Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. április 8. 12:40 Világ

A járvány majdnem a teljes EU-ban csökkentette a várható élettartamot

Több évtizedes növekedést vagy legalábbis stagnálást követően 2020-ban a koronavírus-járvány miatt az Európai Unió tagállamainak többségében csökkent a születéskor várható élettartam – derül ki az Eurostat friss adatközléséből.

A várható élettartam azt mutatja meg, hogy egy újszülött a születésének évében tapasztalt halálozási ráta alapján várhatóan hány évig fog élni. Mindebből az európai statisztikai hivatal adatközléshez fűzött kommentje szerint az következik, hogy a 2020-as várható élettartamra vonatkozó adatok sokkal inkább árulkodnak a járvány hatásáról, mint a várható élettartam valódi változásáról, hiszen ahhoz, hogy a 2020-ban tapasztalt változás hosszabb távon is fennmaradjon, a Covid miatt megugrott halálozási rátának is hosszabb távon szinten kellene maradnia – ami remélhetőleg nem valószínű.

Mindenesetre így is sokat elárul a járvány okozta többlethalálozásról, hogy jelentősen befolyásolta ennek a mutatónak a változását, amelynek a nagyságát egyébként számos tényező határozza meg, az adott ország egészségügyi rendszerének hatékonyságától odáig, hogy például a lakosság mennyit sportol, vagy mennyire egészségesen táplálkozik.

A születéskor várható élettartamban a legnagyobb csökkenés Spanyolországban (2019-hez képest 1,6 éves visszaesés), Bulgáriában (1,5 év), valamint Litvániában, Lengyelországban és Romániában (mindhárom országban 1,4 év) volt tapasztalható. Dániában és Finnországban minimálisan növekedett, Lettországban és Cipruson stagnált a mutató, de ezeken kívül az összes tagállamban csökkent. Magyarország 0,8 éves csökkenéssel a középmezőnyben van.

A csökkenés mértéke nem változtatott jelentősen Magyarország pozícióján az uniós tagállamok sorrendjében: 2020-ban 75,7 évvel az átlagos magyar újszülött számíthatott a negyedik legrövidebb életre más tagállamokba született kortársaihoz képest, ahogy az az alábbi ábrán is látszik.

Az Eurostat közleménye azt is megjegyzi, hogy a halálozási ráta 2020-as megugrása a várható élettartam növekedésének több évtizedes növekvő, vagy legalábbis stagnáló trendjét törte meg a legtöbb EU-tagállamban. Az alábbi ábrán a visegrádi országokra vonatkozó trendeket emeltük ki, ezen egyrészt látszik, hogy Magyarországon a rendszerváltás óta a legrövidebb a várható élettartam a régióban, másrészt pedig az egész régióra jellemző 2020-as visszaesés is jól látszik.

Az Eurostat adataiból az is kiderül egyébként, hogy a legtöbb tagállamban a férfiak születéskor várható élettartama nagyobb mértékben esett vissza, a legnagyobb csökkenést Bulgáriában (1,7 év), Lettországban és Lengyelország (1,5 év), valamint Spanyolországban és Romániában regisztrálták (1,4 év mínusz).

Világ covid-19 halálozás járvány születéskor várható élettartam Olvasson tovább a kategóriában

Világ

dr. Hettyey András
2023. március 24. 17:30 Világ

Tévedés racionális érvekkel magyarázni a sajátos magyar külpolitikát

Ami a magyar Európa-politika látszólag érthetetlen, különutas epizódjai mögött áll, az egy harag-szégyen körforgás. Orbán-diplomácia – a politikai pszichológia értelmezésében.

Hajdu Miklós
2023. március 24. 16:34 Világ

Putyin inváziója alaposan átrendezte a lengyel munkarőpiacot, minden második cégnél dolgozik már ukrán alkalmazott

Miközben egyre több ukrán vállal munkát Lengyelországban, jócskán át is alakult demográfiai szempontból az összetételük.

Kolozsi Ádám
2023. március 23. 15:55 Világ

Ha nem vigyáz, az orosz függés után egy másik nagyhatalom karjaiba rohan Európa az energiaválság miatt

Az orosz gáz kiváltása majdnem mindenhol prioritás. De ki lesz ennek a nagy nyertese?

Fontos

Hajdu Miklós
2023. március 24. 12:20 Vállalat

Hónapokig üres volt egy hálátlan, de fontos pozíció a Silicon Valley Banknál a csőd előtt

Épp akkor nem ült senki a kockázatkezelésért felelős vezetői székben, amikor csúcsra jártak a Silicon Valley Bank működését fenyegető veszélyek.

Stubnya Bence
2023. március 23. 16:55 Vállalat

A járvány óta kikészít minket a munka

A járvány miatt is terjedő munkahelyi digitalizáció csökkenheti a munkavállaló önállóságot, miközben növelheti a munkahelyi kontrollt. A kettő együtt pedig szörnyű hatással van a mentális egészségre.

Nagy Zsolt
2023. március 23. 11:39 Tech

Túl gyorsan fejlődik a ChatGPT, a szabályozás csak fut utána

Geopolitikai dilemmák és etikai aggályok sora övezi az utóbbi évek legizgalmasabb technológiai újításának előretörését.