Hírlevél feliratkozás
Trippon Mariann
2021. december 31. 17:29 Világ

A járvány és az emelkedő kamatok éve lesz 2022?

(A szerző a CIB vezető elemzője. A Zéróosztó a G7 elemzői szeglete.)

Szinte pontosan egy évvel ezelőtt, 2020 utolsó céges ügyféleseményén közösen örültünk annak, hogy rekord gyorsasággal elkészültek az első koronavírus-vakcinák, és elindulhattak az oltások. Akkor is sejteni lehetett azonban, hogy a vakcina léte önmagában nem jelenti azt, hogy elfelejthetjük a pandémiát. Ahogy akkor fogalmaztunk: a modern kor legnagyobb logisztikai kihívása előtt áll az emberiség. A lehető legrövidebb idő alatt a Föld népességének jó részét át kellene oltani ahhoz, hogy megnyugtatóan magunk mögött hagyhatjuk a járványt. A 2021-es év bebizonyította, amit sejteni lehetett: különböző okok miatt ez lehetetlen küldetés, így az idei évünket is a járvány újabb és újabb hullámai határozták meg, és a Covid minden jel szerint 2022-be is velünk marad a makrogazdasági kilátásokat övező egyik legnagyobb bizonytalanságként.

Az újabb és újabb hullámok már idén is egyre kisebb sebeket ejtettek a gazdaságokon, a vállalati szektor, a háztartások és a kormányok egyre jobban alkalmazkodtak a megváltozott körülményekhez. A védekezési stratégiák kifinomultabbá váltak (amit a fejlett világ növekvő átoltottsága is támogatott), a „zéró tolerancia” elvével Kína kivételével minden ország felhagyott. Totális lezárások és az első-második hullámhoz hasonló súlyos recesszió így egyetlen 2022-es alapforgatókönyvben sem szerepel. A koronavírus azonban egyértelműen a legfontosabb kockázati faktor a növekedési kilátások szempontjából. Lokális korlátozások bármikor, bárhol előfordulhatnak, a beszállítói láncokban bármikor, bárhol új törések keletkezhetnek, a pszichológiai, bizalmi tényezők pedig korlátozások nélkül is visszafoghatják a növekedést.

A járvány első közel két évében nagyjából szinkronizált mozgásokat láthattunk: egyszerre zuhant a mélybe a gazdasági aktivitás a világ nagy gazdasági régióiban, majd nagyjából egyszerre indult meg a kilábalás is a korlátozások feloldásával. 2022-ben a nagy összhang valószínűleg megtörik, és akár nagyobb különbségeket is láthatunk a régiók, egyedi országok teljesítménye között. Globálisan folytatódik a növekedés, de nagyobb eltéréseket eredményezhet a növekedési ütemek között a járványhullámok időbeli lefutása, az arra adandó járványügyi válaszok, az eltérő költségvetési és monetáris politikák, illetve az, hogy a háztartások mennyire lesznek képesek átvenni a visszahúzódó költségvetési politikák keresletösztönző szerepét.

Amíg a növekedési kilátásoknál a lefele mutató kockázatok, addig az inflációs kilátások esetében egyértelműen a felfele mutató kockázatok dominálnak.

Mára nyilvánvaló vált, hogy az infláció a vártnál jóval tovább marad néhány éve elképzelhetetlenül magas szinten. A globális beszállítói láncok problémái még hosszú hónapokig feszültségeket okoznak a kínálati oldalon (az optimista várakozások szerint 2022 második felében oldódhatnak érdemben), ami az erős kereslettel, a sok gazdaságban rendkívül feszes munkaerőpiaccal és gyorsuló bérdinamikával egyetemben tartósabban magas inflációt eredményez. Minél tovább gyorsul/ragad magasan az infláció, annál nagyobb eséllyel mozdulnak felfele az inflációs várakozások. Ezekre a kockázatokra pedig a jegybankoknak is reagálniuk kell.

Az elmúlt hónapokban egyre több jegybank vágott bele a normalizálásba, esetenként jelentős kamatemeléseket végrehajtva, de decemberben már a Fed és az EKB is bedobta a törölközőt. Az amerikai jegybank szerepét betöltő intézmény hosszú hónapokig mantrázta, hogy az infláció megugrása átmeneti, 2022-ben jelentősen lassulni fog a pénzromlási ütem, így lehetőség van a laza monetáris kondíciók fenntartására mindaddig, ameddig a Fed második célja, a teljes foglalkoztatottság nem valósul meg.

Decemberben azonban a kamatokról döntő testület (FOMC) ülése utáni közleményből eltűnt az „átmeneti” jelző, sőt a magas infláció tartós voltát hangsúlyozta a dokumentum. E mellett döntés született a kötvényvásárlási program gyorsított lezárásáról, és az alapkamatpályára vonatkozó prognózis is drasztikusan felfele mozdult. 2022-ben az FOMC tagjai átlagosan három kamatemelést tartanak szükségesnek a korábbi egy lépéssel szemben, amit 2023-ben újabb három szigorító lépés követhet. Bár a Fed továbbra sem gondolja, hogy bér-ár spirál alakulna ki a gazdaságban, azt elismerte, hogy az infláció gyorsulása a termékek és szolgáltatások egyre szélesebb körében figyelhető meg, így szükséges a monetáris politika korrekciója.

Kontinensünkön az Európai Központi Bank (EKB) egyelőre kamatemelésről még nem beszél, de a monetáris politikai irányultság itt is szigorúbbá vált, pontosan tükrözve a felfele mutató inflációs kockázatokat. Itt sem beszél már senki „átmeneti” inflációs sokkról, sőt a stáb frissített előrejelzései szerint az inflációs cél elérése időben sokkal korábbra tolódik; akár már 2023-ban a 2 százalékos cél körül stabilizálódhat a pénzromlási ütem – korábbi kamatemelést maga után vonva.

A piacok nyugodtan fogadták a szigorú hangvételre váltást. A piacok értelmezése szerint a két nagy jegybank nem illúziókban ringatja magát, hanem monetáris politikáját a realitásokhoz igazította. Ez pedig a hitelesség és ezen keresztül a várakozások horgonyzása szempontjából kulcsfontosságú.

Mindkét jegybank hangsúlyozta persze, hogy óriási a bizonytalanság mind az infláció, mind pedig a növekedési pálya tekintetében, a beérkező új adatok és információk tükrében a döntéshozók helyzetértékelése is változhat 2022 során. A ma vártnál korábban, később, kisebb vagy nagyobb mértékű kamatemelésekre is sor kerülhet, de akár lazító irányba is mozdulhatnak. Ahogy az elemzők, úgy a jegybankok sem adhatnak garanciát aktuális prognózisaikra. De nem is az a fontos, hogy pontosan mikor és milyen lépések jönnek. A piac számára sokkal relevánsabb, hogy a frissített előrejelzések és a kommunikáció azt mutatja, hogy az EKB és a Fed is szembenéz a valósággal, és kész határozottan lépni, ha eljön az idő. Ez pedig kiemelt jelentőségű a transzparencia és a hitelesség szempontjából.

2022-ben sem fogunk tehát unatkozni, a ma érvényes előrejelzések többször és akár nagyobb mértékben is változhatnak. Az elcsépelt mondás szerint csak az biztos, hogy semmi sem biztos. Erre pedig a gazdasági élet minden szereplőjének készülnie kell, érdemes a jövő évi terveket is többféle forgatókönyv mentén elkészíteni, és végiggondolni, hogy a felmerülő kockázatokat hogyan kezeljük.

Fontosnak tartjuk a használható tudást nyújtó elemzéseket, a higgadt, szakértői véleményeket. A rovat támogatója a Boston Consulting Group.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLehet nagyobb baj a magas inflációnál, és valószínűleg lesz isA Magyarországhoz hasonló, pénzügyileg és gazdaságilag sérülékeny országokba hamarabb érkeznek meg az infláció elleni védekezés káros mellékhatásai.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKamatemelési verseny kezdődött, lehet, hogy újra a gázra kell lépnie az MNB-nekMinden jel arra mutat, hogy a magyar kamatemelési ciklus hosszabb, a tetőzés pedig magasabb lesz, mint amire a nyári hónapokban számítottunk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKözeleg a normalizálódás, de a könnyű út járhatatlanEgy különleges krízis után kell kivezetnie válságkezelő eszközeit az amerikai jegybanknak, lehetőleg nagyobb megrázkódtatás nélkül. Nem lesz egyszerű.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ ekb fed infláció járvány jegybankok koronavírus Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.