Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. december 20. 17:55 Adat

Már nem uniós rekorder a magyar infláció, és ez így maradhat jövőre is

Bár az előrejelzések szerint az uniós mezőnyben magas marad az infláció Magyarországon jövőre is, de már nem a magyar infláció lesz az EU-s rekorder, ahogy idén.

Mi történt? Novemberben már nem Magyarországon volt a legmagasabb az éves alapon mért infláció az Európai Unióban, ugyanis amíg októberben még 0,1 százalékponttal nagyobb volt a magyar infláció a csehországinál, novemberben már gyorsabb volt Csehországban a drágulás tempója.

  • Az uniós átlag 3,1 százalékra csökkent az októberi átlagos éves alapú 3,6 százalékról.
  • A legalacsonyabb rátát Belgiumban (-0,8 százalék), Dániában (0,3 százalék) és Olaszországban (0,6 százalék) mérték. A legnagyobb infláció Csehországban (8 százalék), Magyarországon (7,7 százalék), Szlovákiában és Romániában (egyaránt 6,9 százalék) volt.
 

Felülnézet: az idei éve egészében a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az Európai Bizottság EU-tagállamokra vonatkozó előrejelzése alapján is Magyarországon lesz a legmagasabb az infláció.

  • Ugyanakkor jövőre az OECD szerint Lengyelországban, Szlovákiában és Szlovéniában, a bizottság szerint Romániában és Lengyelországban is magasabb lesz az infláció, mint Magyarországon.
 

Számokban: az Európai Bizottság novemberi előrejelzése szerint idén 17,2, jövőre 5,2 százalék lesz az infláció Magyarországon, az OECD szerint 17,5 és 4,6 százalék.

Alulnézet: a Magyar Nemzeti Bank keddi kamatdöntésének indoklásával egy időben közzétette az új előrejelzését is: eszerint a korábbihoz képest jövőre kisebb gazdasági növekedésre és kisebb inflációra számít a jegybank. 

  • 2024-ben e szerint az infláció 4 és 5,5 százalék között alakulhat, és csak 2025-ben érhet vissza a jegybanki célnak számító 3 százalék közelébe (az előrejelzés 2,5-3,5 százalék).

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat előrejelzés európai bizottság infláció oecd Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.