Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2021. június 28. 14:30 Adat

Négy ábra arról, mennyire anyagi eszközökkel ösztönzi a kormány a háromgyerekes családmodellt

Egy éve részletesen is ismertettük a Mazars tanácsadócég Közép- és Kelet-európai Adóbrosúráját, amelynek számunkra legérdekesebb grafikonja azt mutatta be, hogy ha egy munkavállaló a régióban bruttó 500 eurót keres (ez cikkünk megjelenésekor 176 ezer forint), akkor milyen mértékben rakódnak rá a munkavállalói és a munkáltatói adóterhek.

Most újra idetesszük ezt a tavalyi adatsort, amelyen az látszik, hogy ha a munkavállalónak nincs gyermeke, akkor ebből a szempontból Magyarország majdnem a lista legvégén van, csak Montenegró áll mögöttünk. A grafikonon minden országnál 500 euróig ér az oszlopok középső, piros része, ez a bruttó kereset. Az alsó, kék rész az az összeg, amit nettóban a munkavállaló hazavihet, a narancssárga rész pedig az az összeg, amit a munkáltatónak még be kell fizetnie adóként az állam felé. (Vagyis a piros rész a munkavállalói, a narancs pedig a munkáltatói adó összege.)

Havi bruttó 500 eurós fizetésre rakódó közterhek, gyermektelen munkavállalóknál. Forrás: Mazars Tax Guide 2020

A grafikon tetején lévő vonal azt jelzi, hogy a teljes összeg hány százaléka a nettó bérnek. Ez Magyarországon a gyermektelen munkavállalóknál a 2020-as brosúra szerint közel 180 százalék volt, és ez az, ami csak Montenegróban magasabb.

Ugyanez azonban teljesen másképp fest, ha a munkavállalónak három gyermeke van. Ekkor ugyanis Magyarország sereghajtóból majdnem éllovassá válik, azaz megszűnik a nagy adóelvonás. Ezt mutatja be az alábbi, szintén tavalyi ábra.

Havi bruttó 500 eurós fizetésre rakódó közterhek, háromgyermekes munkavállalóknál. Forrás: Mazars Tax Guide 2020

Most nézzük meg, hogy mi változott-e bármi ebből a szempontból egy év alatt, a Mazars idei brosúrája ugyanis épp ma jelent meg (pdf). Az alábbi ábra a bruttó 500 eurót kereső gyermektelenek adóterhelését mutatja be, és az látszik rajta, hogy régiós összehasonlításban tulajdonképpen semmi sem történt: az arány ugyanakkora, és a helyünk a régióban ugyanott maradt.

Havi bruttó 500 eurós fizetésre rakódó közterhek, gyermektelen munkavállalóknál. Forrás: Mazars Tax Guide 2021

Az utolsó grafikon ismét egyértelművé teszi, hogy mind a munkáltató, mind a munkáltató messze akkor jár anyagi szempontból a legjobban, ha egy háromgyermekes dolgozót foglalkoztat. Ugyanakkor még a Fidesz-kormány ilyen mértékű és közismert nagycsaládos ösztönzése sem elég arra, hogy (500 eurós bruttó keresetnél) kisebb teljes adóterhet rakjon a piaci szereplőkre, mint Csehországban vagy Koszovóban.

Havi bruttó 500 eurós fizetésre rakódó közterhek, háromgyermekes munkavállalóknál. Forrás: Mazars Tax Guide 2021

Bár Csehország és Koszovó még nálunk is gálánsabban jutalmazza a három gyermek vállalását, ez a két ország az arányokat tekintve a gyermektelen munkavállalóknál sem szed kimagaslóan sok adót (regionális összehasonlításban), azaz kifejezetten a magyar rendszer sajátossága ez a nagyfokú különbségtétel. 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magyar átlagfizetés nettója félúton van Szlovénia és Koszovó közöttTovábbra is elég magas az adó- és járulékteher, így például a szlovákok és a horvátok is többet visznek haza, pedig a bruttó átlagbérük alacsonyabb.

Adat adó bér jövedelem Kelet-Európa Mazars Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence Jandó Zoltán
2022. december 7. 04:34 Adat, Élet

Nem azért nincs benzin a kutakon, mert nálunk nőtt volna legjobban a fogyasztás

Felrobbant árszintek ide vagy oda, nem hazánk az egyetlen uniós ország, amely több benzint és gázolajat fogyaszt, mint az energiaválság előtt.

Stubnya Bence
2022. december 2. 17:25 Adat, Pénz

Orbán bejelentése elgáncsolta a tárgyalásokat a legalacsonyabb keresetűek fizetésének emeléséről

Közel voltak a felek egy inflációkövető emelés elfogadásához, de a munkaadók ebbe csak járulékcsökkentéssel együtt mentek volna bele.

Torontáli Zoltán
2022. december 2. 04:34 Adat, Pénz

Mérésünk szerint novemberben megállt az élelmiszerek árának emelkedése

A 26 ezer forintos bevásárlásunk egy hónap alatt 26 forinttal drágult. Az éves infláció 54-ről 49 százalékra mérséklődött. Fordulat ez vagy csak megtorpanás?

Fontos

Torontáli Zoltán
2022. december 7. 20:02 Élet, Vállalat

Az ársapka eltörlése csak két hónapra oldja meg a gondokat a gázolajnál

Ez már valóban a szankciók közvetett hatása lesz, egyelőre nem látszik, honnan lehetne pótolni a kieső üzemanyag-mennyiséget.

Dr. Váradi Péter
2022. december 7. 17:12 Élet, Közélet

Róka a baromfiudvarban: a magánegészségügy és az állam viszonya

Meg kell akadályozni, hogy orvosok úgy teremtsenek automatikusan piacot a saját magánrendelőjüknek, hogy korlátozzák vagy elhagyják a korábban általuk nyújtott állami ellátást.

Pálos Máté
2022. december 6. 19:14 Élet, Vállalat

Miért most alakult ki pánikvásárlás és üzemanyaghiány a benzinkutakon?

Az ország számos kútján elfogyott a nem hatósági áras üzemanyag is, a Mol szerint a hétvégi „pánikvásárlás” során az átlagosnál másfélszer több benzint vásároltak a magyar kutakon.