Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2022. április 28. 14:11 Adat, Élet

Volt olyan magyar régió, ahol több mint egy évvel csökkent a várható élettartam a koronavírus óta

Habár a magyar régiók többségében valamivel kisebb mértékben esett vissza 2020-ban a járvány hatására a születéskor várható élettartam, mint amennyivel az uniós átlag csökkent (-0,9 év), az Eurostat friss adatai alapján nagyon látványos, hogy itthon a nagyjából a 2010 és 2019 között mért javulás felét “elvitte” a 2020-as járványból következő többlethalálozás statisztikai hatása.

Az alábbi ábrán az látszik, hogy 2010 és 2019 között mennyivel nőtt az egyes régiókban a várható élettartam, és hogy 2019 és 2020 között mennyivel csökkent. A legnagyobb javulást és egyben a legnagyobb visszaesést is Nyugat-Dunántúlon mérték, ahol egyébként Budapest után a legtovább élnek az emberek átlagosan.

Külön érdekes – és egyben szomorú is -, hogy az élettartam növekedésében 2010 és 2019 között legszerényebb javulást felmutató három régió, Észak-Magyarország, Észak-Alföld és Dél-Dunántúl mindegyikében legalább lefeleződött a járvány hatására a járvány előtti években elért javulás. Az alábbi ábrán az is látszik, hogy ezekben a régiókban a legalacsonyabb országos összehasonlításban a várható élettartam (és ide tartozik még Dél-Dunántúl is, ahol viszont kisebb volt a 2020-as visszaesés).

A javulás ellenére az EU közel 250 régiója közül Budapest kivételével valamennyi magyar régió a harminc legalacsonyabb várható élettartamot produkáló között van. Észak-Magyarország az átlagosan várható 73,8 évével az ilyen szempontból legkevésbé szerencsés 10 régió között szerepel, de Észak-Alföld is ott van az ilyen szempontból legrosszabb 20 régió között – ahová főleg bolgár és román területek kerültek.

A születéskor várható legmagasabb élettartam a dél-európai régiókban a legmagasabb. Ide tartozik a franciaországi Korzika szigete (84), amelyet a spanyolországi Baleár-szigetek (83,9) és a görögországi Epirus régió (83,8) követ. Nemrég írtunk róla, hogy Magyarország egy főre eső GDP-ben (vásárlóerő-egységen) megelőzte Portugáliát, ezért az is érdekes, hogy ez vajon hogyan hatott más mutatókra, például a várható élettartamra. Az alábbi ábrán ezért egymás mellé tettük a portugál és magyar régiók várható élettartamának alakulását a 2000 és 2020 közötti időszakban.

Jól látszik, hogy itt még elég messze van a felzárkózás: egyedül a Budapesten élők várható élettartama összemérhető a legkisebb átlagos várható élettartammal jellemezhető portugál régiókkal, ráadásul ez még csak nem is újdonság, mert ez már 2000-es évek elején is így volt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA járvány majdnem a teljes EU-ban csökkentette a várható élettartamotMagyarországon csaknem 10 hónappal csökkent a születéskor várható élettartam a járvány miatt, ezzel az európai középmezőnyben vagyunk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem számíthatunk túl hosszú életre Magyarországon, de legalább egészségesnek érezzük magunkatKevés olyan uniós tagállam volt 20 évvel ezelőtt, ahol egy újszülött rövidebb életre számíthatott, mint Magyarországon. Azóta még kevesebb lett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHa néhány száz kilométerrel arrébb születsz, tíz évvel tovább élszMagyarországon európai viszonylatban nemtől és lényegében lakhelytől függetlenül rendkívül alacsony a születéskor várható élettartam.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet egészség Észak-Magyarország EU régiók születéskor várható élettartam várható élettartam Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.