Hírlevél feliratkozás
Pálos Máté
2023. március 14. 13:05 Adat

Rég nem látott áramelkedési időszaknak lehet vége az építőiparban

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint megindult a termelői árak csökkenése az egyébként némileg gyengébben teljesítő építőiparban. Ami az utóbbi számokat illeti, az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva 3,5, a decemberihez képest 5 százalékkal csökkent az építőipari termelés volumene, miközben a szerződésállomány is visszaesett közel 20 százalékkal 2022 januárjához képest. (Ennek értéke csak annak köszönhetően gyarapodott, hogy az infláció nagyobb mértékben nőtt, mint amennyivel a megbízások volumene csökkent.)

Az árak emelkedése a teljes építőiparban és az épületépítés területén is mintegy 24 százalékra esett vissza az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva. Ez ugyan még mindig kifejezetten gyors drágulás, de jól láthatóan mérséklődött a tempó. A tetőzés és gyors csökkenés így néz ki grafikonon:

Bár korábbi adatok alapján is lehetett már az építőipari infláció közelgő csökkenésére következtetni, ez mostanáig a teljes szektorban nem következett be: 2022 áprilisa és novembere között a 25 és 27 százalék közötti szintre állt be az infláció az építőiparban, ezért írtuk januárban, hogy magas szinten ragadtak be az árak. Összességében ilyen emelkedéshez még csak hasonlót sem láttunk az elmúlt bő 20 évben – ennek lett most vége.

Az árak csökkenése egyelőre hasonlóan meredek, mint az emelkedés volt. Ugyanakkor mivel a szektoron a magas energia- és alapanyagárak miatt erős a költségnyomás, sok függ a kereslet alakulásától: nagyobb csökkenés gyorsabb inflációereszkedést hozhat a továbbiakban is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagas szinten ragadt be az építőipari árak emelkedéseBeállt 25-27 százalékra az infláció az építőiparban. Gyors csökkenés nem várható, a nyári hanyatlás után ugyanis ősszel élénkült a kereslet a szektorban.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat építőipar infláció Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.