Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. június 28. 14:30 Adat

Négy ábra arról, mennyire anyagi eszközökkel ösztönzi a kormány a háromgyerekes családmodellt

Egy éve részletesen is ismertettük a Mazars tanácsadócég Közép- és Kelet-európai Adóbrosúráját, amelynek számunkra legérdekesebb grafikonja azt mutatta be, hogy ha egy munkavállaló a régióban bruttó 500 eurót keres (ez cikkünk megjelenésekor 176 ezer forint), akkor milyen mértékben rakódnak rá a munkavállalói és a munkáltatói adóterhek.

Most újra idetesszük ezt a tavalyi adatsort, amelyen az látszik, hogy ha a munkavállalónak nincs gyermeke, akkor ebből a szempontból Magyarország majdnem a lista legvégén van, csak Montenegró áll mögöttünk. A grafikonon minden országnál 500 euróig ér az oszlopok középső, piros része, ez a bruttó kereset. Az alsó, kék rész az az összeg, amit nettóban a munkavállaló hazavihet, a narancssárga rész pedig az az összeg, amit a munkáltatónak még be kell fizetnie adóként az állam felé. (Vagyis a piros rész a munkavállalói, a narancs pedig a munkáltatói adó összege.)

Havi bruttó 500 eurós fizetésre rakódó közterhek, gyermektelen munkavállalóknál. Forrás: Mazars Tax Guide 2020

A grafikon tetején lévő vonal azt jelzi, hogy a teljes összeg hány százaléka a nettó bérnek. Ez Magyarországon a gyermektelen munkavállalóknál a 2020-as brosúra szerint közel 180 százalék volt, és ez az, ami csak Montenegróban magasabb.

Ugyanez azonban teljesen másképp fest, ha a munkavállalónak három gyermeke van. Ekkor ugyanis Magyarország sereghajtóból majdnem éllovassá válik, azaz megszűnik a nagy adóelvonás. Ezt mutatja be az alábbi, szintén tavalyi ábra.

Havi bruttó 500 eurós fizetésre rakódó közterhek, háromgyermekes munkavállalóknál. Forrás: Mazars Tax Guide 2020

Most nézzük meg, hogy mi változott-e bármi ebből a szempontból egy év alatt, a Mazars idei brosúrája ugyanis épp ma jelent meg (pdf). Az alábbi ábra a bruttó 500 eurót kereső gyermektelenek adóterhelését mutatja be, és az látszik rajta, hogy régiós összehasonlításban tulajdonképpen semmi sem történt: az arány ugyanakkora, és a helyünk a régióban ugyanott maradt.

Havi bruttó 500 eurós fizetésre rakódó közterhek, gyermektelen munkavállalóknál. Forrás: Mazars Tax Guide 2021

Az utolsó grafikon ismét egyértelművé teszi, hogy mind a munkáltató, mind a munkáltató messze akkor jár anyagi szempontból a legjobban, ha egy háromgyermekes dolgozót foglalkoztat. Ugyanakkor még a Fidesz-kormány ilyen mértékű és közismert nagycsaládos ösztönzése sem elég arra, hogy (500 eurós bruttó keresetnél) kisebb teljes adóterhet rakjon a piaci szereplőkre, mint Csehországban vagy Koszovóban.

Havi bruttó 500 eurós fizetésre rakódó közterhek, háromgyermekes munkavállalóknál. Forrás: Mazars Tax Guide 2021

Bár Csehország és Koszovó még nálunk is gálánsabban jutalmazza a három gyermek vállalását, ez a két ország az arányokat tekintve a gyermektelen munkavállalóknál sem szed kimagaslóan sok adót (regionális összehasonlításban), azaz kifejezetten a magyar rendszer sajátossága ez a nagyfokú különbségtétel. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar átlagfizetés nettója félúton van Szlovénia és Koszovó közöttTovábbra is elég magas az adó- és járulékteher, így például a szlovákok és a horvátok is többet visznek haza, pedig a bruttó átlagbérük alacsonyabb.

Adat adó bér jövedelem Kelet-Európa Mazars Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2021. szeptember 19. 17:03 Adat

Egy órát sem kell utazni, és egészen megváltoznak az életkörülmények az országon belül

Észak-Magyarország több szempontból is az unió egyik legkedvezőtlenebb életkilátásokkal kecsegtető régiója, de más hazai térségekben sem sokkal jobb a helyzet.

Torontáli Zoltán
2021. szeptember 19. 07:11 Adat

Tényleg olcsóbb a Lidl külföldön?

Elvégeztük ugyanazt a nagy bevásárlást egy francia és egy magyar Lidlben, és az eredmény több szempontból is tanulságos lett.

Hajdu Miklós
2021. szeptember 17. 17:59 Adat

A magyar tanárok fizetése a fasorban sincs, pedig több pénz jut az oktatásra

Nem csoda, ha elégedetlenek a hazai pedagógusok, a fejlett országok körében ők keresik a legkevesebbet a diplomás átlagbérhez képest.

Fontos

Pletser Tamás
2021. szeptember 21. 16:22 Világ

Az európai energiakrízis oka részben az erőltetett zöldpolitika

Azelőtt kezdtük megszüntetni a szenes forrásokat, hogy kitaláltuk volna, mi legyen helyette - véli szakértő szerzőnk.

Stubnya Bence
2021. szeptember 21. 06:05 Pénz

A járvány alatt beragadt SZÉP-kártyás pénzeket nyáron költötték el, ez is drágította a szállodákat és éttermeket

A lakosságnál jelentős "játékpénzek" ragadtak be a SZÉP-kártyákon, és ez már az inflációs adatokban is látszódhat.

Mészáros R. Tamás
2021. szeptember 20. 06:50 Világ

Ha demokrácia van, miért nyer majdnem mindig ugyanaz a párt?

Idén sem ígér sok izgalmat a japán választás, amiben az állami források pártcélra használása mellett a választási rendszer, a baloldal bénázása és a vallási mozgósítás is komoly szerepet játszik.