Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. augusztus 26. 17:36 Adat

Maradt egy nagy fekete folt a fehéredő magyar gazdaságban

A dolgozók mintegy negyedét – 25,8 százalékát – foglalkoztatták szabálytalanul a foglalkoztatás-felügyeleti hatóság nyári akcióellenőrzésének eredményei szerint, ami az egy évvel korábbi szinthez képest javulás, de a 2010-es évek közepén még ritkábban bukkantak feketén tevékenykedő munkavállalókra az ellenőrök. Az ellenőrzés során kiderült az is, hogy a munkáltatók sok esetben szóban állapodtak meg az alkalmazottakkal a bérükről és a munkaidejükről, továbbá a bejelentés nélküli foglalkoztatás az építőipari segédmunkások nagy hányadát érinti: a katás egyéni vállalkozók jellemzően bejelentés nélkül hívnak „segítséget”.

A hatóság tapasztalatai szerint tipikus a részmunkaidős bejelentés melletti teljes munkaidős foglalkoztatás, ami olyannyira tudatosan elkövetett szabálytalanság, hogy a munkáltatók még fel is készítik az érintett munkavállalókat az ellenőrzés során történő viselkedésre, noha az a személyes érdekeikkel hosszú távon szembe megy – a hatóság az érintettekkel sokszor akkor találkozik ismételten, amikor már nem dolgoznak a kérdéses munkáltatónál, és szeretnék a korábbi jogsérelmet orvosolni.

A feketefoglalkoztatás további gyakori formája, amikor a munkaszerződés megkötésére csak a munkába állást követően, vagy akkor sem kerül sor, sokszor annak ellenére, hogy a munkáltató az adóhatóság felé bejelentette a dolgozóját. Ennek oka többnyire a vállalat székhelye és a munkavégzés helyszíne közötti távolság, illetve a munkáltatók gondatlansága – pedig a szerződés a védi a munkavállalókat a munkaügyi jogsértésektől a foglalkoztatás-felügyelet tapasztalatai szerint.

A nyári ellenőrzés azért is lényeges, mert az építőipar ebben az időszakban a legaktívabb, továbbá az idénymunkák is ilyenkor jellemzők, és a szabálytalanságok a munkaerőpiac ezen szegmenseiben különösen gyakoriak. Ám a teljes évekre vonatkozó ellenőrzési adatok tükrében is jól látszik, hogy a közelmúltban gyakrabban találtak szabálytalanságot a hatóságok, mint az elmúlt évtized közepén.

A romló statisztikára kétféle magyarázat adható: egyrészt elképzelhető, hogy valóban többen dolgoznak a foglalkoztatásra vonatkozó szabályokat megsértve, másrészt a hatóság az éves jelentésében az elmúlt években eredményesebbé váló ellenőrzéseknek tudja be a változást,

hatékonyan történik az ellenőrzési célpontok kiválasztása, a feketefoglalkoztatás feltárása.

A szabálytalan munkavégzés arányának növekedésével párhuzamosan csökken az ellenőrzések száma, ami mindenesetre arra utal, hogy valóban egyre inkább a szabálysértő vállalkozásokat keresi fel a munkaügyi hatóság – az ellenőrzésekről ráadásul gyakran hivatalos úton is előre értesülnek a vállalkozók, kétséges tehát, hogy a hatósági statisztika mennyiben tekinthető a feketefoglalkoztatás érvényes mérőszámának. A hatóság továbbá kiemeli az elemzésében, hogy több korábban megbírságolt céget ismételten felkerestek, és az újabb vizsgálatok során már legálisan foglalkoztatott munkavállalókat találtak, vagyis az ellenőrzések elérték a céljukat.

A tendencia azért is fontos, mert a rejtett gazdaság és a hétköznapi korrupció visszaszorítását szokás a 2010 óta tartó Fidesz-kormányzás egyik sikereként számon tartani, az online pénztárgépektől kezdve az ügyintézési folyamatok javításáig számos intézkedés hozzájárult az üzleti szektor működésének tisztulásához – a feketefoglalkoztatásról elhíresült építőipart továbbá a különböző kormányzati támogatások is a fehéredés felé kényszerítik.

Mindezt több korrupcióval foglalkozó szakértő és szervezet is elismerte az elmúlt évek során, ugyanakkor a kis ügyek ritkábbá válása mellett a visszaélések mégis az ország meghatározó problémáját jelentik a központosodott, az állami intézményrendszerrel szimbiózisban elkövetett csalások miatt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk2020-ra egyértelművé vált, hogy lophatósági válság van MagyarországonFenntartható-e hosszú távon olyan rendszer, amelyben a kisember egyre kevesebb kis kihágást úszhat meg, a legmagasabb szinten viszont minden gátlást eldobnak?

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába szorult vissza a hétköznapi korrupció, mégsem lett tisztességesebb az országMagyarországon ma már nem a feketemunka, a számla nélküli vásárlások vagy a forgalmiba dugott ötezresek miatt tartják nagy problémának a korrupciót, hanem azért, mert maga az állam van nyakig benne a csalásokban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz otthonteremtési támogatások szinte megszüntették a feketézést az új házak építésénélA lakóházak generálkivitelezésekor nem sok lehetőség maradt a feketézésre.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat fekete munka feketegazdaság korrupció rejtett gazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.