Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2019. március 9. 07:11 Adat

Kelet-Európa katasztrofális léptékben ürül, Bécsben és Brüsszelben akarnak élni az emberek

Három magyarországi is van a 15 leggyorsabban elnéptelenedő európai régió között. Az Eurostat nemrég frissített adatbázisa szerint a Dél-Alföldön, Dél-Dunántúlon és Észak-Magyarországon is 6 százalékot meghaladó mértékben csökkent a lakosság száma 2009 és 2018 között. Az adatokon elég jól látszik az Európán belüli migráció iránya, hiszen miközben a kelet-közép-európai térség szegényebb területeiről menekülnek, a nyugati nagyvárosok továbbra is rohamosan nőnek.

A három itthoni régió 6-7 százalékos visszaesése ugyan elég ijesztő, Romániában és Bulgáriában több helyen ennél is jóval nagyobb mértékű csökkenést mértek. A leggyorsabban Severozapaden népessége fogy: az unió többi országához legközelebb eső bolgár régióban 2018 elején hetedével laknak kevesebben, mint 2009-ben. Ennél azonban csak egy hajszállal volt jobb a helyzet Románia keleti és déli részén: itt három régióban is 13 százalékot meghaladó mértékű népességcsökkenést regisztráltak.

 

Érdekes módon országos szinten ennek ellenére messze nem ebben a két tagállamban fogy a leggyorsabban a népesség. Ezt a listát ugyanis a lettek és a litvánok vezetik. Mindkét balti államban több mint 10 százalékkal élnek most kevesebben, mint tíz éve, csak ezek olyan kicsi országok, hogy egyetlen régióból állnak.

Az uniós országok többségében egyébként nő a népesség: a 27 tagállam kétharmadában vannak most többen, mint 2009-ben. A legnagyobb népességnövekedés két törpeállamban, Máltán és Luxemburgban volt, a nagyobb országok közül pedig a svédek gyarapodtak a legtöbbel.

 

Svédországban – ahogy a nyugati országok többségében – főleg a migráció hatott jótékonyan a lakosságszámra, ahogy egyébként a kelet-európai népességcsökkenésben is ez játszotta a legfontosabb szerepet. Sokat elárul, hogy a lakosság száma a nagyobb nyugati városokban ugrott meg a leginkább az előző tíz évben. A listát itt is Luxemburg vezeti, de a top 10-be három londoni régió, valamint Brüsszel és Bécs is bekerült.

 

Sőt, Magyarországon sem csökkent minden térségben a lakosság száma. Budapesten és Pest megyében például látványosan növekedett. Az Eurostat adatai szerint a fővárosban most közel 50 ezerrel élnek többen, mint 2009-ben, ami 3 százalékos növekedést jelent, Pest megyében pedig ennél is nagyobb mértékben ugrott meg a népességszám.

 

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA második legsikeresebb olimpiai nemzetté vált Magyarország a svéd bevándorlóknak köszönhetőenAzzal sikerült megelőznünk a svédeket az egy főre jutó olimpiai érmek számában, hogy miközben nálunk rohamosan csökken a népesség, ők 30 év alatt kétmillióval többen lettek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat brüsszel Budapest London migráció népesség régiók Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Debreczeni Anna
2024. március 28. 10:38 Adat

Nőtt a magyar nyugdíjak értéke, de így is leszakadt a lengyel és román szinttől

A hazai átlagnyugdíj 43 százalékkal ér többet, mint 2004-ben, de így is messzebb kerültünk az uniós átlagtól, egyebek mellett a román és lengyel nyugdíjak nagyon gyors növekedése miatt.

Torontáli Zoltán
2024. március 27. 17:22 Adat, Világ

Ne azt nézd az új GDP-adatokban, hogy Románia előttünk jár, van benne sokkal érdekesebb is

Már nem érdemes arról beszélni, hogy Ausztria elérhetetlen messzeségbe került, reménytelenül loholunk Csehország, Szlovénia vagy Litvánia után.

Debreczeni Anna
2024. március 27. 15:21 Adat

A románok ötöde, a horvátok és a bolgárok negyede él külföldön

A külföldön élő magyar népesség aránya 7,3 százalék volt 2020-ban, ez a legalacsonyabb a kelet-közép-európai térségben.

Fontos

Elek Péter
2024. március 27. 04:34 Pénz

Tényleg olyan fantasztikus a világ első számú sztárrészvénye?

Eddig nagyon jó és meggyőző sztori volt az Nvidia, de merész dolog azt feltételezni, hogy növekedése a következő években is töretlen marad.

G7.hu
2024. március 26. 19:00 Közélet

Új tulajdonoshoz kerül a G7

A Telex vezetői által alapított Gazdrovat Kft.-hez kerül a G7 gazdasági portál.

Pálos Máté
2024. március 26. 16:40 Adat, Élet

Sokkal többe kerültek az adófizetőknek a Most vagy soha! első heti nézői, mint a Kincsemé

Nézőszámban az első héten nagyjából sikerült elérni a Kincsem szintjét, az állami támogatáshoz viszonyítva azonban más a helyzet.