Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. június 5. 10:19 Adat

Tíz-tizenöt évvel vetette vissza a koronavírus a magyar ipart

Ahogy arra számítani lehetett, hatalmasat zuhant áprilisban a magyar ipar kibocsátása. A KSH pénteken közzétett első becslése szerint az egy évvel korábbi szinthez képest 36,8 százalékkal csökkent a termelés, aminek eredményeként 2020 áprilisa az elmúlt tíz év leggyengébb hónapja volt a magyar iparban, és az előző évtized végén is csak a gazdasági válság tudta ilyen mélységbe taszítani a termelést.

A munkanapokat és a szezonalitást is figyelembe vevő mutató szerint az áprilisi kibocsátás a 2015-ös szint kevesebb mint háromnegyede volt. Összehasonlításképpen, a koronavírus-válság előtti utolsó normális hónapban, februárban a 2015-ös átlag közel 1,2-szeresét termelte a magyar ipar, és 2019 egészében is jó 15 százalékkal voltunk a négy esztendővel korábbi szint felett.

 

A mostaninál is gyengébb adat legutóbb 2009 májusában érkezett, de a 2008-as válság miatt is csak rövid időre csökkent ilyen mélységekbe az ipari termelés. Az akkori krízis összesen három olyan hónapot eredményezett, aminek a kibocsátása elmaradt a most áprilisitól. Tartósan 2004-2005-ben, tehát több mint másfél évtizede volt a jelenlegi szint környékén, illetve az alatt a hazai ipar teljesítménye.

A KSH, bár konkrét ágazati adatokat még nem közölt, annyit elárult, hogy a különböző szektorok elég eltérően teljesítettek. Növekedést kizárólag a gyógyszergyártás területén mértek, míg a legnagyobb visszaesés a járműgyártásban volt.

Utóbbi egyáltalán nem meglepő, hiszen április jelentős részében szinte a teljes magyar autóipar felfüggesztette a termelést. A győri Audi-gyár március 23. és április 14. között állt teljesen, az esztergomi Suzuki- és a kecskeméti Mercedes-egységben viszont lényegében egész áprilisban szünet volt. A beszállítók egy része ugyan termelt, de mivel nem igazán volt, aki megvegye a termékeiket, így ezzel csak a készleteket halmozták.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég év végén is messze lesz a magyar autóipar a tavalyi szinttőlKonfliktusok vannak az iparágban: az autógyártók és a hozzájuk közeli beszállítók ellátási problémákra panaszkodnak, a kisebb cégek pedig arra, hogy nem rendelnek tőlük.

A jövőbeli kilátások szempontjából nem túl biztató, hogy – amint erről reggeli elemzésünkben írtunk – az újraindulás sem éppen zökkenőmentes. A szektorban érezhető némi konfliktus a különböző szereplők között, a termelés pedig az ágazat szereplőinek várakozása szerint még év végén is messze lesz a tavalyi szinttől.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat autóipar ipar ipari termelés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

A jelenlegi helyzet jó példát mutat arra, hogy aligha csak a jövedelmek alakulásán múlik, mennyire visszafogott a háztartások fogyasztása.

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Fontos

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.