Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. március 17. 09:18 Adat

Ott csökkent nagyobbat a várható élettartam Magyarországon, ahol eleve rövidebb ideig élnek az emberek

Összesen 1,1 évvel csökkent a járvány két évében, 2020-ban és 2021-ben az átlagos várható élettartam az Európai Unióban az Eurostat által közölt friss adatok alapján. 2019-ben a születéskor várható átlagos élettartam 81,3 év volt, 2021-ben viszont már csak 80,1. Magyarországon 2,1 évvel csökkent ez a mutató ebben az időszakban.

Ha hosszabb időtávon nézzük a mutató alakulását, látszik, hogy ennek mekkora jelentősége van. 2002 volt az első év, amikor az összes uniós tagállamra vonatkozóan rendelkezésre álltak ezek az adatok, és ekkortól 2019-ig összesen 3,6 évvel, 77,6-ról 82,3 évre nőtt az átlagos várható élettartam az EU-ban, aztán két év alatt hirtelen több mint egy évet esett.

A várható élettartam azt mutatja meg, hogy egy újszülött a születésének évében tapasztalt halálozási ráta alapján várhatóan hány évig fog élni. A mutató nagyságát számos tényező határozza meg, az adott ország egészségügyi rendszerének hatékonyságától odáig, hogy például a lakosság mennyit sportol vagy hogyan táplálkozik. Az elmúlt két év adatainak alakulására nagy hatása volt a járványhoz köthető többlethalálozásoknak, ez a tényező viszont hosszabb távon nem lesz majd meghatározó.

Magyarországon mindenesetre 2019 és 2021 között összesen 2,1 évvel esett vissza a várható élettartam, és ahogy az alábbi ábrán is látszik, ez az unión belül jelentősebb csökkenésnek számít. A legnagyobb visszaesést Bulgáriában (-3,7), Szlovákiában (-3,2) és Romániában (-2,8) mérték. Dániában és Luxemburgban nem változott ez a mutató, és ami érdekes, hogy a lazább járványkezeléséről elhíresült Svédországban is csak elenyésző mértékben csökkent ez az adat.

Országos szinten a születéskor várható élettartam Spanyolországban (83,3 év), Svédországban (83,1 év), Luxemburgban és Olaszországban (egyaránt 82,7 év) volt a legmagasabb, míg a legalacsonyabb Bulgáriában (71,4 év), Romániában (72,8 év) és Lettországban (73,1 év).

Magyarország a 74,3 éves átlaggal a mezőny alján szerepel, az említett országokon kívül csak Litvániát előzi még meg.

Magyarország egyes régiói között eddig is nagy eltérések voltak ebben a mutatóban, azonban a járvány ezeket az egyenlőtlenségeket még tovább mélyítette.

Ahogy a fenti ábrán is látszik, amíg például a legmagasabb várható élettartammal rendelkező Budapesten két évvel esett vissza a várható élettartam, a legalacsonyabb várható élettartamot valószínűsítő Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön 2,4 évvel.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVolt olyan magyar régió, ahol több mint egy évvel csökkent a várható élettartam a koronavírus ótaÉszak-Magyarországon, Észak-Alföldön és Dél-Dunántúlon is alsó hangon lefeleződött a járvány miatt a 2010 és 2019 között mért javulás.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA járvány majdnem a teljes EU-ban csökkentette a várható élettartamotMagyarországon csaknem 10 hónappal csökkent a születéskor várható élettartam a járvány miatt, ezzel az európai középmezőnyben vagyunk.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat élettartam járvány járványkezelés születéskor várható élettartam többlethalálozás várható élettartam Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.

Váczi István
2024. február 26. 09:34 Adat

Váratlanul sokkal rosszabbul érzik magukat a magyar vásárlók, hogy lesz ebből növekedés?

Jelentősen romlottak a lakossági fogyasztói kilátások, pedig a kormány a fogyasztás felpörgésétől reméli a gazdasági növekedés újraindulását.

Stubnya Bence
2024. február 19. 11:19 Adat

Egyre kevesebb fiatal termeli meg a nyugdíjasok jövedelmét

Magyarország a középmezőnyben van az Európai Unióban az időskori függőségi rátája alapján.

Fontos

Stubnya Bence
2024. február 29. 13:10 Közélet, Pénz

Eddig visszaszorította, most már védené a kormány a készpénzes fizetést

Persze a kettő nem feltétlenül zárja ki egymást. Megfontolták a Mi Hazánk felvetését, és nem akadályoznák a készpénzes fizetés alkotmányos védelmét.

Torontáli Zoltán
2024. február 29. 11:10 Közélet, Világ

Mi történik azokban az országokban, amelyeknek a szomszédait sújtják szankciókkal?

A jó szomszédok kiskapukat nyitnak a világra, ha nem csak elszenvedni akarják a szankciók rájuk nézve ártalmas hatásait.

Kiss Péter
2024. február 29. 04:34 Vállalat

Felemás év után erős rajt a felelős befektetéseknél

Incent Mortier, az Amundi globális befektetési igazgatójának várakozásai szerint a jövőben a tematikus és a fenntarthatóságra pozitív hatást gyakorló befektetési stratégiák fogják uralni a piacot.