Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. október 5. 11:23 Adat

A fiatal magyar felnőttek már több mint fele beszél angolul

A magyar huszonévesek több mint fele tud angolul, legalábbis saját bevallása szerint. Az adatok a tavalyi népszámlálásból származnak, amelyben ugyanakkor a kérdéseknél nem konkretizálták, hogy mit értenek nyelvtudás alatt.

  • Összességében a lakosság negyede állítja magáról, hogy tud angolul. Ez jelentős előrelépés, mivel 2001-ben még kevesebb mint 10 százalék volt ez az arány, tíz éve pedig 16 százalék.
  • A négy legismertebb nyelv az angol, a német, a francia és az orosz. Az orosz hiába volt az egyetlen kötelezően oktatott nyelv negyven éven keresztül, így sincs olyan korcsoport, ahol 4 százaléknál többen beszélnék.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSosem csökkent még ilyen mértékben Magyarország népessége két népszámlás közöttCsak a vándorlási egyenleg volt pozitív az utóbbi 11 évben, a halálozást a járvány növelte, a születések számának kedvező trendje pedig tavaly tört meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkDuplázódott a kínaiak száma Magyarországon, az indiaiak száma ennél is nagyobb arányban nőttAz ukrán polgárok száma a friss adatok alapján nem a háború miatt ugrott meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé váltMostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat angol idegen nyelv német népszámlálás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.