Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2021. április 8. 12:40 Világ

A járvány majdnem a teljes EU-ban csökkentette a várható élettartamot

Több évtizedes növekedést vagy legalábbis stagnálást követően 2020-ban a koronavírus-járvány miatt az Európai Unió tagállamainak többségében csökkent a születéskor várható élettartam – derül ki az Eurostat friss adatközléséből.

A várható élettartam azt mutatja meg, hogy egy újszülött a születésének évében tapasztalt halálozási ráta alapján várhatóan hány évig fog élni. Mindebből az európai statisztikai hivatal adatközléshez fűzött kommentje szerint az következik, hogy a 2020-as várható élettartamra vonatkozó adatok sokkal inkább árulkodnak a járvány hatásáról, mint a várható élettartam valódi változásáról, hiszen ahhoz, hogy a 2020-ban tapasztalt változás hosszabb távon is fennmaradjon, a Covid miatt megugrott halálozási rátának is hosszabb távon szinten kellene maradnia – ami remélhetőleg nem valószínű.

Mindenesetre így is sokat elárul a járvány okozta többlethalálozásról, hogy jelentősen befolyásolta ennek a mutatónak a változását, amelynek a nagyságát egyébként számos tényező határozza meg, az adott ország egészségügyi rendszerének hatékonyságától odáig, hogy például a lakosság mennyit sportol, vagy mennyire egészségesen táplálkozik.

A születéskor várható élettartamban a legnagyobb csökkenés Spanyolországban (2019-hez képest 1,6 éves visszaesés), Bulgáriában (1,5 év), valamint Litvániában, Lengyelországban és Romániában (mindhárom országban 1,4 év) volt tapasztalható. Dániában és Finnországban minimálisan növekedett, Lettországban és Cipruson stagnált a mutató, de ezeken kívül az összes tagállamban csökkent. Magyarország 0,8 éves csökkenéssel a középmezőnyben van.

A csökkenés mértéke nem változtatott jelentősen Magyarország pozícióján az uniós tagállamok sorrendjében: 2020-ban 75,7 évvel az átlagos magyar újszülött számíthatott a negyedik legrövidebb életre más tagállamokba született kortársaihoz képest, ahogy az az alábbi ábrán is látszik.

Az Eurostat közleménye azt is megjegyzi, hogy a halálozási ráta 2020-as megugrása a várható élettartam növekedésének több évtizedes növekvő, vagy legalábbis stagnáló trendjét törte meg a legtöbb EU-tagállamban. Az alábbi ábrán a visegrádi országokra vonatkozó trendeket emeltük ki, ezen egyrészt látszik, hogy Magyarországon a rendszerváltás óta a legrövidebb a várható élettartam a régióban, másrészt pedig az egész régióra jellemző 2020-as visszaesés is jól látszik.

Az Eurostat adataiból az is kiderül egyébként, hogy a legtöbb tagállamban a férfiak születéskor várható élettartama nagyobb mértékben esett vissza, a legnagyobb csökkenést Bulgáriában (1,7 év), Lettországban és Lengyelország (1,5 év), valamint Spanyolországban és Romániában regisztrálták (1,4 év mínusz).

Világ covid-19 halálozás járvány születéskor várható élettartam Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2021. április 10. 12:55 Világ

A globális járványadatok a nemek közötti egyenlőtlenségekre is utalnak

Nagyon eltérő a nő-férfi arány a kórházakban a gazdag és a szegény országok között.

Torontáli Zoltán
2021. április 9. 09:29 Világ

Nagykorú lett a dm tulajdonosának fia, és rögtön ő lett a világ legfiatalabb milliárdosa

Kevin David Lehmann a Forbes-lista 925. helyén debütált a 18. születésnapján.

Avatar
2021. április 8. 17:05 Világ

Merkel visszavonulása után akár fel is értékelődhet Magyarország szerepe

Az idei választások után új kormánykoalíció jön, és a Danube Capital elemzése szerint az új korszakban, illetve a járvány hatására akár még vonzóbbak is lehetünk a német ipar számára.

Fontos

Stubnya Bence
2021. április 10. 06:58 Podcast

A legjobb iskolai teljesítmény sem hoz annyi vagyont, mint az öröklés

G7 Podcast! A magas jövedelem mellett a szülők vagyona is komoly előnyt ad az életben a fiataloknak. Hogy mekkorát, arról Darvas Zsolttal beszélgettünk az új kutatása alapján.

Torontáli Zoltán
2021. április 9. 06:25 Adat

Nagyítóval kell keresni az árkülönbséget az Aldi, a Lidl és a Penny Market között

Tizennégy hónapja vásárolunk a diszkontokban, de most tényleg feltehetjük a kérdést: van bármi különbség a három lánc között? És hogyan állnak a Tescóhoz képest?

Fabók Bálint
2021. április 8. 06:03 Vállalat

Európa egyik leggyorsabban növekvő cége lett a kisvárdai kick-box-bajnok családi vállalkozása

A független mobilokat áruló FirstPhone egy telítettnek hitt piacon találta meg a rést, rohamtempóban nő, és már 34 üzlete van.