Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. szeptember 12. 11:23 Adat

Budapesten 120 ezer új lakást kellene építeni a következő tíz évben

Egy bécsi ingatlanfejlesztő társaság, a Wiener Komfortwohnungen megrendelésére készített tanulmány szerint 2030-ra körülbelül 1,2 millió új lakásra lesz igény Európa kilenc nagyvárosában. A német DIW Econ által készített tanulmány Londonban mutatta ki a legnagyobb várható keresletet, ott 355 ezer lakást kellene építeni tíz év alatt, hogy ki lehessen elégíteni a keresletet.

Ha abszolút értékben nézzük a számokat, London után Varsóban és Párizsban mérték a legnagyobb várható igényt, de Budapest sem marad el érdemben. Nálunk úgy kalkulálnak, hogy a növekvő népesség következtében majdnem 120 ezer lakásra lenne szükség 2030-ig.

Az alábbi grafikonon a relatív értékekkel állítottuk sorba a városokat, és jól látszik, hogy a jelenlegi lakásállományhoz képest Koppenhágában kellene a legtöbbet építkezni, Budapesten pedig nagyobb mértékű fejlesztésre lenne szükség, mint Londonban, Párizsban, Berlinben vagy éppen Bécsben.

 

Az adatok szerint Budapesten legalább hetedével növelni kellene a lakásszámot tíz év alatt.

A számításba egyébként belevették a következő tíz évben várhatóan eltűnő, leépülő lakásállományt is, azaz nettó növekményről van szó. Konstantin Kholodilin, a tanulmány szerzője azt mondja, korábban a politika és a várostervezők is gyakran alábecsülték a fejlesztési igényeket. Berlinben például a kilencvenes évek közepéig tartó intenzív építkezések után nem sok minden történt, mert azt feltételezték, hogy a népesség inkább csökken, mint nő.

Márpedig az előrelátás fontos, mert a lakáskínálat a nagyvárosokban gyakran csak késve alkalmazkodik a kereslethez, az egyre beszűkülő belvárosi építési lehetőségek, az elnyúló engedélyeztetési eljárások és az építőipari munkaerő hiánya miatt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Budapest felmérés ingatlan kereslet lakás Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Debreczeni Anna
2024. április 3. 10:22 Adat, Élet

Lettországban él a legtöbb, Görögországban a legkevesebb gyermek állami gondozásban lakosságarányosan

Magyarországon a 20 463 állami gondozott gyermek 70 százaléka családoknál, 30 százaléka intézményekben élt a 2021-es adatok szerint.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.