Hírlevél feliratkozás
Avatar
2021. augusztus 18. 16:41 Világ

Jó befektetés volt az amerikai hadiipar az afganisztáni háború 20 éve alatt

George W. Bush amerikai elnök 2001. szeptember 18-án írta alá azt a törvényt, amely felhatalmazta arra, hogy – válaszul az egy héttel korábbi támadásokra – bevethesse a szükséges katonai erőt a terrorizmust támogató személyek, országok vagy szervezetek ellen. A következő hónapban pedig elkezdődött az az afganisztáni háború, amelynek mostani végkifejlete kapcsán rengeteg elemzés látott napvilágot a közel 20 évig tartó konfliktus mérlegéről.

A The Intercept cikkének szerzője azt nézte meg, hogyan teljesítettek a legnagyobb amerikai hadiipari vállalatok részvényei ebben az időszakban. Az eredmény szerint, ha valaki azon a bizonyos 2001. szeptember 18-i napon 10 ezer dollár értékben vásárolt egyenlő arányban a Boeing, a Raytheon, a Lockheed Martin, a Northrop Grumman és a General Dynamics részvényeiből – és az osztalékot is rendre befektette – akkor a múlt heti záró árfolyamokkal számolva közel megtízszerezte a pénzét, egész pontosan 97 295 dollárt mutatna a befektetési számla egyenlege (adók és befektetési költségek levonása nélkül).

Ezt érdemes a legismertebb amerikai tőzsdeindex, az S&P 500 teljesítményéhez viszonyítani. Egy ezt egy az egyben lekövető passzív befektetési alappal nagyjából meg lehetett hatszorozni a befektetést, vagyis az említett vállalatok jelentősen, 58 százalékkal lehagyták a vezető tőzsdeindexet. Ráadásul ezek a cégek maguk is részei az S&P 500-as kosárnak, ezzel is számolva pedig még jelentősebb a felülteljesítésük.

Vállalat Éves átlaghozam (százalék) Teljes hozam (százalék)
Lockheed Martin 13,90 1235,60
Northrop Grumman 13,73 1196,14
Boeing 12,67 974,97
General Dynamics 10,46 625,37
Raytheon 7,62 331,49
S&P 500 index 9,46 516,67

Abban természetesen nincs semmi új, hogy a háborúk nem tesznek rosszat a hadiipari beszállítóknak, az már más kérdés, hogy ez a teljesítmény mennyiben köszönhető az Egyesült Államok afganisztáni szerepvállalásának. Hiszen közben az ország vívott egy nagyobb intenzitású háborút is Irakban, harcolt az Iszlám Állam ellen Szíriában és Irakban, emellett pedig a hatalmas amerikai hadigépezet fenntartása, fejlesztése háborúk nélkül is rengeteg megrendelést hoz a hadiipari cégeknek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGeopolitikai fekete lyukat hagytak maguk mögött a magyar katonákAfganisztán számolatlanul nyelte el az Egyesült Államok és szövetségeseinek emberi és anyagi erőforrásait. Jó, hogy Magyarország 18 év után kivonult onnan.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ afganisztán egyesült államok háború hadiipar Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.