvetítésekből, mint az osztrák és a svájci versenytársaik, de előzik a 40 milliós Lengyelország élvonalbeli együtteseit is. A hasonló népességű, gazdasági erejű, és fociban csak kissé előttünk járó cseheknél a magyarországi negyedét sem éri el a közvetítési jogokból származó bevétel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA focisták fizetésében sikerült utolérni AusztriátA régióban lényegében sehol nem keresnek jobban a focisták, mint nálunk, 2010-hez képest papíron harmincszoros a fizetések emelkedése.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAnnyi pénz ömlött a magyar fociba, hogy Ausztrián kívül mindenkit lehagytunk a régióbanPénzügyileg olyan ütemben fejlődik 2010 óta a magyar labdarúgó élvonal, amit a régióban még csak megközelíteni sem tud egyetlen más liga sem.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVan egy mutató, amiben Európa-bajnok a grúz fociEgyetlen európai futballbajnokságban sem költekeztek annyira túl a csapatok, mint Georgiában. Stadionból viszont csak egy épült az országban az előző tíz évben. Nálunk tizennégy.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat európa-bajnokság foci közvetítési jogok labdarúgás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. október 25. 05:30 Adat, Közélet

60 százalékkal kerül többe a korábban árstopos tej, és nincs még vége a drágulásnak

A mesterségesen alacsony árú tejről gyorsan visszaálltak a vásárlók a tényleg olcsóbbra, de hamarosan újabb drágulási hullám jöhet.

Jandó Zoltán
2024. október 24. 09:36 Adat, Pénz

Egymilliárdos árengedménnyel kínálja tihanyi ingatlanját az állam

Több mint egymilliárd forinttal csökkentette a kikiáltási árát az MNV annak a tihanyi ingatlannak, amelyet két hete sikertelenül próbált meg eladni.

Torontáli Zoltán
2024. október 22. 16:14 Adat, Pénz

Nem lassulhat sokat az idei gyors béremelkedés, hogy időre meglegyen az egymilliós átlag

Orbán Viktorral szemben Nagy Márton csak 2028-ra ígéri a bűvös szám elérését, ám még így sem lesz könnyű ennek fedezetét kitermelniük a cégeknek.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. október 24. 06:01 Világ

Akkor hozott Nobelt a nagy világmagyarázat, amikor már egyre többen kételkednek benne

Az idei díjazottak munkássága a magyar fejlődési modellel kapcsolatos viták szempontjából is érdekes, de bírálója is egyre több van.

Avatar
2024. október 23. 05:24 Pénz, Vállalat

Kamatmentes hitelt nyújtottak a gázfogyasztók az MVM-nek, akaratukon és tudtukon kívül

A gázártámogatási rendszer 2022-es változásához kapcsolódva módosították az átalánydíjas elszámolást, így több milliárd forint kamatmentes hitelhez jutottak.

Jandó Zoltán
2024. október 22. 11:52 Adat, Közélet

Akkor is nőne az Airbnb-adó Budapest belső kerületeiben, ha önálló városok lennének

Azokon a településeken emelkedik a rövidtávú lakáskiadás adója, ahol a vendégéjszakák száma meghaladja az évi kétmilliót. Ilyen város csak egy van Magyarországon: Budapest.