Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. július 29. 10:27 Adat

Mindig az ellenzékiek tartják fontosabbnak a jövedelemkülönbségek csökkentését

Nem a választott pártok programjain, hanem az épp kormányon lévő politikai erővel szembeni elégedetlenségen múlhat, hogy mennyire tartják fontosnak a jövedelemkülönbségek mérséklését a magyarok. A jelenlegi kormánypártok szimpatizánsai ugyanis Orbán Viktor 2010-es győzelme előtt, míg a többi párt szavazói 2002-ben, illetve a 2014 óta eltelt években ítélték nagyobb arányban úgy, hogy a kormánynak lépéseket kellene tenni a jövedelemkülönbségek csökkentéséért a European Social Survey (ESS) adatai szerint.

Az ábrán látszik továbbá, hogy az egyenlősítő intézkedések támogatottsága pártválasztástól függetlenül viszonylag magasan alakult az elmúlt két évtized során – ahogy már korábban megírtuk, az ESS 2016. évi adatfelvétele szerint európai összehasonlításban a magyar lakosság körében mutatkozott a legfontosabbnak ez a kormányzati törekvés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyenlőséget szeretnének a magyarok, mégis a különbségeket mélyítő kormányt választottakNagy igény van a magyar társadalomban a jövedelmi különbségeket csökkentő politika iránt, tavasszal mégis olyan pártok nyertek, amelyeknek a kormányzása során nőttek az egyenlőtlenségek.

Az egyenlősítő törekvések iránti igény fentebb bemutatott ciklikussága a bal- és jobboldali gondolkodású (illetve a középre húzó) csoportokat nézve is valamelyest meglátszik. A társadalmi egyenlőség érvényre juttatása hiába tekinthető alapvetően baloldali célnak, 2008-ban az akkori szocialista országvezetéssel szemben kritikus jobboldaliak látványosan nagyobb arányban értettek egyet azzal az állítással, miszerint a kormánynak lépéseket kellene tennie a jövedelemkülönbségek csökkentése érdekében.

Mindehhez érdemes hozzánézni a jövedelmi egyenlőtlenség magyarországi alakulását is, ami 2010 előtt nagyrészt csökkenő tendenciát mutatott (igaz, 2005-ben kiugró mértékű volt), majd a kormányváltást követően megemelkedett.

Meglepetésre persze aligha lehet okunk, a 2010 óta hivatalban lévő kormányok intézkedései jellemzően a jövedelemarányos teherviselés ellenében hatottak: az egykulcsos személyi jövedelemadótól kezdve a nagycsaládosokat illető (adó)kedvezményeken keresztül a mostanában megtépázott kisadózásig és rezsicsökkentésig sok lépés kedvezett elsősorban a jobban keresők számára. Az már inkább meglepő, hogy a Fidesz-KDNP újra és újra elsöprő győzelmet arat a választásokon az egyenlősítő törekvések iránti erős igények ellenére, amelyek a pártszövetség szavazótáborát is jellemzik, sőt, a kétezres évek elején még nagyobb mértékben is, mint a többi párt szavazóit.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzétszakadt, aztán úgy maradt a magyar középosztály, és ehhez a kormány közvetlenül asszisztáltA válság előtti Magyarországon sokkal kisebbek voltak a jövedelemkülönbségek. Az alsó egymillió tizedével rosszabbul, a felső egymillió ötödével jobban él ma.

Adat egyenlőség egyenlőtlenség European Social Survey jövedelmi egyenlőtlenség Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Katona Hajnalka
2022. augusztus 14. 13:13 Adat

A közösségi média növeli a depresszió esélyét a fiatal felnőtteknél

Adatokkal is alátámasztották, hogy a közösségi média által közvetített hamis kép súlyos negatív következményekkel járhat az egyetemisták mentális egészségére.

Jandó Zoltán
2022. augusztus 9. 11:36 Adat

Az üzemanyagárstop nélkül 18 százalék lenne az infláció

Több mint két évtizedes csúcsra emelkedett az infláció júliusban, ám a hatósági üzemanyagár nélkül még ennél is sokkal magasabb lenne a mutató.

Katona Hajnalka
2022. augusztus 8. 04:34 Adat

125 millió ember szenved Európában a zajszennyezéstől, és a gazdaság fejlettségétől is függ, mikor érzik ezt problémának

Más-már területek esetén különböző módokon hat a gazdasági fejlődés a zajszennyezettség szintjére

Fontos

Mészáros R. Tamás
2022. augusztus 16. 04:34 Világ

Adóslázadás rengette meg a kifulladó kínai ingatlanpiacot

Az utóbbi bő egy évben számos kínai ingatlanfejlesztő jutott csődközelbe, rengeteg beruházás leállt, az eladások erősen csökkennek. Most a félkész lakásokat előre megvásárló emberek azzal fenyegetnek, hogy nem fizetik tovább hiteleiket, amire a kormány is kénytelen reagálni.

Avatar
2022. augusztus 15. 09:53 Tech

Ukrajnában építene gyártóüzemet a Bayraktar, sorban állnak az országok a harci drónjukért

Három évre lekötöttek a kapacitások, miközben Törökország folyamatos hintapolitikával egyszerre próbál kedvezni az ukránoknak és az oroszoknak.

Hajdu Miklós
2022. augusztus 14. 18:42 Közélet

Csak tűzoltás, de segíti a magasabb rezsi kifizetését, ha újra munkába állnak nyugdíjas tanárok

Régi szakmai követelésnek tett eleget a kormány, amikor július végén átmenetileg lehetővé tette a pedagógusok nyugdíj melletti foglalkoztatását.