Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. december 24. 04:34 Adat

Nem teljesítenek túl jól a magyar karácsonyfa-termesztő vállalkozások

A fenyvesek Magyarország területén nem őshonosak, és az ültetvényeknek a klímaváltozás következményei sem kedveznek, így noha jórészt gazdasági okokból telepítették az örökzöld növényeket az ország területén, egyre nagyobb kihívásokkal szembesülnek a karácsonyfák termesztésével is foglalkozó gazdálkodók. Ez a tevékenység egy szakágazatba*0129 – Egyéb évelő növény termesztése tartozik a gumifa és a növényi nedvek kinyerésére ültetett fák, illetve az elsősorban fonásra szánt növényi termékek termesztésével, az alábbi statisztikák tehát nem kizárólag a karácsonyfa-ágazatot jellemzik, de vélhetően jórészt a fenyők szaporításával foglalkozó vállalkozók helyzetéről árulkodnak a következő ábrák.

A fentiek ellenére a szakágazatban működő vállalkozások száma az elmúlt években 176-ról 199-re növekedett, ami annak tükrében is figyelemre méltó, hogy évelő növények termesztését egyre kevesebb cég végzi – e változás jórészt az almatermésű, csonthéjas gyümölcsösökkel foglalkozó vállalatok csökkenő számának eredménye. Igaz, a szakágazat nagyon kicsi, a részesedése még az agrárium cégein belül sem éri el az egy százalékot a működő vállalatok számát tekintve.

A karácsonyfa-termesztés magyarországi központjának Zala megye, pontosabban Nagykanizsa térsége tekinthető, ami jól látszik az alábbi térképen is: az egyéb évelő növényekkel foglalkozó szakágazat cégei zömmel a zalaegerszegi, a nagykanizsai és a csurgói járásokban működnek, de Balmazújváros, Kiskőrös és Szob térségeiben is több vállalkozás tevékenységi köre kapcsolódik a karácsonyfákhoz.

Az egyéb évelő növényeket termesztő cégek átlagos árbevétele 2018 és 2020 között közel harmadával növekedett, 2020-ban a szakágazat teljes forgalma 5,8 milliárd forint volt. A mintegy 30 millió forintos átlagos cégenkénti árbevétel azonban messze elmaradt az agrárszektorban működő összes vállalat 77 milliós átlagától.

A szakágazat nem tartozik a legjobban fizetők közé az agrárium, illetve a növénytermesztés területein. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete elmaradt ugyanis az egyéb évelő növények termesztését végző cégek körében a szakágazatot magába foglaló nemzetgazdasági ágban (mezőgazdaság, erdőgazdaság, halászat), illetve ágazatban (növénytermesztés, állattenyésztés, vadgazdálkodás és kapcsolódó szolgáltatások) tapasztalható színvonaltól a közelmúltban. Igaz, az összes évelő növény termesztését végző vállalatot magába foglaló alágazathoz képest jobbak a fizetések a karácsonyfa-termesztők körében.

A teljes magyar gazdaságot jellemző bérszínvonalhoz képest még nagyobb a szakágazat elmaradása,

karácsonyfa-termesztéssel nagyjából az országos átlagfizetés kétharmadát lehetett megkeresni az elmúlt 3-4 évben.

A szakágazat mérsékelt üzleti lehetőségei a hozzáadott érték termelésében még inkább megmutatkoznak: az egy főre jutó hozzáadott érték 2020-ban a nemzetgazdasági átlag felét sem érte el a karácsonyfa-termesztők körében, de a mezőgazdasági átlagnak is csak nagyjából a kétharmadára tehető a szakágazati statisztika.

A fenyők termesztésében a vállalkozások mellett őstermelők is részt vesznek, akik gyakran maguk értékesítik a kivágott fákat. A karácsonyfák ültetése és értékesítése között 5-10 év is eltelhet, a kivágott fák helyére rendszerint új csemetéket ültetnek a gazdák, így megfelelő tervezés esetén folyamatos ellátást biztosíthatnak a fenyőültetvények. A karácsonyfa-állítás környezetre gyakorolt hatásait vita övezi, az élő és a vágott fenyőfa, illetve a műfenyő melletti érvekkel és ellenérvekkel korábbi cikkünkben foglalkoztunk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkItt az idő karácsonyfát venni. De melyik terheli legkevésbé a környezetet?Ha nem csak a praktikum számít, érdemes röviden átgondolni, hogy mivel teszünk jobbat a környezetnek, ha igazi vagy műfenyőt állítunk karácsonykor.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat karácsonyfa mezőgazdaság növénytermesztés vállalat Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2023. szeptember 29. 16:23 Adat

A népszámlálási adatok erősen árnyalják azt az elméletet, hogy Magyarország ipari összeszerelőüzemmé vált

Mostanra a legnagyobb arányban felsőfokú végzettséghez kötött munkát végeznek a dolgozó magyarok, az ipari és építőipari szakmák háttérbe szorultak.

Stubnya Bence
2023. szeptember 29. 11:47 Adat

Közel kétszer annyi magyar diák tanul két nyelvet, mint tíz éve

Románia volt az egyetlen olyan EU-tagállam, ahol gyakorlatilag minden középiskolás két, vagy több nyelvet tanult 2021-ben.

Nagy Zsolt
2023. szeptember 29. 07:05 Adat

A “papíros gyerekek” az igazán nagy vesztesei a kormány oktatáspolitikai hadjáratának

Annak sem könnyű alapítványi iskolába jutni, akinek nincs sajátos nevelési igénye, annak pedig, akinek van, szinte már lehetetlen.

Fontos

Kolozsi Ádám
2023. október 1. 12:20 Világ

Minden Ficónak kedvez a szlovák választások után, de az ország sorsa a harmadik számú párton múlik

Hét pártcsoport jut be a pozsonyi parlamentbe, a legnagyobb meglepetés a szélsőjobbos Republika kiesése.

Pálos Máté
2023. október 1. 04:34 Közélet

Így leszünk sportoló nemzet: 9 év alatt több mint 40 iskolai tornaterem épült 21 milliárdból, a legszegényebbek pont kimaradtak

Miközben pörögnek a sportra az állami százmilliárdok, végül csak felépült több tucat tornaterem is, és ugyan az arlói iskolások mégsem kapják meg a megígért tornatermet, így már "csak" mintegy 200 tornaterem nélküli iskola lehet az országban.

Dr. Rékassy Balázs
2023. szeptember 30. 17:08 Élet, Közélet

Vadkapitalista és kommunista egészségügy együttélése mindenki számára vesztes helyzetet teremt

Az elmúlt pár év egészségpolitikai intézkedései nyomán a magasabb fizetések mellett a szolgáltatások színvonala nem lett jobb, a közhangulat javulása se érződik, és az ellátottak száma sem nőtt.