Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2023. augusztus 11. 17:18 Adat

200 milliárdot hagytunk az éttermekben, mégsem örülhetnek neki

Soha egyetlen hónapban sem értek még el akkora bevételt a hazai vendéglátóegységek, mint idén júniusban. A jó hírek azonban itt véget is érnek a szektor számára, az éttermek forgalma ugyanis az elmúlt évtizedben csak akkor esett ekkorát, amikor a világjárvány miatt be kellett zárniuk.

Mi történt? Az elmúlt hónapokhoz hasonlóan júniusban is csak az árak drasztikus emelkedése miatt nőtt a hazai éttermek bevétele. Bár a 25 milliárd forintos gyarapodás első ránézésre jónak tűnik, valójában drasztikus forgalomcsökkenés mellett sikerült ezt elérnie a szektor szereplőinek.

  • Mennyiségben ugyanis olyan mértékben esett a forgalom, amire a covid óta nem volt példa. Sőt, a pandémia előtt sem láthattunk a mostanihoz hasonló mértékű visszaesést. Az elérhető adatok alapján*A statisztikai hivatal módszertana időközben változott az elmúlt tíz évben a járvány kivételével volumenben is szinte folyamatosan nőttek az eladások, és ha volt is visszaesés legfeljebb néhány százalékos.

Számokban: ehhez képest az idén júniusban közel 7,5 százalékkal maradt el a forgalom az egy évvel korábbitól. A visszaesés ráadásul elsősorban a kereskedelmi vendéglátóhelyeket sújtotta, a munkahelyi kifőzdékben stagnálást mutattak az adatok.

  • Az, hogy ilyen visszaesés mellett sikerült a bevételeket növelni, elég jól mutatja az éttermi infláció mértékét. Bár a drágulás üteme harmadik hónapja lassul, az árak így is több mint negyedével haladták meg az egy évvel korábbit.

Felülnézet: Akárcsak a turizmusban, a vendéglátás területén is egyre súlyosabban érződik a lakosság elkölthető jövedelmének csökkenése. Míg azonban egy nyaralás esetében a korábban választott drágább szállás kiváltható olcsóbbal, az éttermeknél ez a lefele vásárlás kevésbé működik: az emberek nem olcsóbb étterembe mennek, inkább máshogy oldják meg az étkezést és a szórakozást.

  • A forgalom csökkenése azért is probléma az éttermek számára, mert maguk is komoly áremelkedéssel, és így a költségeik jelentős emelkedésével szembesültek az elmúlt időszakban. Az élelmiszerek a legnagyobb mértékben dráguló termékkörök közé tartoztak, emellett a bérek emelkedése is jó ideje komoly kihívás a szektor szereplői számára.

Mi következik? A forgalom beszakadása azért jön különösen rosszul az éttermeknek, mert hagyományosan a nyári hónapok a legerősebbek a vendéglátásban. A gyenge nyár még akkor is rányomhatja a bélyegét a teljes évre, ha utána javul a helyzet, ám egyelőre ez is elég optimista feltételezésnek tűnik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat étterem infláció vendéglátás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.