Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. március 14. 13:05 Adat

Rég nem látott áramelkedési időszaknak lehet vége az építőiparban

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint megindult a termelői árak csökkenése az egyébként némileg gyengébben teljesítő építőiparban. Ami az utóbbi számokat illeti, az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva 3,5, a decemberihez képest 5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene, miközben a szerződésállomány is visszaesett közel 20 százalékkal 2022 januárjához képest. (Ennek értéke csak annak köszönhetően gyarapodott, hogy az infláció nagyobb mértékben nőtt, mint amennyivel a megbízások volumene csökkent.)

Az árak emelkedése a teljes építőiparban és az épületépítés területén is mintegy 24 százalékra esett vissza az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva. Ez ugyan még mindig kifejezetten gyors drágulás, de jól láthatóan mérséklődött a tempó. A tetőzés és gyors csökkenés így néz ki grafikonon:

Bár korábbi adatok alapján is lehetett már az építőipari infláció közelgő csökkenésére következtetni, ez mostanáig a teljes szektorban nem következett be: 2022 áprilisa és novembere között a 25 és 27 százalék közötti szintre állt be az infláció az építőiparban, ezért írtuk januárban, hogy magas szinten ragadtak be az árak. Összességében ilyen emelkedéshez még csak hasonlót sem láttunk az elmúlt bő 20 évben – ennek lett most vége.

Az árak csökkenése egyelőre hasonlóan meredek, mint az emelkedés volt. Ugyanakkor mivel a szektoron a magas energia- és alapanyagárak miatt erős a költségnyomás, sok függ a kereslet alakulásától: nagyobb csökkenés gyorsabb inflációereszkedést hozhat a továbbiakban is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagas szinten ragadt be az építőipari árak emelkedéseBeállt 25-27 százalékra az infláció az építőiparban. Gyors csökkenés nem várható, a nyári hanyatlás után ugyanis ősszel élénkült a kereslet a szektorban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat építőipar infláció Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.

Váczi István
2024. február 26. 09:34 Adat

Váratlanul sokkal rosszabbul érzik magukat a magyar vásárlók, hogy lesz ebből növekedés?

Jelentősen romlottak a lakossági fogyasztói kilátások, pedig a kormány a fogyasztás felpörgésétől reméli a gazdasági növekedés újraindulását.

Stubnya Bence
2024. február 19. 11:19 Adat

Egyre kevesebb fiatal termeli meg a nyugdíjasok jövedelmét

Magyarország a középmezőnyben van az Európai Unióban az időskori függőségi rátája alapján.

Fontos

Váczi István
2024. március 1. 04:34 Világ

Csak egyféleképpen tud győzni az orosz hadsereg Ukrajnában

Három súlyos hiányossággal is küzdenek most az ukránok, és ha nem tudják megoldani őket, célt érhet az orosz felmorzsolás.

Pálos Máté
2024. február 28. 04:34 Közélet

Emberi jogok és eutanázia: hol húzódnak az egyéni önrendelkezés és az állami életvédelem határai?

Akár évtizedekig meghatározhatja a hazai életvégi döntésekről szóló közbeszédet, de az európai jogfejldődésben is mérföldkő lehet a Karsai vs. Magyarország ügyben az strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) a közeljövőben várható ítélet.

Nagy Zsolt
2024. február 27. 13:14 Közélet, Tech

Új formában térne vissza az Uber Budapestre

Az Uber Taxi nevet már tavaly bejegyezték, az engedélykérelmük azonban még elbírálásra vár.