Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. június 28. 14:30 Adat

Négy ábra arról, mennyire anyagi eszközökkel ösztönzi a kormány a háromgyerekes családmodellt

Egy éve részletesen is ismertettük a Mazars tanácsadócég Közép- és Kelet-európai Adóbrosúráját, amelynek számunkra legérdekesebb grafikonja azt mutatta be, hogy ha egy munkavállaló a régióban bruttó 500 eurót keres (ez cikkünk megjelenésekor 176 ezer forint), akkor milyen mértékben rakódnak rá a munkavállalói és a munkáltatói adóterhek.

Most újra idetesszük ezt a tavalyi adatsort, amelyen az látszik, hogy ha a munkavállalónak nincs gyermeke, akkor ebből a szempontból Magyarország majdnem a lista legvégén van, csak Montenegró áll mögöttünk. A grafikonon minden országnál 500 euróig ér az oszlopok középső, piros része, ez a bruttó kereset. Az alsó, kék rész az az összeg, amit nettóban a munkavállaló hazavihet, a narancssárga rész pedig az az összeg, amit a munkáltatónak még be kell fizetnie adóként az állam felé. (Vagyis a piros rész a munkavállalói, a narancs pedig a munkáltatói adó összege.)

Havi bruttó 500 eurós fizetésre rakódó közterhek, gyermektelen munkavállalóknál. Forrás: Mazars Tax Guide 2020

A grafikon tetején lévő vonal azt jelzi, hogy a teljes összeg hány százaléka a nettó bérnek. Ez Magyarországon a gyermektelen munkavállalóknál a 2020-as brosúra szerint közel 180 százalék volt, és ez az, ami csak Montenegróban magasabb.

Ugyanez azonban teljesen másképp fest, ha a munkavállalónak három gyermeke van. Ekkor ugyanis Magyarország sereghajtóból majdnem éllovassá válik, azaz megszűnik a nagy adóelvonás. Ezt mutatja be az alábbi, szintén tavalyi ábra.

Havi bruttó 500 eurós fizetésre rakódó közterhek, háromgyermekes munkavállalóknál. Forrás: Mazars Tax Guide 2020

Most nézzük meg, hogy mi változott-e bármi ebből a szempontból egy év alatt, a Mazars idei brosúrája ugyanis épp ma jelent meg (pdf). Az alábbi ábra a bruttó 500 eurót kereső gyermektelenek adóterhelését mutatja be, és az látszik rajta, hogy régiós összehasonlításban tulajdonképpen semmi sem történt: az arány ugyanakkora, és a helyünk a régióban ugyanott maradt.

Havi bruttó 500 eurós fizetésre rakódó közterhek, gyermektelen munkavállalóknál. Forrás: Mazars Tax Guide 2021

Az utolsó grafikon ismét egyértelművé teszi, hogy mind a munkáltató, mind a munkáltató messze akkor jár anyagi szempontból a legjobban, ha egy háromgyermekes dolgozót foglalkoztat. Ugyanakkor még a Fidesz-kormány ilyen mértékű és közismert nagycsaládos ösztönzése sem elég arra, hogy (500 eurós bruttó keresetnél) kisebb teljes adóterhet rakjon a piaci szereplőkre, mint Csehországban vagy Koszovóban.

Havi bruttó 500 eurós fizetésre rakódó közterhek, háromgyermekes munkavállalóknál. Forrás: Mazars Tax Guide 2021

Bár Csehország és Koszovó még nálunk is gálánsabban jutalmazza a három gyermek vállalását, ez a két ország az arányokat tekintve a gyermektelen munkavállalóknál sem szed kimagaslóan sok adót (regionális összehasonlításban), azaz kifejezetten a magyar rendszer sajátossága ez a nagyfokú különbségtétel. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar átlagfizetés nettója félúton van Szlovénia és Koszovó közöttTovábbra is elég magas az adó- és járulékteher, így például a szlovákok és a horvátok is többet visznek haza, pedig a bruttó átlagbérük alacsonyabb.

Adat adó bér jövedelem Kelet-Európa Mazars Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2022. július 1. 15:41 Adat

Egyre drágább a sertés, mégis csökken az állomány idehaza és Németországban is

Versengve emelkednek a tenyésztés költségei és a sertések átvételi árai, az állomány egyelőre fogyóban van.

Hajdu Miklós
2022. június 30. 17:45 Adat

Nem mindegy, hogy az ország melyik részén kell elviselni a tíz százalék feletti inflációt

A rendkívüli infláció következményei sokkal keményebben érinthetik az Észak-Magyarországon, az Észak-Alföldön és Dél-Dunántúlon élőket, mint azokat, akik az ország más térségeiben laknak.

Avatar
2022. június 30. 10:03 Adat, Világ

Új, kelet-európai központja van a kontinens kábítószeriparának

Az ENSZ új jelentése szerint veszélyes irány a marihuána egyre több országra jellemző legalizálása, a kokaingyártás nő, az európai csempészet pedig átalakul.

Fontos

Avatar
2022. július 2. 04:34 Közélet, Világ

Magyarország gyarmatosítani akarta Boszniát, csak közbejött egy világháború

Egy mára elfeledett történelmi hagyományt folytat a magyar miniszterelnök, amikor Bosznia-Hercegovinán keresztül tör térségi hatalmi szerepre a Balkánon.

Avatar
2022. július 1. 17:32 Világ

Oroszország immár nyíltan ellenség a NATO számára

Putyin agressziója keltette új életre az észak-atlanti védelmi szövetséget, amelyet Amerika idővel Kína ellen is felhasználhat.

Torontáli Zoltán
2022. július 1. 12:04 Közélet, Vállalat

Szlovákiából hozzák az árstoppos csirkemellet

A magyar kormány helyzetbe hozta a szlovák tenyésztőket, mert ha nincs magyar csirke, a kereslet pedig nagy, akkor átmenetileg importálni kell az árut.