Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. december 20. 17:55 Adat

Már nem uniós rekorder a magyar infláció, és ez így maradhat jövőre is

Bár az előrejelzések szerint az uniós mezőnyben magas marad az infláció Magyarországon jövőre is, de már nem a magyar infláció lesz az EU-s rekorder, ahogy idén.

Mi történt? Novemberben már nem Magyarországon volt a legmagasabb az éves alapon mért infláció az Európai Unióban, ugyanis amíg októberben még 0,1 százalékponttal nagyobb volt a magyar infláció a csehországinál, novemberben már gyorsabb volt Csehországban a drágulás tempója.

  • Az uniós átlag 3,1 százalékra csökkent az októberi átlagos éves alapú 3,6 százalékról.
  • A legalacsonyabb rátát Belgiumban (-0,8 százalék), Dániában (0,3 százalék) és Olaszországban (0,6 százalék) mérték. A legnagyobb infláció Csehországban (8 százalék), Magyarországon (7,7 százalék), Szlovákiában és Romániában (egyaránt 6,9 százalék) volt.
 

Felülnézet: az idei éve egészében a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az Európai Bizottság EU-tagállamokra vonatkozó előrejelzése alapján is Magyarországon lesz a legmagasabb az infláció.

  • Ugyanakkor jövőre az OECD szerint Lengyelországban, Szlovákiában és Szlovéniában, a bizottság szerint Romániában és Lengyelországban is magasabb lesz az infláció, mint Magyarországon.
 

Számokban: az Európai Bizottság novemberi előrejelzése szerint idén 17,2, jövőre 5,2 százalék lesz az infláció Magyarországon, az OECD szerint 17,5 és 4,6 százalék.

Alulnézet: a Magyar Nemzeti Bank keddi kamatdöntésének indoklásával egy időben közzétette az új előrejelzését is: eszerint a korábbihoz képest jövőre kisebb gazdasági növekedésre és kisebb inflációra számít a jegybank. 

  • 2024-ben e szerint az infláció 4 és 5,5 százalék között alakulhat, és csak 2025-ben érhet vissza a jegybanki célnak számító 3 százalék közelébe (az előrejelzés 2,5-3,5 százalék).

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat előrejelzés európai bizottság infláció oecd Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. június 15. 13:33 Adat

Egy százalék a magyar Európa-bajnoki cím esélye, és ez nagy előrelépés

Anglia a legesélyesebb az Európa-bajnokság megnyerésére, a magyar válogatottnak 1 százalék esélyt adnak a fogadóirodák.

Bucsky Péter
2024. június 15. 05:42 Adat, Közélet

A Mi Hazánk is jobban szerepelt magához képest a cigányság körében, mint a Tisza

Az nem meglepő, hogy a települési szintű adatok szerint a cigányság továbbra is a Fidesz erős bázisa, érdekes viszont Magyar Péter pártjának leszereplése.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 12:50 Adat, Közélet

Rendszerszintű félreszámlálás biztosan nem volt a főpolgármester-választáson

Statisztikai eszközökkel egyértelműen kimutatható problémák nem voltak a vasárnapi szavazatszámlálás során a fővárosban.

Fontos

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 17:39 Közélet

Elviheti az idei uniós pénzeink tizenötödét Magyarország migrációs büntetése

Ha tovább harcol a kormány, ugorhat az idei költségvetésbe betervezett uniós bevételek 6,7 százaléka.

Jandó Zoltán
2024. június 14. 05:08 Adat, Közélet

Megmutatjuk, honnan szerezte vidéki szavazóit Magyar Péter pártja

A Fidesztől egyelőre nem tudott elcsábítani sok szavazót, a régi ellenzéki csoportosulásokat azonban minimum lefelezte a Tisza párt.