Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. szeptember 11. 13:07 Adat

Rekord lenne az EU történetében, ha Orbán valóban 2034-ig kormányon maradna

Orbán Viktor már most az egyik leghosszabb ideig hatalmon lévő vezető az EU történetében, és ha valóban miniszterelnök maradna 2034-ig, akkor ő lenne a rekorder.

  • A fideszes holdudvar egyik éves találkozóján, a kötcsei pikniken beszélt arról Orbán a Telex szerint, hogy 2034-ig tervez kormányozni. Orbán korábban 2030-as céldátumról beszélt (bár azóta árnyalta ezt), a változást azzal indokolta, hogy a háború és a koronavírus-járvány elvett négy évet.

Számokban: az uniós csatlakozás óta hatalmon lévő vezetők között két korábbi luxemburgi miniszterelnök volt leghosszabb ideig hatalmon, nagyjából húsz évig. Őket követi a Németországot 16, illetve 14 évig vezető Helmut Kohl és Angela Merkel (Konrad Adenauer szintén 14 évig volt kancellár, de részben az EU elődje, az EGK 1957-es megalapítása előtt).

  • Ha Orbán valóban 2034-ig maradna miniszterelnök, az azt jelentené, hogy 24 évet fog eltölteni EU-s vezetőként hatalmon (ebben az esetben nem vesszük figyelembe, hogy a 2004-es csatlakozás előtt négy évig miniszterelnök volt).
  • Juncker közel 20 éves regnálása alatt a jelenlegi uniós országokban összesen 170 kormányváltás volt, országonként tehát átlagosan hat. 

Tágabb kontextus: a demokratikus Európa II. világháború óta eltelt történetében is egyedülálló lenne, ha Orbán kormányfő maradna 2034-ig. Ez azt jelentené, hogy összesen 28 évig lenne hatalmon, ezzel megelőzné az eddigi csúcstartókat, a Finnországot az EU-csatlakozás előtt vezető Urho Kekkonent és Tage Erlander volt svéd miniszterelnököt.

  • A lenti táblázaton az látszik, hogy a II. világháború vagy a kelet-európai országok esetében a rendszerváltás óta az egyes uniós tagországokban ki volt a leghosszabb ideig hatalmon. Ha Orbán Viktor még 11 évig kormányon maradna (ehhez két választást kell nyernie az eddigi öt után), szintén listavezető lesz.
  • A kelet-európai országokban Orbán mögött a lengyel Aleksander Kwaśniewski és a szlovák Robert Fico volt leghosszabb ideig hatalmon (10-10 évig), utóbbi a szeptemberi választás esélyeseként előre léphet a listán.
  • A kelet-európai és közép-ázsiai autoriter országokban általános, hogy akár 20-30 évig is hatalmon maradnak politikusok. A listavezető tádzsik Emomali Rahmon 31 éve van hatalmon, Lukasenka belarusz elnök 29 éve, Putyin pedig 23 éve.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába hajtogatják, a kormányváltás hiányának nincs köze a gazdasági sikerekhezVisszatérő kormányzati állítás, hogy a „politikai stabilitás” segíti az ország gazdasági felzárkózását, a környező országok adatai azonban ezt nem igazolják.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Európai Unió Orbán Viktor Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.

Stubnya Bence
2024. május 16. 13:47 Adat, Közélet

Újra lesz pénzünk fogyasztani, de még mindig túl nagy a lyuk a költségvetésen

Ugyan több előrejelzés is kicsit borúsabban látja az idei növekedési kilátásokat, mint pár hónapja, de legalább reálbér-növekedésre és több fogyasztásra számítanak.

Jandó Zoltán
2024. május 16. 10:27 Adat, Közélet

Veresége ellenére pénzügyileg más ligában focizik a Fradi, mint a többi magyar csapat

A Fradi annyi pénzből gazdálkodik, hogy még a svájci és a belga bajnokságban is a gazdagabb csapatok közé tartozna, a Paks büdzséje viszont itthon is szerénynek számít.

Fontos

Al-Hilal István
2024. május 15. 19:01 Pénz

Teljes gőzzel haladnak az ázsiai gazdaságok, de odafigyelnek az egyensúlyra is

A nagy ázsiai gazdaságok óvatosan próbálják stabilizálni helyzetüket, miközben a belső egyensúlyhiány és a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.

Hajdu Miklós
2024. május 15. 16:36 Vállalat

Az elküldött vendégmunkások veszítik a legkevesebbet az iváncsai akkugyárban

Határozott idejű szerződéssel dolgoztak, és ki kell nekik fizetni a hátralévő időre vonatkozó munkabért akkor is, ha nem talál új munkát a kölcsönbe adó cég.

Hajdu Miklós
2024. május 15. 12:46 Adat

Nincs már lufi a budapesti lakáspiacon az MNB szerint

Magára talált a lakáspiac, ami löketet adhat a hitelezésnek és az építőiparnak is.