Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. augusztus 26. 17:36 Adat

Maradt egy nagy fekete folt a fehéredő magyar gazdaságban

A dolgozók mintegy negyedét – 25,8 százalékát – foglalkoztatták szabálytalanul a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság nyári akcióellenőrzésének eredményei szerint, ami az egy évvel korábbi szinthez képest javulás, de a 2010-es évek közepén még ritkábban bukkantak feketén tevékenykedő munkavállalókra az ellenőrök. Az ellenőrzés során kiderült az is, hogy a munkáltatók sok esetben szóban állapodtak meg az alkalmazottakkal a bérükről és a munkaidejükről, továbbá a bejelentés nélküli foglalkoztatás az építőipari segédmunkások nagy hányadát érinti: a katás egyéni vállalkozók jellemzően bejelentés nélkül hívnak „segítséget”.

A hatóság tapasztalatai szerint tipikus a részmunkaidős bejelentés melletti teljes munkaidős foglalkoztatás, ami olyannyira tudatosan elkövetett szabálytalanság, hogy a munkáltatók még fel is készítik az érintett munkavállalókat az ellenőrzés során történő viselkedésre, noha az a személyes érdekeikkel hosszú távon szembe megy – a hatóság az érintettekkel sokszor akkor találkozik ismételten, amikor már nem dolgoznak a kérdéses munkáltatónál, és szeretnék a korábbi jogsérelmet orvosolni.

A feketefoglalkoztatás további gyakori formája, amikor a munkaszerződés megkötésére csak a munkába állást követően, vagy akkor sem kerül sor, sokszor annak ellenére, hogy a munkáltató az adóhatóság felé bejelentette a dolgozóját. Ennek oka többnyire a vállalat székhelye és a munkavégzés helyszíne közötti távolság, illetve a munkáltatók gondatlansága – pedig a szerződés a védi a munkavállalókat a munkaügyi jogsértésektől a foglalkoztatás-felügyelet tapasztalatai szerint.

A nyári ellenőrzés azért is lényeges, mert az építőipar ebben az időszakban a legaktívabb, továbbá az idénymunkák is ilyenkor jellemzők, és a szabálytalanságok a munkaerőpiac ezen szegmenseiben különösen gyakoriak. Ám a teljes évekre vonatkozó ellenőrzési adatok tükrében is jól látszik, hogy a közelmúltban gyakrabban találtak szabálytalanságot a hatóságok, mint az elmúlt évtized közepén.

A romló statisztikára kétféle magyarázat adható: egyrészt elképzelhető, hogy valóban többen dolgoznak a foglalkoztatásra vonatkozó szabályokat megsértve, másrészt a hatóság az éves jelentésében az elmúlt években eredményesebbé váló ellenőrzéseknek tudja be a változást,

hatékonyan történik az ellenőrzési célpontok kiválasztása, a feketefoglalkoztatás feltárása.

A szabálytalan munkavégzés arányának növekedésével párhuzamosan csökken az ellenőrzések száma, ami mindenesetre arra utal, hogy valóban egyre inkább a szabálysértő vállalkozásokat keresi fel a munkaügyi hatóság – az ellenőrzésekről ráadásul gyakran hivatalos úton is előre értesülnek a vállalkozók, kétséges tehát, hogy a hatósági statisztika mennyiben tekinthető a feketefoglalkoztatás érvényes mérőszámának. A hatóság továbbá kiemeli az elemzésében, hogy több korábban megbírságolt céget ismételten felkerestek, és az újabb vizsgálatok során már legálisan foglalkoztatott munkavállalókat találtak, vagyis az ellenőrzések elérték a céljukat.

A tendencia azért is fontos, mert a rejtett gazdaság és a hétköznapi korrupció visszaszorítását szokás a 2010 óta tartó Fidesz-kormányzás egyik sikereként számon tartani, az online pénztárgépektől kezdve az ügyintézési folyamatok javításáig számos intézkedés hozzájárult az üzleti szektor működésének tisztulásához – a feketefoglalkoztatásról elhíresült építőipart továbbá a különböző kormányzati támogatások is a fehéredés felé kényszerítik.

Mindezt több korrupcióval foglalkozó szakértő és szervezet is elismerte az elmúlt évek során, ugyanakkor a kis ügyek ritkábbá válása mellett a visszaélések mégis az ország meghatározó problémáját jelentik a központosodott, az állami intézményrendszerrel szimbiózisban elkövetett csalások miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk2020-ra egyértelművé vált, hogy lophatósági válság van MagyarországonFenntartható-e hosszú távon olyan rendszer, amelyben a kisember egyre kevesebb kis kihágást úszhat meg, a legmagasabb szinten viszont minden gátlást eldobnak?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába szorult vissza a hétköznapi korrupció, mégsem lett tisztességesebb az országMagyarországon ma már nem a feketemunka, a számla nélküli vásárlások vagy a forgalmiba dugott ötezresek miatt tartják nagy problémának a korrupciót, hanem azért, mert maga az állam van nyakig benne a csalásokban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz otthonteremtési támogatások szinte megszüntették a feketézést az új házak építésénélA lakóházak generálkivitelezésekor nem sok lehetőség maradt a feketézésre.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat fekete munka feketegazdaság korrupció rejtett gazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.

Nagy Zsolt
2023. szeptember 29. 07:05 Adat

A “papíros gyerekek” az igazán nagy vesztesei a kormány oktatáspolitikai hadjáratának

Annak sem könnyű alapítványi iskolába jutni, akinek nincs sajátos nevelési igénye, annak pedig, akinek van, szinte már lehetetlen.

Fontos

Stubnya Bence
2023. szeptember 30. 14:38 Pénz

A verseny hiánya miatt drágulnak túlzottan a internet- és telefondíjak a jegybank szerint

Visszatekintő átárazások helyett élénk versenyt szeretne látni a jegybank az új Infláció jelentése szerint.

Kolozsi Ádám
2023. szeptember 29. 07:30 Világ

A végén még le is győzheti Ficót a szlovák “Momentum”, de Szlovákia sorsát az dönti el, kiknek nem sikerül bejutnia a parlamentbe

Szlovákiában már beállt a kampánycsend a szombati választás előtt, melyet egész Európa árgus szemmel figyel.

Török Zoltán
2023. szeptember 28. 17:50 Közélet

Németország gazdasági gyengülése egész Európának rossz hír – de mi áll mögötte?

Egyre borúsabbak a kilátások a német gazdaságban, mely a recesszióból még kilábalhat, de hosszú távon komoly kihívásokkal néz szembe.