Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. március 17. 09:18 Adat

Ott csökkent nagyobbat a várható élettartam Magyarországon, ahol eleve rövidebb ideig élnek az emberek

Összesen 1,1 évvel csökkent a járvány két évében, 2020-ban és 2021-ben az átlagos várható élettartam az Európai Unióban az Eurostat által közölt friss adatok alapján. 2019-ben a születéskor várható átlagos élettartam 81,3 év volt, 2021-ben viszont már csak 80,1. Magyarországon 2,1 évvel csökkent ez a mutató ebben az időszakban.

Ha hosszabb időtávon nézzük a mutató alakulását, látszik, hogy ennek mekkora jelentősége van. 2002 volt az első év, amikor az összes uniós tagállamra vonatkozóan rendelkezésre álltak ezek az adatok, és ekkortól 2019-ig összesen 3,6 évvel, 77,6-ról 82,3 évre nőtt az átlagos várható élettartam az EU-ban, aztán két év alatt hirtelen több mint egy évet esett.

A várható élettartam azt mutatja meg, hogy egy újszülött a születésének évében tapasztalt halálozási ráta alapján várhatóan hány évig fog élni. A mutató nagyságát számos tényező határozza meg, az adott ország egészségügyi rendszerének hatékonyságától odáig, hogy például a lakosság mennyit sportol vagy hogyan táplálkozik. Az elmúlt két év adatainak alakulására nagy hatása volt a járványhoz köthető többlethalálozásoknak, ez a tényező viszont hosszabb távon nem lesz majd meghatározó.

Magyarországon mindenesetre 2019 és 2021 között összesen 2,1 évvel esett vissza a várható élettartam, és ahogy az alábbi ábrán is látszik, ez az unión belül jelentősebb csökkenésnek számít. A legnagyobb visszaesést Bulgáriában (-3,7), Szlovákiában (-3,2) és Romániában (-2,8) mérték. Dániában és Luxemburgban nem változott ez a mutató, és ami érdekes, hogy a lazább járványkezeléséről elhíresült Svédországban is csak elenyésző mértékben csökkent ez az adat.

Országos szinten a születéskor várható élettartam Spanyolországban (83,3 év), Svédországban (83,1 év), Luxemburgban és Olaszországban (egyaránt 82,7 év) volt a legmagasabb, míg a legalacsonyabb Bulgáriában (71,4 év), Romániában (72,8 év) és Lettországban (73,1 év).

Magyarország a 74,3 éves átlaggal a mezőny alján szerepel, az említett országokon kívül csak Litvániát előzi még meg.

Magyarország egyes régiói között eddig is nagy eltérések voltak ebben a mutatóban, azonban a járvány ezeket az egyenlőtlenségeket még tovább mélyítette.

Ahogy a fenti ábrán is látszik, amíg például a legmagasabb várható élettartammal rendelkező Budapesten két évvel esett vissza a várható élettartam, a legalacsonyabb várható élettartamot valószínűsítő Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön 2,4 évvel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVolt olyan magyar régió, ahol több mint egy évvel csökkent a várható élettartam a koronavírus ótaÉszak-Magyarországon, Észak-Alföldön és Dél-Dunántúlon is alsó hangon lefeleződött a járvány miatt a 2010 és 2019 között mért javulás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA járvány majdnem a teljes EU-ban csökkentette a várható élettartamotMagyarországon csaknem 10 hónappal csökkent a születéskor várható élettartam a járvány miatt, ezzel az európai középmezőnyben vagyunk.

Adat élettartam járvány járványkezelés születéskor várható élettartam többlethalálozás várható élettartam Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Pálos Máté
2023. március 27. 09:52 Adat

Nagyon leszakadtak a magyar kistelepüléseken élők digitális képességei

A magyar kistelepüléseken élők 14 százaléka rendelkezik az alapvetőnél magasabb digitális készségekkel, az EU tagállamai közül csak háromban mértek ennél rosszabb adatot.

Torontáli Zoltán
2023. március 26. 04:34 Adat, Világ

Tényleg kell nekünk ennyi élelmiszerbolt?

Európai összehasonlításban viszonylag sok dolgozóval érünk el viszonylag kis forgalmat, esélyes, hogy a magyar boltosok szétaprózzák a piacot.

Jandó Zoltán
2023. március 24. 04:34 Adat

Miközben a kormány szerint nincs alternatívája az orosz gáznak, szép csendben megindult a kiváltása

A korábbinál jóval nagyobb arányban érkezik földgáz Magyarországra olyan irányokból, ahonnan jellemzően nem orosz energiahordozó jön.

Fontos

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.