Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2023. szeptember 11. 13:07 Adat

Rekord lenne az EU történetében, ha Orbán valóban 2034-ig kormányon maradna

Orbán Viktor már most az egyik leghosszabb ideig hatalmon lévő vezető az EU történetében, és ha valóban miniszterelnök maradna 2034-ig, akkor ő lenne a rekorder.

  • A fideszes holdudvar egyik éves találkozóján, a kötcsei pikniken beszélt arról Orbán a Telex szerint, hogy 2034-ig tervez kormányozni. Orbán korábban 2030-as céldátumról beszélt (bár azóta árnyalta ezt), a változást azzal indokolta, hogy a háború és a koronavírus-járvány elvett négy évet.

Számokban: az uniós csatlakozás óta hatalmon lévő vezetők között két korábbi luxemburgi miniszterelnök volt leghosszabb ideig hatalmon, nagyjából húsz évig. Őket követi a Németországot 16, illetve 14 évig vezető Helmut Kohl és Angela Merkel (Konrad Adenauer szintén 14 évig volt kancellár, de részben az EU elődje, az EGK 1957-es megalapítása előtt).

  • Ha Orbán valóban 2034-ig maradna miniszterelnök, az azt jelentené, hogy 24 évet fog eltölteni EU-s vezetőként hatalmon (ebben az esetben nem vesszük figyelembe, hogy a 2004-es csatlakozás előtt négy évig miniszterelnök volt).
  • Juncker közel 20 éves regnálása alatt a jelenlegi uniós országokban összesen 170 kormányváltás volt, országonként tehát átlagosan hat. 

Tágabb kontextus: a demokratikus Európa II. világháború óta eltelt történetében is egyedülálló lenne, ha Orbán kormányfő maradna 2034-ig. Ez azt jelentené, hogy összesen 28 évig lenne hatalmon, ezzel megelőzné az eddigi csúcstartókat, a Finnországot az EU-csatlakozás előtt vezető Urho Kekkonent és Tage Erlander volt svéd miniszterelnököt.

  • A lenti táblázaton az látszik, hogy a II. világháború vagy a kelet-európai országok esetében a rendszerváltás óta az egyes uniós tagországokban ki volt a leghosszabb ideig hatalmon. Ha Orbán Viktor még 11 évig kormányon maradna (ehhez két választást kell nyernie az eddigi öt után), szintén listavezető lesz.
  • A kelet-európai országokban Orbán mögött a lengyel Aleksander Kwaśniewski és a szlovák Robert Fico volt leghosszabb ideig hatalmon (10-10 évig), utóbbi a szeptemberi választás esélyeseként előre léphet a listán.
  • A kelet-európai és közép-ázsiai autoriter országokban általános, hogy akár 20-30 évig is hatalmon maradnak politikusok. A listavezető tádzsik Emomali Rahmon 31 éve van hatalmon, Lukasenka belarusz elnök 29 éve, Putyin pedig 23 éve.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába hajtogatják, a kormányváltás hiányának nincs köze a gazdasági sikerekhezVisszatérő kormányzati állítás, hogy a „politikai stabilitás” segíti az ország gazdasági felzárkózását, a környező országok adatai azonban ezt nem igazolják.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Európai Unió Orbán Viktor Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.

Nagy Zsolt
2023. szeptember 29. 07:05 Adat

A “papíros gyerekek” az igazán nagy vesztesei a kormány oktatáspolitikai hadjáratának

Annak sem könnyű alapítványi iskolába jutni, akinek nincs sajátos nevelési igénye, annak pedig, akinek van, szinte már lehetetlen.

Fontos

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 29. 07:30 Világ

A végén még le is győzheti Ficót a szlovák “Momentum”, de Szlovákia sorsát az dönti el, kiknek nem sikerül bejutnia a parlamentbe

Szlovákiában már beállt a kampánycsend a szombati választás előtt, melyet egész Európa árgus szemmel figyel.

Török Zoltán
2023. szeptember 28. 17:50 Közélet

Németország gazdasági gyengülése egész Európának rossz hír – de mi áll mögötte?

Egyre borúsabbak a kilátások a német gazdaságban, mely a recesszióból még kilábalhat, de hosszú távon komoly kihívásokkal néz szembe.