Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. június 28. 15:36 Adat

Csúcsot döntött a Magyarországról kivándorlók száma, hiányozni fognak a munkaerőpiacról

Tavaly 35 736 magyar állampolgár vándorolt ki az országból a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, ami még a 2010-es évek közepén regisztrált korábbi rekordokat is jócskán meghaladja. A kivándorlók közel fele Ausztriába, negyede pedig Németországba költözött (és legalább egy évre hagyja el Magyarországot a KSH definíciója szerint).

Miért fontos ez? Az elvándorlás problémája régóta a közbeszéd része Magyarországon, most épp a frissen végzett szakmunkásoknak a magyarországi pályakezdésért cserébe járó kedvezményes hitel ötletét vetette fel Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. A kivándorlás szembemegy a foglalkoztatottak számának növelésére vonatkozó célokkal.

  • A 4,7 milliós szint környékére állt be a foglalkoztatottak száma, amit a kormány 5 millió fölé szándékozik növelni. Ezzel az ambícióval kapcsolatban már egy éve is elhangzott, hogy demográfiai akadályokba ütközik, amelyeket tovább súlyosbít a kivándorlás előzetes adatokat is meghaladó mértéke.

Előzmények: a Magyarországról történő kivándorlás intenzitása az uniós csatlakozás, majd a német és az osztrák munkaerőpiacok megnyitását követően ugrott érdemben, és a belső, gazdasági tényezők is meghatározzák azt. A tavalyi recesszió minden bizonnyal szerepet játszik a kivándorlás élénkülésében.

Igen, de: a visszaesés a foglalkoztatás szempontjából kevésbé volt érzékelhető, mint a 2008-as válság során, a konjunktúra idején kialakult toborzási nehézségek részben fennmaradtak. Az elvándorlók jellemzően jobban képzett, fiatalabb csoportokból kerülnek ki, az ő hiányuk különösen fájó a magyar munkaerőpiacon.

Mi várható? A múlt évtized második felében bekövetkezett konjunktúrával a kivándorlás intenzitása is mérséklődött, továbbá a most tapasztalt meredek növekedés egybeesik a recesszióval – e mintázat arra enged következtetni, hogy a válságból való kilábalással az elvándorlás is csillapodhat. A kivándorlók magas száma mindenesetre szintén a vendégmunkások szükségére utal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSok vendégmunkást kell behívnia a kormánynak, hogy teljesülhessen Orbán céljaHa nem lesz háború, 10 év múlva ötmillióan dolgoznak majd Magyarországon a kormányfő szerint. A népességfogyás és a feszes munkaerőpiac mellett ez nem lesz könnyű.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Fidesz-kormányok harmadik recessziója lett a tavalyiA vártnál jóval rosszabb lett a gazdaság tavaly év végi teljesítménye, ami rontja az idei kilátásokat is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat demográfia elvándorlás kivándorlás migráció munkaerőpiac Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. június 28. 11:19 Adat

A drága élelmiszerek és távközlés miatt is hagyott le minket Bulgária a fogyasztásban

Tavaly már az uniós átlaggal voltak egyenértékűek a magyarországi élelmiszerárak, de a távközlés és a lakhatás is viszonylag drága.

Jandó Zoltán
2024. június 28. 05:15 Adat, Vállalat

A focisták fizetésében sikerült utolérni Ausztriát

A régióban lényegében sehol nem keresnek jobban a focisták, mint nálunk, 2010-hez képest papíron harmincszoros a fizetések emelkedése.

Stubnya Bence
2024. június 27. 16:54 Adat, Élet

Egyre élhetőbb város Budapest, stabilan előzi Prágát, Pozsonyt és Varsót is

Az elmúlt tíz év legjobb eredményét érte el Budapest azzal, hogy 32. helyezett lett az Economist Intelligence Unit listáján.

Fontos

Stubnya Bence
2024. június 27. 13:53 Adat, Közélet

Kevesebbet költ családtámogatásra kormány, történelmi mélypont közelébe került a születésszám

Rossz irányba tart a demográfiai fordulat: 2010 óta csak két olyan hónap volt, amikor kevesebb gyerek született, mint idén májusban.

Jandó Zoltán
2024. június 27. 10:38 Adat

Van egy mutató, amiben Európa-bajnok a grúz foci

Egyetlen európai futballbajnokságban sem költekeztek annyira túl a csapatok, mint Georgiában. Stadionból viszont csak egy épült az országban az előző tíz évben. Nálunk tizennégy.

Mészáros R. Tamás
2024. június 27. 05:35 Vállalat, Világ

Európa megpróbálja Kína ellen fordítani a fegyvert, amellyel Kína legyőzte Európát

A kínai autóipar felemelkedésében kulcsszerepet játszott a kikényszerített technológiatranszfer, Európa most a kínai elektromosautó-gyártókat próbálja ugyanerre ösztökélni.