Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2021. augusztus 17. 13:04 Adat

Van egy ágazat, amely a járványban is 10 ezer új munkahelyet teremtett Magyarországon

A járvány ellenére nagyon látványosan növekedtek a Magyarországon működő szolgáltatóközpontok 2020-ban. A KSH napokban közzétett adatai szerint tavaly már közel 240 ilyen működött az országban, 70-nel több, mint 2019-ben. A központok alkalmazottainak létszáma pedig egyetlen év alatt tízezer fővel, azaz nagyjából ötödével emelkedett.

Az üzleti szolgáltatóközpontok, avagy shared service centerek és business support centerek (ssc-k és bsc-k) olyan központok, amelyek a nemzetközi vállalatok több különböző országban ténykedő leánycégeinek végeznek tulajdonképpen belső szolgáltatásokat. Azaz ilyenekből végzik például egy adott multi hollandiai leányának számviteli munkáit vagy a kanadai érdekeltség informatikai támogatását. A nemzetközi csoportok az ilyen központosítással egyrészt költségeket csökkenthetnek, másrészt egységesíthetik folyamataikat.

A globális nagyvállalatok előszeretettel választják Kelet-Közép-Európát az ssc-k helyszínéül. Ahogy egy korábbi cikkünkben bemutattuk, Magyarországon a világ legnagyobb 500 vállalata közül 144 van jelen, és közülük közel 80 ssc-t vagy bsc-t is üzemeltet az országban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA csendes magyar sikerágazat, ahol 1,8 milliós havi átlagbér is előfordulHat év alatt duplájára nőtt a multik itteni irodáinak hozzáadott értéke, száz magyar diplomásból négy már szolgáltatóközpontban dolgozik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyarok szellemi teljesítményét a járványban is jól lehet exportálniMinden tizedik fővárosban élő diplomás az üzleti szolgáltatóközpontok egyikében dolgozik, amelyek nagy mértékben exportálják a tudást.

Az iparág pedig tényleg látványosan bővül. A statisztikai hivatal szerint az ilyen szolgáltatóközpontok tavaly már majdnem 61 ezer embert foglalkoztattak főállásban, és további 3500-at részmunkaidőben. Ez azt jelenti, hogy a járvánnyal sújtott 2020-as évben is több mint tízezer új munkahely keletkezett a szektorban. A vállalatok ráadásul nem is fizetik rosszul a munkatársakat: a teljes munkaidőben alkalmazottak bruttó átlagkeresete közel 670 ezer forint volt, a részmunkaidősöké pedig meghaladta a 370 ezret. Előbbi 8, utóbbi 11 százalékkal nőtt az elmúlt évben.

Az országon belül a főváros és a közép-magyarországi régió a legkedveltebb: a magyarországi szolgáltatóközpontok háromnegyede működik itt, és ezek a cégek foglalkoztatják az iparág alkalmazottainak majdnem 85 százalékát, akik többet is keresnek, mint az ország más pontján dolgozó kollégáik.

A ssc-k és bsc-k szerepe mára a külkereskedelemben is jelentős. Ahogy korábban már írtunk róla, a teljes, az árukat és szolgáltatásokat tartalmazó kivitel 8,2 százalékát adják az üzleti szolgáltatások, de az általunk beazonosított 76 bsc részesedése is meghaladta a 2 százalékot a hazai exportból.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat covid járvány ssc szolgáltatóközpont Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.