Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. augusztus 11. 17:18 Adat

200 milliárdot hagytunk az éttermekben, mégsem örülhetnek neki

Soha egyetlen hónapban sem értek még el akkora bevételt a hazai vendéglátóegységek, mint idén júniusban. A jó hírek azonban itt véget is érnek a szektor számára, az éttermek forgalma ugyanis az elmúlt évtizedben csak akkor esett ekkorát, amikor a világjárvány miatt be kellett zárniuk.

Mi történt? Az elmúlt hónapokhoz hasonlóan júniusban is csak az árak drasztikus emelkedése miatt nőtt a hazai éttermek bevétele. Bár a 25 milliárd forintos gyarapodás első ránézésre jónak tűnik, valójában drasztikus forgalomcsökkenés mellett sikerült ezt elérnie a szektor szereplőinek.

  • Mennyiségben ugyanis olyan mértékben esett a forgalom, amire a covid óta nem volt példa. Sőt, a pandémia előtt sem láthattunk a mostanihoz hasonló mértékű visszaesést. Az elérhető adatok alapján*A statisztikai hivatal módszertana időközben változott az elmúlt tíz évben a járvány kivételével volumenben is szinte folyamatosan nőttek az eladások, és ha volt is visszaesés legfeljebb néhány százalékos.

Számokban: ehhez képest az idén júniusban közel 7,5 százalékkal maradt el a forgalom az egy évvel korábbitól. A visszaesés ráadásul elsősorban a kereskedelmi vendéglátóhelyeket sújtotta, a munkahelyi kifőzdékben stagnálást mutattak az adatok.

  • Az, hogy ilyen visszaesés mellett sikerült a bevételeket növelni, elég jól mutatja az éttermi infláció mértékét. Bár a drágulás üteme harmadik hónapja lassul, az árak így is több mint negyedével haladták meg az egy évvel korábbit.

Felülnézet: Akárcsak a turizmusban, a vendéglátás területén is egyre súlyosabban érződik a lakosság elkölthető jövedelmének csökkenése. Míg azonban egy nyaralás esetében a korábban választott drágább szállás kiváltható olcsóbbal, az éttermeknél ez a lefele vásárlás kevésbé működik: az emberek nem olcsóbb étterembe mennek, inkább máshogy oldják meg az étkezést és a szórakozást.

  • A forgalom csökkenése azért is probléma az éttermek számára, mert maguk is komoly áremelkedéssel, és így a költségeik jelentős emelkedésével szembesültek az elmúlt időszakban. Az élelmiszerek a legnagyobb mértékben dráguló termékkörök közé tartoztak, emellett a bérek emelkedése is jó ideje komoly kihívás a szektor szereplői számára.

Mi következik? A forgalom beszakadása azért jön különösen rosszul az éttermeknek, mert hagyományosan a nyári hónapok a legerősebbek a vendéglátásban. A gyenge nyár még akkor is rányomhatja a bélyegét a teljes évre, ha utána javul a helyzet, ám egyelőre ez is elég optimista feltételezésnek tűnik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat étterem infláció vendéglátás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.