Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. szeptember 11. 13:07 Adat

Rekord lenne az EU történetében, ha Orbán valóban 2034-ig kormányon maradna

Orbán Viktor már most az egyik leghosszabb ideig hatalmon lévő vezető az EU történetében, és ha valóban miniszterelnök maradna 2034-ig, akkor ő lenne a rekorder.

  • A fideszes holdudvar egyik éves találkozóján, a kötcsei pikniken beszélt arról Orbán a Telex szerint, hogy 2034-ig tervez kormányozni. Orbán korábban 2030-as céldátumról beszélt (bár azóta árnyalta ezt), a változást azzal indokolta, hogy a háború és a koronavírus-járvány elvett négy évet.

Számokban: az uniós csatlakozás óta hatalmon lévő vezetők között két korábbi luxemburgi miniszterelnök volt leghosszabb ideig hatalmon, nagyjából húsz évig. Őket követi a Németországot 16, illetve 14 évig vezető Helmut Kohl és Angela Merkel (Konrad Adenauer szintén 14 évig volt kancellár, de részben az EU elődje, az EGK 1957-es megalapítása előtt).

  • Ha Orbán valóban 2034-ig maradna miniszterelnök, az azt jelentené, hogy 24 évet fog eltölteni EU-s vezetőként hatalmon (ebben az esetben nem vesszük figyelembe, hogy a 2004-es csatlakozás előtt négy évig miniszterelnök volt).
  • Juncker közel 20 éves regnálása alatt a jelenlegi uniós országokban összesen 170 kormányváltás volt, országonként tehát átlagosan hat. 

Tágabb kontextus: a demokratikus Európa II. világháború óta eltelt történetében is egyedülálló lenne, ha Orbán kormányfő maradna 2034-ig. Ez azt jelentené, hogy összesen 28 évig lenne hatalmon, ezzel megelőzné az eddigi csúcstartókat, a Finnországot az EU-csatlakozás előtt vezető Urho Kekkonent és Tage Erlander volt svéd miniszterelnököt.

  • A lenti táblázaton az látszik, hogy a II. világháború vagy a kelet-európai országok esetében a rendszerváltás óta az egyes uniós tagországokban ki volt a leghosszabb ideig hatalmon. Ha Orbán Viktor még 11 évig kormányon maradna (ehhez két választást kell nyernie az eddigi öt után), szintén listavezető lesz.
  • A kelet-európai országokban Orbán mögött a lengyel Aleksander Kwaśniewski és a szlovák Robert Fico volt leghosszabb ideig hatalmon (10-10 évig), utóbbi a szeptemberi választás esélyeseként előre léphet a listán.
  • A kelet-európai és közép-ázsiai autoriter országokban általános, hogy akár 20-30 évig is hatalmon maradnak politikusok. A listavezető tádzsik Emomali Rahmon 31 éve van hatalmon, Lukasenka belarusz elnök 29 éve, Putyin pedig 23 éve.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába hajtogatják, a kormányváltás hiányának nincs köze a gazdasági sikerekhezVisszatérő kormányzati állítás, hogy a „politikai stabilitás” segíti az ország gazdasági felzárkózását, a környező országok adatai azonban ezt nem igazolják.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Európai Unió Orbán Viktor Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. június 24. 10:56 Adat, Élet

Nőtt az anyagi összeomlás szélén állók aránya Magyarországon

Az arány 1 százalékpontot romlott tavaly 2022-höz képest, de még így is jobb a helyzet, mint 2013-ban.

Hajdu Miklós
2024. június 21. 17:57 Adat, Pénz

Maradt a kamatstop, hátha emelni lehet a bolgár alá csúszó lakossági költéseken

Ha kisebb a hitelek törlesztője, az emberek talán elköltik a zsebükben maradó pénzt - ezt reméli a kormány.

Hajdu Miklós
2024. június 21. 11:51 Adat, Pénz

A magasabb fizetéseket már nem emelik annyira, mint az alacsonyabbakat

Elszakadt egymástól az átlag- és a medián keresetek növekedése, de nem olyan mértékben, de a jövedelmi egyenlőtlenségek érdemben nem változtak.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 24. 14:01 Közélet

Egy pincében végzi be a rendszerváltás legnagyobb pártja, megvehető a neve és logója

Az MDF-hez kapcsolódó védjegyeket 80 ezer forintos kikiáltási áron bocsátja árverésre az utódpárt JESZ felszámolója.

Ercse Kriszta
2024. június 23. 06:35 Élet, Közélet

Az oktatási rendszer alapvető hibáit mutatja, hogy ilyen sokan megbuknak elsőben

Logisztikai és nem szakmai alapon kényszerül sok gyerek túl korán az általános iskolába, ahol nem kapja meg a számára szükséges támogatást.

Elek Péter
2024. június 22. 06:45 Közélet, Pénz

Csodára vár a kormány, hogy szavazatvesztés nélkül rendbe tudja tenni a költségvetést

Június 9-e után olyan belpolitikai képlet állt elő, amelyben lehetetlennek tűnik népszerűségvesztés nélkül korrigálni, márpedig azt muszáj lesz.