Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. december 18. 10:06 Adat

Utólag is több száz halott kerül be a hivatalos magyar statisztikákba

Összesen 3648-an veszítették életüket Magyarországon a 47. héten. Ez hattal több, mint amit egy héttel korábbra jelentett a statisztikai hivatal (KSH), a jelenlegi adatbázisban azonban mégis a 46. heti adat a magasabb, méghozzá nem is kevéssel. Ennek a magyarázata az, hogy a KSH – annak ellenére, hogy a számokat négy hetes csúszással teszi közzé – rendszeresen módosítja a korábbi halálozási adatokat is.

Ezúttal például tizenegy korábban közölt adaton is módosítottak. A legnagyobb mértékben az egy héttel ezelőtt közzétett szám változott: múlt héten a 46. hétre még 3642 halálozást jelentettek, most azonban már 3745 szerepel az adatbázisban. A számok még hónapokkal később is módosulhatnak: most például júliusi változtatás is volt.

Mindez azt is jelenti, hogy minden bizonnyal a legfrissebb, 47. heti adatok sem véglegesek. Pedig már a ma közzétett szám is nagyon magas, még több évtizedes összevetésben is. Az elmúlt ötven évben mindössze tizenháromszor fordult elő, hogy 3648-nál többen haltak volna meg egyetlen hét alatt. A módosított 46. heti adat pedig a kilencedik legmagasabb 1970 óta.

A következő néhány adatközlésben még szinte biztosan hasonlóan magas számok szerepelnek majd. A télen amúgy is magasabb a halálozás, mint az év más időszakaiban, de a hivatalos tájékoztatás szerint a koronavírus-áldozatok száma sem a 46-47. heteken érte el a csúcsát. Az operatív törzs azokon a heteken nagyjából hétszáz áldozatról adott hírt, ám ez a következő három hétben ezer környékére emelkedett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz elmúlt 50 év egyik leghalálosabb hete lehetett Magyarországon az előzőA járvány terjedése talán megállt, de fel kell készülnünk arra, hogy a halálozás még egy ideig magas marad.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat halálozás KSH Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Bucsky Péter
2024. április 3. 04:33 Adat, Közélet

Kozmetikázott adatokkal tupírozza fel Lázár minisztériuma az ország- és vármegyebérletek eredményeit

Megkapargattuk a sikerpropaganda felszínét, ennek nyomán a KSH jelezni fogja, hogy az új adatok nem összehasonlíthatók a korábbiakkal.

Fontos

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.