Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. június 28. 14:30 Adat

Négy ábra arról, mennyire anyagi eszközökkel ösztönzi a kormány a háromgyerekes családmodellt

Egy éve részletesen is ismertettük a Mazars tanácsadócég Közép- és Kelet-európai Adóbrosúráját, amelynek számunkra legérdekesebb grafikonja azt mutatta be, hogy ha egy munkavállaló a régióban bruttó 500 eurót keres (ez cikkünk megjelenésekor 176 ezer forint), akkor milyen mértékben rakódnak rá a munkavállalói és a munkáltatói adóterhek.

Most újra idetesszük ezt a tavalyi adatsort, amelyen az látszik, hogy ha a munkavállalónak nincs gyermeke, akkor ebből a szempontból Magyarország majdnem a lista legvégén van, csak Montenegró áll mögöttünk. A grafikonon minden országnál 500 euróig ér az oszlopok középső, piros része, ez a bruttó kereset. Az alsó, kék rész az az összeg, amit nettóban a munkavállaló hazavihet, a narancssárga rész pedig az az összeg, amit a munkáltatónak még be kell fizetnie adóként az állam felé. (Vagyis a piros rész a munkavállalói, a narancs pedig a munkáltatói adó összege.)

Havi bruttó 500 eurós fizetésre rakódó közterhek, gyermektelen munkavállalóknál. Forrás: Mazars Tax Guide 2020

A grafikon tetején lévő vonal azt jelzi, hogy a teljes összeg hány százaléka a nettó bérnek. Ez Magyarországon a gyermektelen munkavállalóknál a 2020-as brosúra szerint közel 180 százalék volt, és ez az, ami csak Montenegróban magasabb.

Ugyanez azonban teljesen másképp fest, ha a munkavállalónak három gyermeke van. Ekkor ugyanis Magyarország sereghajtóból majdnem éllovassá válik, azaz megszűnik a nagy adóelvonás. Ezt mutatja be az alábbi, szintén tavalyi ábra.

Havi bruttó 500 eurós fizetésre rakódó közterhek, háromgyermekes munkavállalóknál. Forrás: Mazars Tax Guide 2020

Most nézzük meg, hogy mi változott-e bármi ebből a szempontból egy év alatt, a Mazars idei brosúrája ugyanis épp ma jelent meg (pdf). Az alábbi ábra a bruttó 500 eurót kereső gyermektelenek adóterhelését mutatja be, és az látszik rajta, hogy régiós összehasonlításban tulajdonképpen semmi sem történt: az arány ugyanakkora, és a helyünk a régióban ugyanott maradt.

Havi bruttó 500 eurós fizetésre rakódó közterhek, gyermektelen munkavállalóknál. Forrás: Mazars Tax Guide 2021

Az utolsó grafikon ismét egyértelművé teszi, hogy mind a munkáltató, mind a munkáltató messze akkor jár anyagi szempontból a legjobban, ha egy háromgyermekes dolgozót foglalkoztat. Ugyanakkor még a Fidesz-kormány ilyen mértékű és közismert nagycsaládos ösztönzése sem elég arra, hogy (500 eurós bruttó keresetnél) kisebb teljes adóterhet rakjon a piaci szereplőkre, mint Csehországban vagy Koszovóban.

Havi bruttó 500 eurós fizetésre rakódó közterhek, háromgyermekes munkavállalóknál. Forrás: Mazars Tax Guide 2021

Bár Csehország és Koszovó még nálunk is gálánsabban jutalmazza a három gyermek vállalását, ez a két ország az arányokat tekintve a gyermektelen munkavállalóknál sem szed kimagaslóan sok adót (regionális összehasonlításban), azaz kifejezetten a magyar rendszer sajátossága ez a nagyfokú különbségtétel. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar átlagfizetés nettója félúton van Szlovénia és Koszovó közöttTovábbra is elég magas az adó- és járulékteher, így például a szlovákok és a horvátok is többet visznek haza, pedig a bruttó átlagbérük alacsonyabb.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat adó bér jövedelem Kelet-Európa Mazars Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.