Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2022. július 29. 10:27 Adat

Mindig az ellenzékiek tartják fontosabbnak a jövedelemkülönbségek csökkentését

Nem a választott pártok programjain, hanem az épp kormányon lévő politikai erővel szembeni elégedetlenségen múlhat, hogy mennyire tartják fontosnak a jövedelemkülönbségek mérséklését a magyarok. A jelenlegi kormánypártok szimpatizánsai ugyanis Orbán Viktor 2010-es győzelme előtt, míg a többi párt szavazói 2002-ben, illetve a 2014 óta eltelt években ítélték nagyobb arányban úgy, hogy a kormánynak lépéseket kellene tenni a jövedelemkülönbségek csökkentéséért a European Social Survey (ESS) adatai szerint.

Az ábrán látszik továbbá, hogy az egyenlősítő intézkedések támogatottsága pártválasztástól függetlenül viszonylag magasan alakult az elmúlt két évtized során – ahogy már korábban megírtuk, az ESS 2016. évi adatfelvétele szerint európai összehasonlításban a magyar lakosság körében mutatkozott a legfontosabbnak ez a kormányzati törekvés.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgyenlőséget szeretnének a magyarok, mégis a különbségeket mélyítő kormányt választottakNagy igény van a magyar társadalomban a jövedelmi különbségeket csökkentő politika iránt, tavasszal mégis olyan pártok nyertek, amelyeknek a kormányzása során nőttek az egyenlőtlenségek.

Az egyenlősítő törekvések iránti igény fentebb bemutatott ciklikussága a bal- és jobboldali gondolkodású (illetve a középre húzó) csoportokat nézve is valamelyest meglátszik. A társadalmi egyenlőség érvényre juttatása hiába tekinthető alapvetően baloldali célnak, 2008-ban az akkori szocialista országvezetéssel szemben kritikus jobboldaliak látványosan nagyobb arányban értettek egyet azzal az állítással, miszerint a kormánynak lépéseket kellene tennie a jövedelemkülönbségek csökkentése érdekében.

Mindehhez érdemes hozzánézni a jövedelmi egyenlőtlenség magyarországi alakulását is, ami 2010 előtt nagyrészt csökkenő tendenciát mutatott (igaz, 2005-ben kiugró mértékű volt), majd a kormányváltást követően megemelkedett.

Meglepetésre persze aligha lehet okunk, a 2010 óta hivatalban lévő kormányok intézkedései jellemzően a jövedelemarányos teherviselés ellenében hatottak: az egykulcsos személyi jövedelemadótól kezdve a nagycsaládosokat illető (adó)kedvezményeken keresztül a mostanában megtépázott kisadózásig és rezsicsökkentésig sok lépés kedvezett elsősorban a jobban keresők számára. Az már inkább meglepő, hogy a Fidesz-KDNP újra és újra elsöprő győzelmet arat a választásokon az egyenlősítő törekvések iránti erős igények ellenére, amelyek a pártszövetség szavazótáborát is jellemzik, sőt, a kétezres évek elején még nagyobb mértékben is, mint a többi párt szavazóit.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSzétszakadt, aztán úgy maradt a magyar középosztály, és ehhez a kormány közvetlenül asszisztáltA válság előtti Magyarországon sokkal kisebbek voltak a jövedelemkülönbségek. Az alsó egymillió tizedével rosszabbul, a felső egymillió ötödével jobban él ma.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat egyenlőség egyenlőtlenség European Social Survey jövedelmi egyenlőtlenség Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.