Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. március 14. 13:05 Adat

Rég nem látott áramelkedési időszaknak lehet vége az építőiparban

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint megindult a termelői árak csökkenése az egyébként némileg gyengébben teljesítő építőiparban. Ami az utóbbi számokat illeti, az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva 3,5, a decemberihez képest 5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene, miközben a szerződésállomány is visszaesett közel 20 százalékkal 2022 januárjához képest. (Ennek értéke csak annak köszönhetően gyarapodott, hogy az infláció nagyobb mértékben nőtt, mint amennyivel a megbízások volumene csökkent.)

Az árak emelkedése a teljes építőiparban és az épületépítés területén is mintegy 24 százalékra esett vissza az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva. Ez ugyan még mindig kifejezetten gyors drágulás, de jól láthatóan mérséklődött a tempó. A tetőzés és gyors csökkenés így néz ki grafikonon:

Bár korábbi adatok alapján is lehetett már az építőipari infláció közelgő csökkenésére következtetni, ez mostanáig a teljes szektorban nem következett be: 2022 áprilisa és novembere között a 25 és 27 százalék közötti szintre állt be az infláció az építőiparban, ezért írtuk januárban, hogy magas szinten ragadtak be az árak. Összességében ilyen emelkedéshez még csak hasonlót sem láttunk az elmúlt bő 20 évben – ennek lett most vége.

Az árak csökkenése egyelőre hasonlóan meredek, mint az emelkedés volt. Ugyanakkor mivel a szektoron a magas energia- és alapanyagárak miatt erős a költségnyomás, sok függ a kereslet alakulásától: nagyobb csökkenés gyorsabb inflációereszkedést hozhat a továbbiakban is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagas szinten ragadt be az építőipari árak emelkedéseBeállt 25-27 százalékra az infláció az építőiparban. Gyors csökkenés nem várható, a nyári hanyatlás után ugyanis ősszel élénkült a kereslet a szektorban.

Adat építőipar infláció Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2023. március 28. 14:02 Adat

Már március végén elkezdtük tartalékolni a gázt télire Magyarországon

A szokásosnál jóval előbb kezdődött meg az európai és a magyar gáztárolók feltöltése is. Az európai tárolókban soha nem volt ennyi gáz, és a magyar telítettség is magas.

Pálos Máté
2023. március 27. 09:52 Adat

Nagyon leszakadtak a magyar kistelepüléseken élők digitális képességei

A magyar kistelepüléseken élők 14 százaléka rendelkezik az alapvetőnél magasabb digitális készségekkel, az EU tagállamai közül csak háromban mértek ennél rosszabb adatot.

Torontáli Zoltán
2023. március 26. 04:34 Adat, Világ

Tényleg kell nekünk ennyi élelmiszerbolt?

Európai összehasonlításban viszonylag sok dolgozóval érünk el viszonylag kis forgalmat, esélyes, hogy a magyar boltosok szétaprózzák a piacot.

Fontos

Magyarics Tamás
2023. március 27. 17:07 Világ

Az Orbán-kormány azokat a határokat feszegeti, amelyekre Amerika érzékeny

Az Egyesült Államok nem nézi jó szemmel, ha egy szövetségese túl közel kerül Oroszországhoz és Kínához.

Fabók Bálint
2023. március 27. 04:34 Élet

Balatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonban

Minden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Hajdu Miklós
2023. március 26. 15:47 Tech

Azok a technikusok is aggódhatnak a ChatGPT miatt, akiket a robotok hoztak jó munkaerőpiaci helyzetbe

Sőt, a legújabb fejlesztések már nem csak a rutinszerű feladatok gépesítésére alkalmasak, hanem a kreativitást igénylő tevékenységek elvégzéséből is kivehetik a részüket.