Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. június 28. 14:30 Adat

Négy ábra arról, mennyire anyagi eszközökkel ösztönzi a kormány a háromgyerekes családmodellt

Egy éve részletesen is ismertettük a Mazars tanácsadócég Közép- és Kelet-európai Adóbrosúráját, amelynek számunkra legérdekesebb grafikonja azt mutatta be, hogy ha egy munkavállaló a régióban bruttó 500 eurót keres (ez cikkünk megjelenésekor 176 ezer forint), akkor milyen mértékben rakódnak rá a munkavállalói és a munkáltatói adóterhek.

Most újra idetesszük ezt a tavalyi adatsort, amelyen az látszik, hogy ha a munkavállalónak nincs gyermeke, akkor ebből a szempontból Magyarország majdnem a lista legvégén van, csak Montenegró áll mögöttünk. A grafikonon minden országnál 500 euróig ér az oszlopok középső, piros része, ez a bruttó kereset. Az alsó, kék rész az az összeg, amit nettóban a munkavállaló hazavihet, a narancssárga rész pedig az az összeg, amit a munkáltatónak még be kell fizetnie adóként az állam felé. (Vagyis a piros rész a munkavállalói, a narancs pedig a munkáltatói adó összege.)

Havi bruttó 500 eurós fizetésre rakódó közterhek, gyermektelen munkavállalóknál. Forrás: Mazars Tax Guide 2020

A grafikon tetején lévő vonal azt jelzi, hogy a teljes összeg hány százaléka a nettó bérnek. Ez Magyarországon a gyermektelen munkavállalóknál a 2020-as brosúra szerint közel 180 százalék volt, és ez az, ami csak Montenegróban magasabb.

Ugyanez azonban teljesen másképp fest, ha a munkavállalónak három gyermeke van. Ekkor ugyanis Magyarország sereghajtóból majdnem éllovassá válik, azaz megszűnik a nagy adóelvonás. Ezt mutatja be az alábbi, szintén tavalyi ábra.

Havi bruttó 500 eurós fizetésre rakódó közterhek, háromgyermekes munkavállalóknál. Forrás: Mazars Tax Guide 2020

Most nézzük meg, hogy mi változott-e bármi ebből a szempontból egy év alatt, a Mazars idei brosúrája ugyanis épp ma jelent meg (pdf). Az alábbi ábra a bruttó 500 eurót kereső gyermektelenek adóterhelését mutatja be, és az látszik rajta, hogy régiós összehasonlításban tulajdonképpen semmi sem történt: az arány ugyanakkora, és a helyünk a régióban ugyanott maradt.

Havi bruttó 500 eurós fizetésre rakódó közterhek, gyermektelen munkavállalóknál. Forrás: Mazars Tax Guide 2021

Az utolsó grafikon ismét egyértelművé teszi, hogy mind a munkáltató, mind a munkáltató messze akkor jár anyagi szempontból a legjobban, ha egy háromgyermekes dolgozót foglalkoztat. Ugyanakkor még a Fidesz-kormány ilyen mértékű és közismert nagycsaládos ösztönzése sem elég arra, hogy (500 eurós bruttó keresetnél) kisebb teljes adóterhet rakjon a piaci szereplőkre, mint Csehországban vagy Koszovóban.

Havi bruttó 500 eurós fizetésre rakódó közterhek, háromgyermekes munkavállalóknál. Forrás: Mazars Tax Guide 2021

Bár Csehország és Koszovó még nálunk is gálánsabban jutalmazza a három gyermek vállalását, ez a két ország az arányokat tekintve a gyermektelen munkavállalóknál sem szed kimagaslóan sok adót (regionális összehasonlításban), azaz kifejezetten a magyar rendszer sajátossága ez a nagyfokú különbségtétel. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar átlagfizetés nettója félúton van Szlovénia és Koszovó közöttTovábbra is elég magas az adó- és járulékteher, így például a szlovákok és a horvátok is többet visznek haza, pedig a bruttó átlagbérük alacsonyabb.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat adó bér jövedelem Kelet-Európa Mazars Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Torontáli Zoltán
2024. február 28. 14:08 Adat, Pénz

Minden jel szerint készülhetünk a 400-410 forint feletti euróra is

Ha a papírforma forgatókönyv teljesül, akkor a forint lassú ütemben, de folyamatosan gyengülni fog a következő időszakban.

Váczi István
2024. február 26. 09:34 Adat

Váratlanul sokkal rosszabbul érzik magukat a magyar vásárlók, hogy lesz ebből növekedés?

Jelentősen romlottak a lakossági fogyasztói kilátások, pedig a kormány a fogyasztás felpörgésétől reméli a gazdasági növekedés újraindulását.

Stubnya Bence
2024. február 19. 11:19 Adat

Egyre kevesebb fiatal termeli meg a nyugdíjasok jövedelmét

Magyarország a középmezőnyben van az Európai Unióban az időskori függőségi rátája alapján.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. március 4. 09:32 Közélet

A magyar gazdaság növekedésén és a költségvetésen is segíthet az EU-tól érkező újabb kétmilliárd euró

A Magyarországnak járó uniós források több mint fele elérhetővé vált, 11,7 milliárd euró sorsa azonban még mindig kérdéses.

Torontáli Zoltán
2024. március 3. 04:34 Tech, Vállalat

Nem szennyeznék, hanem tiszítanák a levegőt az autók, ezzel kísérletezik a Toyota

Miért ne lehetne arra használni az utakon rohangáló rengeteg autót, hogy menet közben kivonják a levegőből a szén-dioxidot? És mihez kellene kezdeni ezze a szén-dioxiddal?

Hajdu Miklós
2024. március 2. 09:30 Tech

Az Apple elfordult attól az ágazattól, amivel egyre inkább összefonódik Magyarország

A mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztések fontosabbnak tűnnek a járműiparnál.