Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. április 25. 07:38 Adat

A magyar-román határ megállította a koronavírust

Miközben a magyar-román határ hazai oldala a koronavírus-járvány szempontjából az ország legbiztonságosabbnak tűnő része, addig Romániában a Magyarországgal szomszédos megyék a leginkább fertőzöttek között vannak. Azt eddig is tudni lehetett, hogy náluk számszerűleg és népességarányosan is jóval több fertőzött van, mint itthon, Békés és a vele szomszédos Arad megye között viszont egészen döbbenetesen nagy a különbség.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb megyében is sokkal gyorsabban terjed a koronavírus, mint BudapestenArányaiban hat megyében is nagyobb volt a fővárosinál a növekedés azóta, hogy március utolsó napjaiban elkezdték megyei bontásban is közölni a számokat.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA megye, ahol 10 fertőzött volt, amíg le nem teszteltek egy idősek otthonátÁprilis 11-én a magyarországi megyék közül népességarányosan Borsodban tartották nyilván a legkevesebb igazolt koronavírus-fertőzöttet, azóta négyszeresére nőtt a számuk.

Hatalmas különbség

Itthon sokáig Hevesben és Borsodban volt népességarányosan a legkevesebb fertőzött. Utóbbi megyében azonban igencsak megugrott ez a mutató, miután a borsodnádasdi idősek otthonában több mint harminc fertőzöttet találtak, Hevesben pedig ugyan továbbra is kevés a regisztrált eset, de március végéhez képest arányaiban itt is nagyon sokat emelkedett ez a szám. Így egymillió lakosra vetítve az elmúlt napokban már Békésben volt a legkevesebb fertőzött Magyarországon, míg a második helyen ezen a listán egy másik Romániával szomszédos megyénk, Hajdú-Bihar állt, és ezen a ma közölt számok sem változtattak.

 

A harmadik keleti megyénkben, Szabolcs-Szatmár-Beregben némileg magasabb ez a mutató, de ott meg a növekedés üteme kifejezetten lassú, a fertőzöttek több mint fele már március végén is szerepelt a statisztikákban.

 

Mindez azért érdekes, mert miközben itthon a hivatalos számok alapján a keleti országrészt alig érinti a járvány, a románok a magyar határ mentén található megyékben kifejezetten sok esetet regisztráltak országos összevetésben. Romániában a legfontosabb gócpont Suceava, ahol több egészségügyi intézményben is tömeges megbetegedések voltak. Az összes romániai fertőzött közel negyede van itt, a megye azonos nevű székhelyét és néhány környező települést vesztegzár alá is helyeztek.

Arad a második

Suceavában majdnem négyezer megbetegedés jut egymillió főre (itthon a leginkább fertőzöttnek számító Budapesten ugyanez kevesebb, mint hétszáz), ami abszolút kiugró az országban. Ezen a listán a második helyen azonban a magyar határ mellett található Arad áll, szintén több mint ezer fertőzöttel egymillió lakosonként. Mindez azt jelenti, hogy

a népességarányos esetszám majdnem a harmincszorosa a határ túloldalán lévő Békésben mért értéknek,

a fertőzöttek száma pedig több mint a háromszor annyi, mint a teljes magyar Tiszántúlon, még úgy is, ha az összes csongrádi és jász-nagykun-szolnoki esetet ide számoljunk*Utóbbi megyéknek nem a teljes területe található a Tiszántúlon..

 

Bár a nemzetközi adatokat csak óvatosan érdemes összehasonlítani a rengeteg módszertani eltérés miatt, az mindenképp érdekes, hogy a saját országon belüli helyzet ennyire különböző két szomszédos területnél.

Bár nem ennyire látványos, de hasonló a helyzet Hajdú-Bihar és a romániai Bihar megyéknél is. Arról már volt szó, hogy előbbi itthon a második legkevésbé fertőzött terület, ezzel szemben utóbbi a negyvenkettőből a nyolcadik a romániai megyék fertőzöttségi listáján. Biharban egymillió főre 630 eset jut, Hajdú-Biharban 42.

Nálunk több az idős beteg

Romániában egyébként jóval több adatot osztanak meg a járványról, mint itthon. A fertőzöttek és halálesetek száma mellett nemenkénti és korosztályok szerinti megoszlást is közölnek. Utóbbi alapján náluk a legtöbb fertőzött, majdnem minden második a 40 és 60 év közöttiek körében van. Ezzel szemben a 80 felettiek fertőzöttsége viszonylag alacsony, alig 4 százalék (lásd a grafikont lent).

 

Részben ez is magyarázhatja azt, hogy náluk miért jóval alacsonyabb a halálozási ráta, mint Magyarországon. Itthon ugyanis épp az idősebbeket érinti jobban a betegség, legalábbis a regisztrált fertőzöttek száma alapján. Bár hivatalos adatot erről az operatív törzs nem közölt, a 444 tegnap beszámolt a SOTE rektorának egy eredetileg nem nyilvános előadásáról, amiben Merkely Béla erre vonatkozó adatokat is mutatott. A kimutatás szerint hazánkban a fertőzöttek 30 százaléka idősebb 75, és tizede 85 évnél.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Békés megye fertőzöttek száma koronavírus Magyarország Románia Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 28. 10:38 Adat

Nőtt a magyar nyugdíjak értéke, de így is leszakadt a lengyel és román szinttől

A hazai átlagnyugdíj 43 százalékkal ér többet, mint 2004-ben, de így is messzebb kerültünk az uniós átlagtól, egyebek mellett a román és lengyel nyugdíjak nagyon gyors növekedése miatt.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.