Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. június 22. 16:31 Adat

Májusban sem csillapodott sokat a kirúgási hullám Magyarországon

Májusban az előző hónaphoz képest tíz, a megelőző évhez viszonyítva pedig több, mint negyven százalékkal 363 ezer fölé nőtt a nyilvántartott álláskeresők száma Magyarországon – derül ki a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) hétfőn közzétett adataiból. Utoljára több mint négy éve volt ez a szám ilyen magas.

Az NFSZ szerint az április közel 70 ezer után májusban újabb 55 ezer nem pályakezdő jelent meg a regiszterben. Ezzel ha összeadjuk az új belépőket, akkor a koronavírus-járvány kezdete óta eltelt három hónapban 180 ezer embert rögzítettek álláskeresőként, ami nagyjából 80 ezerrel több a szokásosnál.

 

Az újonnan belépő emberek száma és az összesített adat növekedése közötti különbségek logikusan az adja, hogy időközben ki is kerülnek emberek a regiszterből, mert vagy találtak, vagy valamilyen más okból már nem keresnek munkát. Az NFSZ szerint májusban közel kilencezer nem támogatott és további 10 ezer támogatott munkahely jött létre országszerte. Bár ez a járvány előtt megszokott számokhoz képest kifejezetten kevés, a mostani helyzetben azonban annyira nem rossz, és valószínűleg hozzájárult ahhoz, hogy májusban kisebb mértékben nőtt az álláskeresők száma, mint egy hónappal korábban.

Szintén segíthetett, hogy az első balul elsült kurzarbeit koncepciót követően április második felében már egy használható csomaggal állt elő a kormányzat. Ezt pedig május elejétől fokozatosan egyre több vállalat vette igénybe, ami több tízezer munkahely megőrizéséhez járulhatott hozzá.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkReménykedhetünk a gazdaság beindulásában, ezt üzeni a kormány bérátvállalásának felfutásaA magyar kurzarbeitot a cégek nagy része még mindig nem szereti, de egyre többen bevállalják, hogy rajtra készen álljanak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb tízezer magyar munkahely úszhatott el a későn jött segítségenA gazdasági szereplők közül sokan attól tartanak, hogy a késéshez hasonló, vagy még rosszabb hatása lehet, ha túl hamar megszüntetik a kurzarbeitot.

Ettől függetlenül most közölt 363 ezer fő már a gazdaságilag aktívak arányában sem kevés. A KSH legutóbbi adatai szerint ugyanis utóbbi kör valamivel több, mint

4,6 millió embert jelentett, aminek így jelenleg nagyjából 8 százaléka keres állást.

Közülük azonban majdnem 160 ezren már nem jogosultak állami segítségre, azaz a munkanélküli statisztikában sem jelennek meg, mivel már túl vannak a 3 hónapos munkanélküli segélyen, és a még ennél is kisebb értékű szociális támogatásban részesülnek. Az álláskeresők között egyébként többségben vannak a nők, és kifejezetten magas a 25 év alattiak aránya (igaz, utóbbi általános jelenség és nem a koronavírusjárvány következménye).

 

Májusban a legtöbben a fővárosban veszítették el az állásukat: Budapesten egyetlen hónap alatt több mint negyedével nőtt a rendszerben rögzítettek száma, az egy évvel korábbinál pedig már 81 százalékkal szerepelnek többen a regiszterben. Ez sem rekord, hiszen több nyugati megye is van, ahol már február-márciusban ennél is nagyobb növekedést mértek. Győr-Moson-Sopronban például majdnem négyszer annyi álláskereső van jelenleg, mint amennyi 2019 májusában volt, nem függetlenül az ausztriai leépítési hullámtól.

 

Szektor szinten nem meglepő módon ezúttal is a járvány, illetve az annak nyomán hozott intézkedések által leginkább sújtott iparágakból küldték el a legtöbb embert. Az újonnan regisztrált álláskeresők közül korábban 11 ezren dolgoztak a kereskedelem és vendéglátás területén és 13 ezren végeztek valamilyen egyéb szolgáltatást. A szállodaiparban ráadásul ez még korántsem a vége a leépítési hullámnak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTízezreket rúgtak ki a magyar hotelek és éttermek, sokan elhagyják a pályátA hivatalos adatokon még nem látszik, de nagyon sok ember veszítette el az állását a vendéglátásban és a turizmusban. Visszavenni csak egy részüket tudják.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat álláskeresők koronavírus munkanélküliség Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 28. 10:38 Adat

Nőtt a magyar nyugdíjak értéke, de így is leszakadt a lengyel és román szinttől

A hazai átlagnyugdíj 43 százalékkal ér többet, mint 2004-ben, de így is messzebb kerültünk az uniós átlagtól, egyebek mellett a román és lengyel nyugdíjak nagyon gyors növekedése miatt.

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Stubnya Bence
2024. március 26. 09:13 Adat

200-250 ezer főre becsli a jegybank a munkaerőpiac hazai tartalékait

Az alacsonyan és közepesen képzett fiatalok, valamint az 55-74 éves nők körében vannak leginkább olyanok, akik enyhíteni tudnák a munkaerőhiányt.