Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. június 5. 10:19 Adat

Tíz-tizenöt évvel vetette vissza a koronavírus a magyar ipart

Ahogy arra számítani lehetett, hatalmasat zuhant áprilisban a magyar ipar kibocsátása. A KSH pénteken közzétett első becslése szerint az egy évvel korábbi szinthez képest 36,8 százalékkal csökkent a termelés, aminek eredményeként 2020 áprilisa az elmúlt tíz év leggyengébb hónapja volt a magyar iparban, és az előző évtized végén is csak a gazdasági válság tudta ilyen mélységbe taszítani a termelést.

A munkanapokat és a szezonalitást is figyelembe vevő mutató szerint az áprilisi kibocsátás a 2015-ös szint kevesebb mint háromnegyede volt. Összehasonlításképpen, a koronavírus-válság előtti utolsó normális hónapban, februárban a 2015-ös átlag közel 1,2-szeresét termelte a magyar ipar, és 2019 egészében is jó 15 százalékkal voltunk a négy esztendővel korábbi szint felett.

 

A mostaninál is gyengébb adat legutóbb 2009 májusában érkezett, de a 2008-as válság miatt is csak rövid időre csökkent ilyen mélységekbe az ipari termelés. Az akkori krízis összesen három olyan hónapot eredményezett, aminek a kibocsátása elmaradt a most áprilisitól. Tartósan 2004-2005-ben, tehát több mint másfél évtizede volt a jelenlegi szint környékén, illetve az alatt a hazai ipar teljesítménye.

A KSH, bár konkrét ágazati adatokat még nem közölt, annyit elárult, hogy a különböző szektorok elég eltérően teljesítettek. Növekedést kizárólag a gyógyszergyártás területén mértek, míg a legnagyobb visszaesés a járműgyártásban volt.

Utóbbi egyáltalán nem meglepő, hiszen április jelentős részében szinte a teljes magyar autóipar felfüggesztette a termelést. A győri Audi-gyár március 23. és április 14. között állt teljesen, az esztergomi Suzuki- és a kecskeméti Mercedes-egységben viszont lényegében egész áprilisban szünet volt. A beszállítók egy része ugyan termelt, de mivel nem igazán volt, aki megvegye a termékeiket, így ezzel csak a készleteket halmozták.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMég év végén is messze lesz a magyar autóipar a tavalyi szinttőlKonfliktusok vannak az iparágban: az autógyártók és a hozzájuk közeli beszállítók ellátási problémákra panaszkodnak, a kisebb cégek pedig arra, hogy nem rendelnek tőlük.

A jövőbeli kilátások szempontjából nem túl biztató, hogy – amint erről reggeli elemzésünkben írtunk – az újraindulás sem éppen zökkenőmentes. A szektorban érezhető némi konfliktus a különböző szereplők között, a termelés pedig az ágazat szereplőinek várakozása szerint még év végén is messze lesz a tavalyi szinttől.

Adat autóipar ipar ipari termelés Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2021. január 20. 17:01 Adat

Akár hónapokat is várniuk kell a friss nyugdíjasoknak a pénzükre

Fél év szünet után ősszel újra megugrott a nyugdíjazások száma. Valójában már nyáron növekednie kellett volna, de ennyire lassú a rendszer.

Hajdu Miklós
2021. január 20. 12:10 Adat

A magyar járványadatok a legbiztatóbbak a visegrádi régióban

A november közepén bevezetett szigorítások fenntartásának köszönhetően mostanra a magyar adatok lettek a legbiztatóbbak a V4-es országok járványstatisztikái között.

Fabók Bálint
2021. január 19. 12:44 Adat

Rekordmértékben estek tavaly az európai autóeladások

Több déli országban harmadával kevesebb új személyautót regisztráltak, mint 2019-ban. Magyarországon az átlagosnál kevésbé estek vissza az eladások.

Fontos

Stubnya Bence
2021. január 20. 06:54 Vállalat

Már a februári minimálbér-emelést is veszélyezteti a tárgyalási patthelyzet

Közel van egymáshoz a munkaadói és a munkavállalói szervezetek ajánlata, mégsem tudtak eddig megegyezni az emelés mértékéről.

Fabók Bálint
2021. január 19. 06:56 Közélet

Milliárdos cégek tömeges összeomlása mutatja, hogyan lophattak szét egy állami programot

Rendszerszintű visszaélések ritkán válnak annyira egyértelművé, mint a kulturális tao-támogatások esetén. Hogyan uraltak le visszás cégek egy egész szektort?

Hajdu Miklós
2021. január 18. 06:32 Közélet

A beoltások felpörgetését tényleg nem a magyar ellátórendszer kapacitásai nehezítik

Ha a számokat nézzük, az ellátórendszer korlátai nem látszanak, a szűk keresztmetszet egyelőre az, hogy nincs elég oltás, és sokan nem is akarják felvenni.