Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. október 5. 11:23 Adat

A fiatal magyar felnőttek már több mint fele beszél angolul

A magyar huszonévesek több mint fele tud angolul, legalábbis saját bevallása szerint. Az adatok a tavalyi népszámlálásból származnak, amelyben ugyanakkor a kérdéseknél nem konkretizálták, hogy mit értenek nyelvtudás alatt.

  • Összességében a lakosság negyede állítja magáról, hogy tud angolul. Ez jelentős előrelépés, mivel 2001-ben még kevesebb mint 10 százalék volt ez az arány, tíz éve pedig 16 százalék.
  • A négy legismertebb nyelv az angol, a német, a francia és az orosz. Az orosz hiába volt az egyetlen kötelezően oktatott nyelv negyven éven keresztül, így sincs olyan korcsoport, ahol 4 százaléknál többen beszélnék.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSosem csökkent még ilyen mértékben Magyarország népessége két népszámlás közöttCsak a vándorlási egyenleg volt pozitív az utóbbi 11 évben, a halálozást a járvány növelte, a születések számának kedvező trendje pedig tavaly tört meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDuplázódott a kínaiak száma Magyarországon, az indiaiak száma ennél is nagyobb arányban nőttAz ukrán polgárok száma a friss adatok alapján nem a háború miatt ugrott meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé váltMostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat angol idegen nyelv német népszámlálás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2023. december 7. 18:14 Adat, Élet

Régen stabilan 17 ezer forintba került a nagy bevásárlásunk, most stabilan 24 ezer lett

A közepesnek tekinthető nyugdíjnak egy hónapban több mint a felét alapvető élelmiszerekre kell költeni.

Stubnya Bence
2023. december 7. 16:38 Adat

Újabb időutazásra készülhet a magyar pénztárcák vásárlóereje januártól

Az üzemanyagok jövedéki adójának emelésével bukják a magyarok a plusz litereket, amik a szeptember óta tartó árcsökkenésből és bérnövekedésből jöttek volna ki.

Stubnya Bence
2023. december 7. 11:21 Adat, Élet

A magyarok negyven százaléka dolgozik olyan munkabeosztásban, ami megnehezíti a szociális életét

Az uniós átlag 32 százalék, ennél jóval több magyar dolgozik rendszeresen hétvégén vagy éjszaka, vagy kiszámíthatatlanul változó beosztás szerint.

Fontos

Hajdu Miklós
2023. december 8. 12:18 Élet

2050-re véget vetne a gázfűtésnek az Európai Unió

Gázkazánok és -bojlerek helyett megújuló energiaforrásokból előállított elektromosságot használó fűtőberendezésekre kell átállniuk a háztartásoknak.

Bucsky Péter
2023. december 8. 10:04 Támogatói tartalom

Budapesti tudásközpont segíti a multikat a karbonlábnyom csökkentésében

A bizonyíthatóan fenntartható beszállítók az új európai uniós szabályozás miatt előnybe kerülhetnek az ökológiai lábnyommal kevésbé törődő versenytásaikhoz képest.

Stubnya Bence
2023. december 7. 12:41 Közélet, Vállalat

Olyan magasra került a léc idén, hogy jövőre már nehezen jut a húzóágazatok közé a magyar agrárium

25 százalékkal nőtt idén a magyar mezőgazdaság termelése, a növénytermesztésé pedig ezen belül csaknem 50 százalékkal.